Hirdetés

Sikerült a bravúr, megmenekült a NASA Hold-missziója



|

Nagy volt a baj, de a NASA megoldotta, újra sínen van a Hold körüli űrállomás terve.

Hirdetés

Ezen a ponton nem sokan hitték, hogy sikerül, de összejött: a NASA egy távoli szoftverfrissítéssel visszanyerte az irányítást a CAPSTONE műhold felett, amely most folytathatja az útját a Hold felé, hogy pályára állhasson körülötte. A felderítőszonda korábban kontrollálhatatlanul bukfencezni kezdett, majd részlegesen sikerült stabilizálni, de a megoldás pont egy hónapig váratott magára. 

A terv az volt, hogy előbb Föld körül pályára áll, majd elindul a Hold felé - az utazás négy hónapot vesz majd igénybe -, ahol különleges, aszimmetrikus, de a gravitáció által stabilizált és kiegyensúlyozott, úgynevezett near-rectilinear halo orbit (NRHO) szerint kering az égitest körül. Szeptember 8-án, a harmadik pályakorrekció pillanatában azonban meghibásodott a rendszer és bukdácsolni kezdett a CAPSTONE. A 33 millió dolláros, 25 kilós műhold meghajtórendszerét akkor stabilizálták, de helyrehozni nem sikerült.

Hirdetés

Most kiderült, hogy a nyolc hajtómű egyike akkor is működött, amikor nem kellett volna. A csapat végül hosszas számítások után, egy frissítés feltöltésével orvosolta a problémát; még tűkön ülve nézik, mi történik, de az első eredmények biztatóak, a műholdat pont úgy képesek irányítani, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva.

A CAPSTONE (teljes nevéhez vegyünk nagy levegőt: Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) feladata felderíteni a Holdat és környezetét, hogy az Artemis-misszió rakétáit biztonságban tudja a NASA. Először ember nélkül, majd - az Artemis II-vel - már személyzettel állnának Hold körüli pályára, a cél pedig a Lunar Gateway nevű űrállomás felépítése. Ez az eddigi tervek szerint 2024-ben indult volna, és most úgy néz ki, tartható az ütemterv.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.