Hirdetés

Sokkal érdekesebb a Windows 10 ARM



|

Nem olyan zárt a rendszer, mint a Windows 10 S, pedig ARM-alapú processzorokhoz tervezte a Microsoft.

Hirdetés

A Microsoft két új Windows 10 verzióval is készül. Az egyik a Windows 10 S, amelynek a legfőbb hátránya, hogy kizárólag a Windows Áruházban elérhető alkalmazások használhatóak rajta. A másik a Windows 10 ARM, amely ezzel szemben jóval kevésbé korlátozott. 

Hirdetés

A Windows 10 ARM értelemszerűen olyan gépekre készül, amelyekben ARM-alapú processzor van. Először tavaly mutatta meg a Microsoft, most a Build fejlesztői konferencia alkalmából pedig újdonságokat is elárult

A Windows 10 ARM ugyanis képes lesz a régi programok futtatására (amelyeket x86-os processzorokhoz terveztek), valamint a felhasználók bármilyen régi Win32-es alkalmazást is letölthetnek és telepíthetnek az internetről. Azok ugyanúgy futnak majd, ahogyan régen. A Windows 10 S tehát ARM és x86 processzorokkal is működik, de csak Windows Áruházban lévő appokkal, míg a Windows 10 ARM csak ARM-alapú CPU-val megy, de bármit tud futtatni. 

A fejlesztőknek semmit sem kell konvertálniuk, ugyanis a rendszer egy beépített emulációs réteget tartalmaz. Ez teszi lehetővé a Win32-es alkalmazások futtatását. A 7-Zip gond nélkül futott a demó során egy Snapdragon 835-ös lapkával. 

Éppen ez a chip lesz elvileg az első, ami támogatja a Windows 10 ARM verzióját. Bár ez a Qualcomm legjobbja, PC-szinten nem számít nagy durranásnak, vagyis az erősebb Intel és AMD processzorokkal szemben, játék közben és videovágásnál kevésnek bizonyulhat. A másik oldalról fogyasztásban kedvezőbb egy ARM-alapú processzor, vagyis az üzemidő sokkal jobb lehet. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.