Hirdetés

Olcsóbb OLED, feltámadó LCD: megnéztük, mivel újít a Sony



|

Az előretörő OLED áresést hozhat, de az LCD-t sem kell félteni, látványos trükkökkel még lehet előrébb lépni. Na és vajon mi a helyzet a projektorokkal? Elmentünk a Sonyhoz, hogy megtudjuk, ők mit lépnek a megjelenítők terén.

Hirdetés

Igazán sűrűre sikeredett az idei évnyitó CES kiállítás - minden cég igyekezett rálicitálni konkurensére és valami még újabbat, jobbat, hihetetlenebbet mutatni. Éppen ezért nagyon zsúfolt lett ez az időszak, ráadásul ne feledjük, hogy amit itt bemutatnak, az nem mindig jut el a boltok polcaira - egyszerűen sorozatgyártás előtt kiderül, hogy senkit sem érdekel és/vagy gyártani sem olyan egyszerű a megcélzott áron. Viszont az olyan bemutatókon, ahol mi magunk tudjuk kipróbálni az újdonságokat, nyomkodni a tévéket, megsüketülni a hangfalaktól és fényképezni a modelleket, már biztosan sorozatgyártott és hamarosan megjelenő eszközöket próbálhatunk ki. Ilyenre kalauzolt el minket a Sony, ahol az OLED mellett volt még pár izgalmas dolog is. Például új LCD!

Hirdetés

OLED-et a népnek

Tavaly nagyon kellemes meglepetés volt a Bravia atyjától az A1-es OLED tévé-család, amely egyedi dizájnjával minket is meggyőzött, a kijelzőt hangszóróként felhasználó technológia, az Acoustic Surface pedig tényleg lehengerlő. A 2018-as évben a csúcsmodell továbbra is az A1, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen új OLED tévé. Ez az AF8-as, aminek az egyik fő erénye, hogy szinte már-már hagyományos dizájnt kapott. Ez azt jelenti, hogy nem hátsó kitámasztása van, hanem klasszikus talpa, így kisebb helyen elfér, mint az A1, miközben az Acoustic Surface ugyanúgy adott, sőt, az X1 Extreme chip is ott dübörög a 4K-s HDR panel mögött.

A kiváló képminőség és hang mellett azonban sokkal izgalmasabb a tévé ára…amit még nem árultak el. Ez kicsit bosszantó, az viszont reményt ad, hogy megígérték, érezhetően az A1 alá pozícionálják, így ha nem is mindenkinek, de több embernek lehet már OLED-je, méghozzá olyan, ami fejlett és igazán jó képet ad. Ja igen, az Android TV OS maradt.

Az LCD újraéled

Nem csak az OLED-et érdemes fejleszteni - legalábbis a Sony erre a következtetésre jutott a vásárlók visszajelzéseiből, ezért az LCD vonalat sem hagyja szép lassan elsorvadni. Sőt, a 4K HDR technológia mellett sokan keresnek óriási képátlós LCD tévét, ezért megszületett az XF90-es széria, amely Dolby Vision technológiát is támogat, a panelt pedig a legerősebb vezérlő, az X1 Extreme hajtja. Persze attól, hogy LCD, még nem lesz filléres az XF90, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 75 colos méretben is megvehetjük már tavasszal - feltéve, hogy találunk ekkora helyet lakásunkban.

Fontos még itt a nagyon menő nevű X-Motion Clarity technológia, ami valójában nem más, mint egy lokális háttérvilágítás-vezérlés. Ez minden eddiginél gyorsabban reagál, segítségével pedig az átlagosnál akár 6× jobb kontrasztot tudnak elérni. Mi láttuk a szemünkkel és valóban észrevehető a jobb kontraszt akár a tavalyi Sony modellekhez viszonyítva is.

Ha pedig tévé, hát a Soundbarok sem maradhattak ki: a Sony a Dolby Atmosra esküszik, miután a tavalyi 5000-es modell besöpört egy csomó elismerést. Az új modellek a 9000-es szériából szintén megkapják ezt a technológiát, sőt, a tervezők még arra is figyeltek, hogy a tévék lábához passzoló formát alakítsanak ki.

Projektor-soroló

Végül két, még csak prototípusként kiállított projektort is találtunk egy kicsit távolabb a tévéktől. Az egyik egy kicsi, fehér, kívülről ártatlan doboz, amely kb. 20-80 col közötti képátlóra képes. Ez a pici, fehér doboz szinte bármilyen állásban használható, akár maga elé, vagy felfelé is képes vetíteni kis távolságon belül is a képet. Amitől izgalmas, az az, hogy mobil projektor, vagyis beépített akkumulátora és hangszórója is van, egy töltéssel kb. 2 órát képes teljes fényerőn vetíteni a képet.

A másik érdekesség, hogy jár vele egy még kisebb doboz, amit tele pakoltak csatlakozókkal. Ez a kis doboz bárhol lehet a lakásban, a projektorra zsinórnélküli kapcsolattal küldi át a jelet. Annak már kevésbé örültünk, hogy csak 720p-re képes az LSPX-P1 kis doboz és az áráról sem sikerült semmit sem megtudnunk.

A másik projektor sokkal nagyobb, mégsem egyszerű észre venni. Ugyanis egy kisasztalba rejtették, amit egyszerűen a falhoz tolhatunk - innen vetíti ki a 4K-s képet a falra. Az akár 2500 nit fényerőre képes, valóban csodás képminőséget nyújtó projektor-asztalba egy komplett hangrendszert is rejtettek, így a hangminőség is igen jó, csupán az árát és a megjelenését fedi sűrű köd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.