Hirdetés

ROG Phone 6 Pro teszt - a legkigyúrtabb gamer mobil



|

Ilyen gyors mobil még nem volt a kezünkben, de ekkora kijelzőt és ennyi egyedi extrát is csak ritkán látni. Ha komolyan veszed a mobil gaminget, ne keress tovább, itt az új mobilod.

Hirdetés

Nagy kijelző, néhány gomb oldalt, egy Type-C alul - szinte minden telefon teljesen egyforma ma már. Egyedül a kamerasziget marad a dizájnereknek, ahol kiélhetik magukat, de ma már ez sem egyszerű, az egyre bonyolultabb rendszereknek egyre nagyobb hely szükséges.

Nos, ez mindaddig igaz, amíg általános, mindenki számára ideális telefont kíván piacra dobni a gyártó. Ha viszont ez nem köti meg a mérnökök kezét, indulhat a különcködés, a szédítő hardveres megoldások, hihetetlen kiegészítők és erősen túlzó konfigurációk sora. A ROG Phone 6 minden porcikájában ilyen telefon és épp ezért olyan könnyű belehabarodni.

Hirdetés

Mindenből a legjobbat

A ROG Phone 6 Pro nem akar zsebbarát, szerény és szolid telefon lenni: nagy (10,3 mm vastag), nehéz (239 gramm) és nagyon feltűnő. Ez persze nem kimondott meglepetés, hiszen elődei is mind feltűnőek voltak és hát a szivárogtatók is dolgoztak az elmúlt hónapokban. Az idei, 2022-es modell 6,78"-os Samsung AMOLED HDR10+ kijelzőt kapott 2448×1080-as felbontással, és frissítésben is igyekszik mindenkire rálicitálni, ugyanis 165 Hz-re is képes. Ehhez 720 Hz-es érintési mintavételezés tartozik, ami úgyszintén fontos tulajdonság egy gamer telefonnál. Az ujjlenyomat-olvasó képernyő alatti, fényerőben 800 nitre számíthatsz, a színhűség csodálatos, a védelemre pedig Corning Gorilla Glass Victust állítottak hadrendbe.

Ezt persze meg is kell hajtani, hiszen miről másról szól a gaming a mobilon, mint a sebességről? A ROG Phone 6 Pro a legújabb Snapdragon 8+ Gen 1 SoC-vel büszkélkedhet, amelyben Adreno 730 dolgozik. Ehhez a tesztre is érkezett Pro kiadásban 18 GB LPDDR5 memória és 512 GB UFS 3.1-es tárhely kapcsolódik. A "sima" ROG Phone 6-nál sem kell túlzottan nagy kompromisszumtól tartani: ebben 12-16 GB RAM van, míg az SoC és a tárhely azonos.

A testes és kimondottan masszív, nehéz telefon oldalán régi jó barátunkat, a jack csatlakozót is üdvözölhetjük, illetve két Type-C portot: egyet az alsó, rövidebb élen, de nem középen és egyet a hosszanti oldalon, pontosan középen. Természetesen adott az 5G, a Wi-Fi 6E (ráadásul 2x2), a dual SIM, továbbá a selfie kamera külön sávot kapott felül, nem egy lyuk a kijelzőben.

A felsorolásból nem maradhat ki a hangrendszer. Merthogy nem egy szimpla csipogót kapsz, hanem 5-hangszórós, minőségi DAC-kal megtámogatott (Cirrus Logic CS35L45) sztereó hangzást. A telefont kézben tartva megdöbbentő, mekkorát tud szólni a ROG Phone 6 Pro, méghozzá úgy, hogy maximális hangerőn sem torzít, nem mossa össze a hangokat. Persze ereje nincsen annyi, mint egy középkategóriás BT-hangfalnak, de a kisebb BT-hangszórókat simán lepipálja.

Az üzemidő sem olyasmi a telefon esetében, ami miatt aggódnod kéne. A 2×3000 mAh-s akkumulátort QC5.0/PD3.0 gyorstöltéssel pillanatok alatt feltornázhatod, ehhez a megfelelő, 65 wattos töltőfej és kábel természetesen a dobozban megtalálható.

Nem ez az erőssége

Két ponton a ROG Phone 6 Pro "csak" jó telefon, nem kiemelkedő. Az egyik a kamerarendszer, a másik az IP-besorolás. A nagy és nehéz készülék ugyanis nem teljes egészében por- és vízálló, viszont az elődökhöz képest fejlődött, és immáron az IPX4-et eléri. Ez lefordítva azt jelenti, hogy míg a szilárd anyagok (például por) ellen nem védett a készülék, addig fröccsenő víz ellen minden irányból (a portok irányából is) védett.

A kamerarendszer viszonylag szerény: a sziget mindössze nagyjából 1 mm-re emelkedik ki és három szenzor várja a bevetést. A főmodul egy 50 MP-es Sony IMX766-os, ezt egészíti ki egy 13 MP-es ultraszéles látószögű (125 fokos) kamera és egy 5 MP-es makrókamera. Elöl szintén Sony szenzort, egy IMX663-at találsz, amely 12 MP-es szelfit készít. A szoftver kellőképpen felszerelt: van 8K@24 fps, 4K@60 fps, illetve elektronikus képstabilizálás - optikai nincsen. A főkamera 12,5 MP-es képeket készít, illetve ráveheted veszteségmentes 2×-es zoomra is.

Az a bizonyos gamer extra

Bár mi reménykedtünk benne, de sajnos Qi-töltésre sem készítették fel a ROG Phone 6 Prót, de hogy miért is, azt is eláruljuk. A ROG Phone 6 hátlapján ugyanis egy ROG RGB logó díszeleg, ha pedig a Pro modellt választod, egy komplett, programozható PMOLED kijelzőt is kapsz. Ezen animációk, hasznos információk, logók és egyéb, szimplán jól kinéző dolgok jeleníthetők meg. Az ehhez tartozó szoftver az Armoury Crate programcsomag része.

A ROG Phone 6-ot játékra teremtették, amihez kellőképpen gyors, a kijelzője az egyik legjobb és a hangzásra sem lehet panaszunk. Az SoC önmagában még nem garancia a top sebességre, a hűtésen egyre több múlik, de szerencsére van tapasztalatuk a tervezőknek. A középre helyezett SoC-t párakamra (vapor chamber) és két oldalról nagy méretű grafit hűtőlap is közrefogja, ami nem mellesleg a telefont is masszívabbá teszi.

És ez még nem minden, ugyanis a hosszas játékórák alatt még így is átforrósodhat a telefon, amit mi is tapasztaltunk, ám ekkor jön kapóra az AeroActive Cooler 6, ami egy, a hátlapra csatolható, az alsó Type-C portba kapaszkodó aktív hűtő. Ez egyrészt hűti a telefont, másrészt a kezedet is, sőt, négy extra gombot is ad, na meg persze RGB-s LED-ek is kerültek bele. Az újdonság itt, hogy nem csupán egy ventilátor fújja a levegőt, hanem aktív Peltier hűtés is került az eszközbe, ami extra tápellátás esetén sokat segíthet a hőmérséklet lenyomásában. A hűtés különösen ezzel a kiegészítővel meggyőzően hatékony, de azért az furcsa, hogy a folyékony fémet, mint hőátadó közeget kihagyta az Asus. Ehelyett egy speciális BN Bór-Nitrid hővezető anyagot használt, ami a levegőnél 200× jobban vezeti a hőt és a mérnökök elmondása szerint jobban passzol a mobilos használathoz.

Az irányításnál is számíthatsz extrára, ami nem más, mint a két oldalsarokba rejtett AirTrigger 6 gomb, ahol különféle parancsokat állíthatsz be az érintés és elengedés esetére is, továbbá kapsz giroszkópos célzást is.

A szoftver veled van

De mit is érne a nehézsúlyú vas, ha a szoftver nem tudna vele mit kezdeni? A ROG Phone 6-on Android 12 fut ROG vagy Zen UI kezelőfelülettel - utóbbi kettő közül te választhatsz. A gaming témák természetesen adottak, de az Asus ennél is tovább ment és már az első bekapcsolásnál egy gyors AR-játék fogad, hogy elkészítsd saját avatárodat. Ez rengeteg effekttel, látványos grafikával és zenével jár. A gyártó 2 teljes OS-váltást ígér a ROG Phone 6-hoz, illetve minimum 2 év biztonsági frissítést.

A telefon beállítását érdemes javarészt az Armoury Crate-ből irányítani, ami nem csoda, hiszen itt tudod az összes gamer extrát vezérelni. Itt választhatsz működési üzemmódot, itt látod, hogy teljesít éppen telefonod, sőt, játékokhoz tartozó beállítási profilokat is aktiválhatsz. Szintén itt válogathatsz olyan játékok között, amik támogatják a ROG Phone 6 hardveres extráit - például a 165 Hz-es frissítésű kijelzőt. Ebből még nincsen túl sok, de a 144 Hz-et már egész szép számban támogatják a fejlesztők.

Játék közben is előhívhatod a Game Genie-t, ahonnan a legfontosabb opciókat azonnal elérheted, legyen az akár videórögzítés, a hardver monitorozása, vagy éppen makrórögzítés. Szintén itt tudod az aktuális üzemmódot kiválasztani, így lehet X-mód, kiegyensúlyozott vagy éppen energiatakarékos.

Izomból a piacot

A ROG Phone 6 és 6 Pro receptje nem változott elődeihez képest: bivalyerős belső, tekintélyes külső és annyi kiegészítő, hogy egyértelmű legyen:

minden a játékról szól!

A ROG Phone 6 Pro éppen ezért nem való mindenkinek. Persze akinek a ma elérhető legjobb teljesítmény a vágya, ma nem nagyon talál ennél erősebb mobilt a piacon: a Snapdragon 8+ Gen 1-et teljesen kihajtja a telefon, köszönhetően a profi hűtésnek, amit további extra hűtéssel is megtámogathatsz. A portelhelyezéseknél sokan fanyalognak az oldalra eltolt, alsó Type-C miatt, de számomra használat közben ez nem okozott gondot, a másodlagos Type-C pedig még mindig hasznos. A kijelző szuper, a fényerő, a színek, a frissítés - minden topkategóriás, védelemről sem feledkeztek meg és szelfilyuk sincsen (sőt, van értesítési LED!).

A speciális extrák, úgy, mint az AirTrigger gombok, a hátlapi kijelző, az extra kiegészítők és a tényleg meggyőző hangzás mind a gaming-élményt segítik magasabb szintre emelni, ekkora akkumulátorral órákra biztosított a játék, viszont cserébe a telefon nehéz és nagy - különösen tokkal nem lesz könnyű a zsebedben hordozni.

Sajnos a kamerák terén nem hozza a topliga szintjét. A főkamera jó fényviszonyok mellett szép, éles képeket lő, a széles látószögűnél a színek már nem mindig passzolnak és a vonalélesség sem tökéletes. Hiányzik az optikai képstabilizátor, gyenge fényviszonyok mellett sajnos a képminőség sem a legjobb és az 5 MP-es makróval sem fogsz csodákat művelni.

A ROG Phone 6 Pro nagyon vagány telefon, ráadásul igen erős is: a dizájnja abszolút gamer és a rengeteg szoftveres extra is menő funkciókat kínál. Ugyanakkor a kamerarész még mindig nem éri el a topliga szintjét, emellett nincsen Qi-töltés és nehéz is. Ha valaki komolyan gondolja a mobil gaminget, annak van egy jó hírünk: a ROG Phone 6, vagy még inkább a 6 Pro a ma kapható legjobb élményt nyújtja sok-sok extrával, de arra is érdemes felkészülni, hogy ez igencsak drága mulatság lesz: különösen a kiegészítőkkel együtt egy jobb gamer laptop vagy asztali gamer PC is kijön ennyiből.

Ja és azt nem is mondtuk, hogy telefonálni is lehet vele!

ROG Phone 6 Pro

Ár: 419 990 Ft-tól (a ROG Phone 6 Pro ára 519 900 Ft) Ft
A ROG Phone 6 Pro nagyon vagány telefon, ráadásul igen erős is: a dizájnja abszolút gamer és a rengeteg szoftveres extra is menő funkciókat kínál.
  • Snapdragon 8+ Gen 1 SoC
  • 6,78", 1080×2448, AMOLED HDR10+, 165 Hz
  • 18/512 GB RAM/tárhely
  • 50+13+5/12 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6E, BT5.2, IPX4
  • Android 12, ROG UI/Zen UI
  • 173×77×10,3 mm, 239 g
  • 6000 mAh akkumulátor, 65 W gyorstöltés
  • 1 105 637 pont AnTuTu
  • 1323/4136 pont GeekBench 5
  • 17 409 pont PCMark
  • 38 766 pont PCMark Storage 2.0
  • 2791 pont 3DMark Wild Life Extreme
  • 978 perc üzemidő
PRO
  • a legerősebb telefon
  • masszív
  • kiváló kijelző és hangzás
  • hátlapi kijelző
  • profi szoftveres és hardveres extrák
  • szuper üzemidő
Kontra
  • a kamerarendszer csak átlagos
  • nem IP68
  • nincsen Qi-töltés
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7923
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => ROG Phone 6 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-06-28 12:58:15
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/
    [gameinfo_tags] => rog, phone, telefon, mobil, okostelefon, asus, teszt, gaming, gamer
    [gameinfo_url] => rog-phone-6-pro
    [gameinfo_pro] => a legerősebb telefon
masszív
kiváló kijelző és hangzás
hátlapi kijelző
profi szoftveres és hardveres extrák
szuper üzemidő
    [gameinfo_kontra] => a kamerarendszer csak átlagos
nem IP68
nincsen Qi-töltés
drága
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8+ Gen 1 SoC
6,78", 1080×2448, AMOLED HDR10+, 165 Hz
18/512 GB RAM/tárhely
50+13+5/12 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6E, BT5.2, IPX4
Android 12, ROG UI/Zen UI
173×77×10,3 mm, 239 g
6000 mAh akkumulátor, 65 W gyorstöltés
1 105 637 pont AnTuTu
1323/4136 pont GeekBench 5
17 409 pont PCMark
38 766 pont PCMark Storage 2.0
2791 pont 3DMark Wild Life Extreme
978 perc üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 4
            [1] => 16
        )

    [gameinfo_price] => 419 990 Ft-tól (a ROG Phone 6 Pro ára 519 900 Ft)
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A ROG Phone 6 Pro nagyon vagány telefon, ráadásul igen erős is: a dizájnja abszolút gamer és a rengeteg szoftveres extra is menő funkciókat kínál.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/rog-phone-6-pro-7923.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => a legerősebb telefon
            [1] => masszív
            [2] => kiváló kijelző és hangzás
            [3] => hátlapi kijelző
            [4] => profi szoftveres és hardveres extrák
            [5] => szuper üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a kamerarendszer csak átlagos
            [1] => nem IP68
            [2] => nincsen Qi-töltés
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.