Hirdetés

Rengeteg energiát fogyaszthatnak az Nvidia és az AMD következő generációs videokártyái



|

Több szivárogtató is egyetért abban, hogy igencsak éhesek lesznek az új csúcsvasak.

Hirdetés

A súlyos készlethiány miatt a jelenlegi videokártyák beszerzése is rendkívül nehéz, és nem utolsósorban iszonyú költséges mutatvány, ám ez nem tartja vissza a jövő újdonságait boncolgató pletykaáradatot.

Az Nvidia AD102-es és az AMD Navi 31-es GPU-i kapcsán nemrég olyan értesülések láttak napvilágot, melyek alapján a következő generáció jelentős ugrást hozhat az energiafogyasztásban.

Hirdetés

A hardveres körökben közismert szivárogtatónak számító kopite7kimi a Twitteren posztolta, hogy az Nvidia AD102 chip már 400W-nál is több kakaót igényelhet, melyre válaszul egy "kollega", Greymon55 is csatlakozott, 450-500W-os fogyasztást említve.

Ezek a számok valószínűleg az RTX 4000-es széria csúcsát jelentő modellekre vonatkozhatnak, melyek az RTX 3080/Ti-t és az RTX 3090-est váltják majd. Az extra fogyasztásban a teljesítmény kimaxolása mellett szerepet játszhat az is, hogy az új generáció is  a meglehetősen éhes GDDR6X memóriát használhatja.

A pletykák szerint az új lapka mérete 600 mm² körül alakulhat, amivel kisebb lehet az aktuális GA102 architektúránál (628 mm²), miközben 71%-kal több CUDA-magot (10 752 helyett 18 432-t) tartalmazhat. További, valószínűsíthető változás, hogy a Samsung 8 nm-es gyártási eljárását a TSMC 5nm-es megoldása válthatja.

Ami pedig az AMD Navi 31-es újdonságát illeti, ennek kapcsán a Beyond3D fórumán posztolta a Bondrewd nevű szivárogtató, hogy 500W alá várja az energiafogyasztást, a német 3DCenter pedig úgy véli, hogy 450-480W-ra számíthatunk. A pirosak üdvöskéje elvileg több chipes (MCM, vagyis Multi-Chip-Module) kialakítást kaphat, ezért 800 mm² körül alakul majd a mérete.

Habár az új generáció debütálása még mindkét gyártó esetében a távoli jövő zenéje (2022 második fele), a fogyasztás megugrása új kihívást jelenthet a hűtés kialakításában, ami leginkább a gaming laptopok számára okozhat nehézségeket. Az utóbbi években drasztikusan emelkedett a csúcskártyák étvágya: a GeForce GTX 1080 180W-os, az RTX 2080 215W-os, az RTX 3080 pedig már 320W-os fogyasztással érkezett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.