Hirdetés

Új, térbeli hangformátumot mutat be a Sony



|

A 360 Reality Audio formátummal elérhető, hogy úgy hallgasd a zenéket és filmeket, mintha körülötted történne minden.

Hirdetés

A térbeli hangformátumok terén egy ideje nem történt hatalmas újdonság, ezért nagy várakozás övezi a Sony újdonságát, amelyet ősz végén mutat be különféle partnerein keresztül. Az újdonság lényege, hogy egy adott objektumhoz viszonyítva egy virtuális gömbben a hallgató köré helyezi az audiófolyam elemeit. Zenehallgatás közben tehát simán elképzelhető az, hogy egy felvételt hallgatva előttünk legyen a dob, mögöttünk az ének, jobbra a basszusgitár, balra a gitár, és mondjuk valahonnan felülről még jöjjenek visszhangok, mindenfelől szóljon a közönség - tehát olyasmire kell gondolni, mintha a színpad közepén ülnénk a koncerten.

Hirdetés

A bemutatkozásra egy 1000 dalos lista készül el az új formátumban olyan előadóktól, mint Pharrell Williams, Bob Dylan és Billy Joel. Emellett a Sony különféle koncerteket és élő előadásokat is rögzített, ahol a terem akusztikáját és térbeli jellemzőit is átadhatja az új megoldás. A 360 Reality Audiót természetesen a Sony saját zenekiadója karolja fel, de mások számára is hozzáférhető lesz, többek között a Universal, a Warner és a Live Nation tárgyal már a felhasználásról.

Hardveres téren szintén erős támogatást kap az új formátum, többek között az Amazon Music HD, a Deezer és a Tidal sorakozott fel mögé. Az Amazon Echo Studio például natív módon lejátssza a 360 Reality Audiót annak megjelenése napjától. Más hardvereknek egy Sony dekóderre lesz szüksége, amelyhez több hangszórót kell csatlakoztatni, így lesznek képesek a térbeli hangzást előállítani. Szintén több fejhallgató-gyártóval is folynak a tárgyalások, hogy beépítsék a technológia támogatását új eszközeikbe.

Persze jó kérdés, mennyire terjed majd el az újdonság, ez egyrészt attól függ majd, hogy milyen gyorsan jelennek meg a formátumot támogató eszközök, az így felvett (vagy átkevert) zenék és egyéb tartalmak, és végül természetesen úgyis az úri közönség dönti el, szerethető-e a végeredmény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.