Hirdetés

Sokat fejlődik a laptopokba való Intel Ice Lake chipek integrált grafikája



|

A kilencedik-generációs Intel processzorok már 10nm+ gyártástechnológiával készülnek.

Hirdetés

Az Intel nyolcadik-generációs Core processzorainak a kínálata jelenleg Kaby Lake Refresh és Coffee Lake chipekből áll, azonban elvileg a Cannon Lake lapkák is ebbe a szériába tartoznak majd. 

Hirdetés

A pletykák szerint azonban még az idei évben befutnak az első Ice Lake CPU-k, amelyek már a kilencedik-generációt erősítik, és 10nm+ gyártástechnológiával készülnek. Szivárgások szerint ez a széria az integrált grafika területén is óriási fejlődést hoz. 

A SiSoft Sandra adatbázisában felbukkant adatok szerint az Intel Ice Lake Client Platformot egy Ice Lake U szériás CPU-val tesztelik, ami Intel UHD Gen11-es grafikát kapott. 

Az U szériás chipek (a kiírt adatok ellenére) általában 15 wattos CPU-k laptopokba, hibridekbe és alacsony fogyasztású asztali gépekbe. A Gen11-es grafikus vezérlés mindenesetre 600 MHz-es alap órajelre épít, 48 végrehajtó egységgel, 383 egyesített shaderrel, 768 KB-os L2 cache-sel és akár 6 GB megosztott memória támogatásával. Ez nagy fejlődésnek számít, az aktuális Intel UHD 620 számai ugyanis a következők: 300 MHz órajel (1,1 GHz boost mellett), 24 végrehajtási egység, 192 egyesített shader, 512 KB L2 cache és maximum 3,2 GB megosztott memória támogatása. 

Azt persze nem tudni, hogy mindez elég lesz-e az AMD és a mobilos Ryzen processzorai ellen. Az Intel mindenesetre nem is olyan régen átcsábította az AMD GPU-s vezetőjét, ezért minden bizonnyal GPU-k terén is igyekszik minél jobban megragadni a vezető szerepet a cég. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.