Hirdetés

Rossz hír: ismét emelkedőben a GPU-árak



|

Nyári tünemény volt az árak mérséklődése.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során voltak arra utaló jelek, hogy csökkenésbe váltott a videokártyák ára, melynek hátterében főként a kínai állam bányászat-ellenes intézkedéseit, illetve a koronavírus miatti leállás után magára találó gyártókat emlegették az elemzők.

A német piacot monitorozó 3DCenter.org friss adatai viszont arról árulkodnak, hogy a mérséklődés csak ideiglenes volt, augusztusban ugyanis már egyre nagyobb összegeket kellett fizetni az AMD és Nvidia GPU-iért.

Hirdetés

Az oldal az RX 6000, illetve az RTX 3000-széria egyes modelleit vizsgálta, és arra jutott hogy az utóbbi hetekben a piros kártyák átlagos ára 5%-kal emelkedett, összességében 64%-kal az ajánlott fogyasztói ár (MSRP) fölé, míg a zöld tábornál 9%-os emelkedést és az MSRP feletti 59%-os árakat jegyez a kimutatás.

Ami a trendeket illeti, az Nvidia GPU-k ára májusban még 100%-kal haladta meg az ajánlott fogyasztói árat, ami augusztusra 50%-ra mérséklődött, tehát durván három hónapig tartott ki a csökkenés. A Radeon májusban 114%-os MSRP feletti árral tetőzött, ám az RX 6000-sorozatnál már július óta kúsznak felfelé az árak.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a drágulás egyben a készletek szűkülését is jelzi.  A 3DCenter a GeForce RTX 3070, 3070 Ti, 3080 és 3090 elérhetőségére egyaránt 3 pontot adott a lehetséges 5-ből, az AMD-nél azonban még rosszabb a helyzet. A jelenlegi legnehezebben beszerezhető kártya Németországban az RX 6800 1/5-ös elérhetőséggel, míg a 6600 és a 6900 XT 3/5-öt, a 6700 XT és a 6900 XT pedig 4/5 pontot kapott.

Az adatok ugyan a német piacot tükrözik, ám általánosságban elmondható, hogy globális jelenségről beszélünk. A hosszabb távú kilátások pedig szintén nem túl rózsásak, hiszen nemrég maga az Nvidia elnöke is arról beszélt, hogy 2022-ben is gyér kínálattal számol.

Így aztán legfeljebb az Intelben bízhatunk, a kékek ugyanis a következő esztendő első negyedévében dobják piacra az ARC névre keresztelt saját GPU-ikat, ám az egész világot sújtó chiphiányt elnézve ezekből legfeljebb akkor lesz bőséges készlet, ha a várakozásoknál gyengébben alakul irántuk a kereslet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.