Hirdetés

Rohamosan veszíti a felhasználókat a Mozilla Firefox, és ezzel mi is veszíthetünk



|

Nagyon terjed a Chromium, ami felhasználói szempontból még problémás is lehet.

Hirdetés

A 2002-ben megjelent, nyílt forráskódú Mozilla Firefox a kétezres években még a böngészős piac egyik domináns szereplője volt, ám a Google Chrome térnyerésével fokozatosan vesztett a jelentőségéből.

A szoftvert kezelő Mozilla Foundation az utóbbi években biztonsági megoldásokkal és a magánszférát védő funkciók beépítésével igyekszik ismét vonzóvá tenni a Firefoxot, miközben már a Microsoft Edge is a Chromium-motorra váltott.

Hirdetés

Így lényegében a rókás böngésző maradt az utolsó, komolyabb piaci részesedéssel (3,45%) bíró alternatíva a Google megoldásával szemben, ám a felhasználók számának alakulása alapján egyáltalán nem biztos a jövője.

A linuxos hírekre és nyílt forráskódú szoftverekre specializálódott It's FOSS hívta rá fel a figyelmet, hogy a Mozilla saját statisztikái szerint 2018 óta kb. 46 millióval kevesebben használják a rókás böngészőt. 2018 végén még 244 milliós táborral büszkélkedhetett a szoftver, ám 2021 második negyedévében már csak 198 millióan tartottak ki mellette.

Ennek számos oka lehet, kezdve azzal, hogy a Chrome az Android alapértelmezett böngészője, egész addig, hogy a Mozilla gyakran változtatja a felhasználói élményt, amit a megszokott dolgokhoz ragaszkodó közönség nem mindig fogad jól. Az It's FOSS szerint pedig azt sem szabad eltagadni, hogy a Firefox az utóbbi években nem igazán javított a teljesítményen.

A híroldal mindenesetre kongatja a vészharangot, mivel szerintük a Firefox kudarcával a Chromium végképp monopolhelyzetbe kerülne, ami a felhasználóknak sem lenne jó.

Elég csak a magánszféra védelmére gondolni: a hirdetésekből élő Google-nek ez egyáltalán nem fontos, de amíg van a piacon komolyan vehető alternatíva a Chromiumra, az a keresőóriást is kényszeríti, hogy reagáljon bizonyos változtatásokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.