Hirdetés

Ray tracinggel és Wi-Fi 7-tel támad a Snapdragon 8 Gen 2



|

Bemutatkozott a Qualcomm legújabb mobilos csúcsprocesszora.

Hirdetés

Habár összesítésben egy ideje már a MediaTek erőforrásai uralják a mobil processzorok piacát, a csúcsszegmens elsősorban még mindig annak a Qualcommnak a vadászterülete, amely évről évre a Snapdragon chipek új generációjával tartja lendületben az androidos zászlóshajókat.

A San Diegó-i vállalat még szeptemberben leplezte le a belépő- és középkategóriás 4 Gen 1 és 6 Gen 1 processzorait, most pedig végre a tápláléklánc új királyát, a Snapdragon 8 Gen 2-t is megismerhettük.

A SM8550-AB modellszámon futó SoC minden tekintetben felülmúlja az előd 8 Gen 1 platformot,  az új Kyro CPU-nak köszönhetően a gyártó 35%-kal nagyobb teljesítményt és 40%-kal jobb hatékonyságot ígér. A Cortex X3-alapú Kyro Prime elsődleges mag továbbra is 3,2 GHz-en fut, ezúttal viszont 3 helyett 4 teljesítményorientált mag támogatja, 2,8 GHz-es órajellel.

Hirdetés

A csomagot a három takarékosságra fókuszáló, 2 GHz-es egység teszi teljessé.

Ami pedig a további tudnivalókat illeti:

  • A Snapdragon 8 Gen 2 már az LPDDR5X memóriákat is támogatja, akár 4, 200 MHz-es teljesítményig, és az UFS 4.0-s tárhelyekkel is együttműködik (az előző generációs chip az LPDDR5-nél és az USF 3.1-nél tetőzött).
  • Az új Adreno grafikus egység 25%-kal nagyobb teljesítménnyel és 45%-kal jobb energiahatékonysággal fokozza a játékélményt. A GPU a Snapdragon platformon elsőként támogatja a hardveres ray-tracinget és a Vulkan 1.3-as API-t.
  • Az SD 8 Gen 2 legfeljebb 144 Hz-es  képfrissítéssel támogatja a QHD+ felbontású kijelzőket, a 4K-s megjelenítőknél pedig 60 Hz a plafon. A chip külső kijelzőkkel is együttműködik, 4K/60 Hz megjelenítéssel, HDR10+ és Dolby Vision támogatással. További újdonság az AV1 dekódolás engedélyezése, akár 8K/60 fps streamek támogatásával.
  • A chipet optimalizálták a Sony Digital Overlap HDR-rel felszerelt kameraszenzoraihoz, és a Samsung 200 megapixeles Isocell szenzorához is. A Snapdragon 8 Gen 2 akár egyszerre 3 db 36 megapixeles, vagy egy 200 megapixeles kamerát képes kezelni, a videózásnál pedig a 8K/30 fps vagy a 4K/120 fps felbontásig mehetünk el vele, több HDR-szabvány (HDR10+, HLG, Dolby Vision) támogatásával.
  • Az adatátvitel terén nem marad el az 5G-támogatás (mmWave, sub-6GHz), 10 Gbps-os le- és 3,5 Gbps-os feltöltési sebességgel. A nagy újdonság a Wi-Fi 7 szabványnak megfelelő Fastconnect 7800-as rendszer, amely már 5,8 Gbps-os kapcsolatot tesz lehetővé, szemben az előző generáció, 3,7 Gbps-os maximumával. Az új standard a késleltetést is csökkenti, melynek kapcsán a Qualcomm "vezetékeshez közeli" teljesítményt ígér.
  • A Snapdragon 8 Gen 2 a mesterséges intelligenciára is rágyúrt, az új Hexagon processzorral 4,35-szörös teljesítménynövekedést ígérve.

A Qualcomm sajtótájékoztatója alapján az új csúcsprocesszor egy sor gyártó készülékeiben láthatjuk majd viszont, köztük az Asus ROG-gal, a Honorral, a Motorolával, a OnePlusszal, az Oppóval, a Xiaomival és a Sonyval. Az első SD 8 Gen 2-es vasak már az idei év vége előtt beköszönnek, a Samsungot viszont egyáltalán nem említette a gyártó, így akár az a tavaszi pletyka is igaznak bizonyulhat, hogy az S23-széria már a kínai MediaTek erőforrását fogja használni.

A Snapdragon 8 Gen 2 hivatalos termékoldalát és specifikációját ide kattintva böngészheted.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.