Hirdetés

Saját grafikus chipet fejleszt az Apple



|

Szétválik az Apple és az Imagination Technologies útja, az iPhone-okba házon belüli grafikus chip kerül a jövőben.

Hirdetés

Az Imagination Technologies az a cég, amely az iPhone, iPad és Apple TV készülékekben lévő PowerVR grafikus lapkát fejleszti. Bár a vállalatnak más ügyfelei is vannak, értelemszerűen az Apple a legnagyobb. 

Hirdetés

Az Apple azonban többé nem tart igényt az Imagination szolgálataira, és nem licenceli többé a technológiáját sem (a tényleges szétválásra 15-24 hónapon belül kerül sor). Mindez rossz hír volt a beszállítónak, amelynek a tőzsdei árfolyama több mint 60 százalékot zuhant egyetlen napon belül. 

Az Imagination szerint az Apple már a saját grafikus lapkáján dolgozik, és leváltja a PowerVR-t a jövőbeli megoldásaiban. Az Apple ezzel alaposan kivívta az Imagination haragját, a cég ugyanis felhívta a figyelmet, hogy az alapoktól megtervezni egy GPU-t szinte lehetetlen anélkül, hogy szabadalmakat sértsenek. Vagyis az Imagination készen áll rá, hogy komoly összegeket pereljen le az Apple-ről, ha az nem hajlandó valamilyen licencmegállpodást kötni a jövőben. 

Az Apple valószínűleg megoldja majd a helyzetet, elvégre van már tapasztalata a chiptervezésben. Bár technológiát licencel az ARM-tól, eközben a saját ARM-alapú processzorait fejleszti, amelyek rendre lekörözik a Qualcomm, a Samsung és a MediaTek megoldásait a szintetikus méréseken. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.