Hirdetés

Sikerült megoldani, hogy régebbi AMD-s videokártyák is támogassák a ray tracinget



|

Természetesen nem hardveres megoldásról van szó, és nem is hivatalos forrásból származik.

Hirdetés

Elterjedt megoldás már a játékok látványvilágát még jobbá varázsoló ray tracing, amit ki is élvezhetünk, ha az Nvidia vagy az AMD valamelyik frissebb videokártyája zakatol a gépünkben, de az új generációs konzolokon is találkozhatunk vele.

Az AMD az RX 6000-es szériával kezdte meg hivatalosan is a ray tracing támogatását, méghozzá olyan komponensek alkalmazásával, amelyek szükségesek a technológia használatához.

Hirdetés

Mivel a régebbi AMD-s videokártyák nem teljesítik a hardveres követelményt, így az ember azt gondolná, nem is képesek támogatni a ray tracinget. Szoftveres megoldással viszont sikerült elérni, hogy azok a vezérlők is profitálhassanak a technológiából, amelyek még nem az RDNA 2-es architektúrára épültek, hanem valamelyik korábbira, ilyenek a Navi, a Vega vagy a Polaris kártyák. Egészen pontosan a Linux Mesa 3D grafikus könyvtárnak hála lett régebbi GPU-kon is elérhető a Vulkan ray tracing.

A megoldás ráadásul átment a teszten, de ahogy az várható volt, azért nem teljesen nyújt ugyanolyan teljesítményt ray tracing terén egy régebbi kártya, mint egy RDNA 2-es alapú társa. Felhasználói visszajelzések alapján viszont a Quake II RTX-ben például működőképes a dolog.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.