Hirdetés

Sokkal segítőkészebb lesz a Google Térkép, okosodik a telefonunk kamerája



|

Természetesen a Maps és a Lens is kap néhány izgalmas újítást a következő hetekben, amiknek minden felhasználó örülni fog.

Hirdetés

A Google Térkép már most is sokkal többet tud annál, minthogy megmutassa az utat egyik pontból a másikba, a közeljövőben azonban olyan extra funkciókkal bővül, amelyek jelentősen megkönnyítik a tájékozódást és a programszervezést.

Hirdetés

'For you' néven érkezik az az új fül, ami személyre szabott ajánlásokkal segíti a felhasználókat. Ha nyílik egy új étterem a közelünkben, vagy van egy nagyon felkapott hely, akkor itt értesülünk majd róla. Emellett a gépi tanulás segítségével a rendszer összehasonlítja az éttermekről tárolt adatokat a preferenciáinkkal, például hogy merre jártunk, milyen helyeket értékeltünk, és ezek alapján próbálja megtalálni a legideálisabb helyet a számunkra. A rendszer természetesen azt is elárulja, milyen szempontok alapján állított minket párba.

Egy vacsora megszervezése is nagyban leegyszerűsödik, köszönhetően annak, hogy egyetlen hosszú koppintással bemásolhatjuk az éttermeket egy listába, amit a barátaink a saját javaslataikkal hasonlóképp bővíthetnek, majd szavazhatnak a listában szereplő helyekről. Nem kell többé linkeket másolgatni és weboldalakat böngészni, minden információ kéznél lesz.

A telefonunk kamerája a gyalogos tájékozódásban játszik majd fontos szerepet. Ha beütjük a célállomást és felemeljük a telefont, akkor élőben kapunk majd utasításokat az útiránnyal kapcsolatban a kijelzőn, arról nem is beszélve, hogy közben rengeteg extra információ is megjelenik majd a közeli helyekkel kapcsolatban. Ez sokkal intuitívabbá teszi majd a térkép szerinti közlekedést, a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeknek köszönhetően pedig olyan információk birtokába juthatunk azonnal, amiket eddig nagyon nehézkes lett volna megjeleníteni.

Arról nem is beszélve, hogy egy új navigációs módszer is bekerül a rendszerbe, amikor egy animált róka sétál előttünk, jelezve, merre kell mennünk.

A kamera azonban nem csak itt jut sokkal fontosabb szerephez. A Lens eddig elsősorban a Google Fotók és a Google Asszisztens esetében remekelt, a jövőben azonban közvetlenül a kamera alkalmazásból is segíti a felhasználókat. Elég például ráirányítani a kamerát egy szövegre (legyen az utcanév tábla, étlap, vagy bármi egyéb), az algoritmus azonnal felismeri a szavakat. Sőt, ami még ennél is jobb, a szöveget ki is jelölhetjük, és nemcsak rákereshetünk az adott kifejezésre, hanem akár ki is másolhatjuk onnan egy dokumentumba.

A másik izgalmas újítás a Style Match névre keresztelt funkció, ami folyamatosan keresi és felismeri a képen lévő tárgyakat, és nem csak azokról ad konkrét információt (például egy kutyának megmondja a fajtáját), hanem azonnal lefuttat egy keresést is, és olyan eredményekkel tér vissza, amelyek stílusban megegyeznek az adott tárggyal. Ha például egy női táska, vagy egy bútordarab van a képen, akkor ezekhez hasonló találatokkal tér vissza a rendszer. A gépi tanulás természetesen itt is nagyon fontos szerepet játszik a tárgyak felismerésénél, a cél pedig az, hogy a lehető leggyorsabban juttassák el a lehető legtöbb információt a felhasználóhoz. Elég például egy koncert poszterére irányítanunk a kamerát, máris elindul az adott előadó legismertebb dala.

A Google I/O konferenciát itt tudjátok élő videó formájában is követni, a történésekről pedig a PC World Online-on folyamatosan, külön kis hírekben tájékoztatunk titeket - ezeket összegyűjtve itt találjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.