Hirdetés

Sörhiányt okozott a zsarolóvírus, de az eset komolyabb ennél



|

Ha eddig nem fogtuk fel, milyen szörnyű következményekkel járhat egy ilyen kártevő, talán ez a hír végre képes érzékeltetni a tragédiát.

Hirdetés

Ausztráliát egy ideje furcsa kibertámadások érik, méghozzá olyan szinten, hogy már a kormány foglalkozik a kérdéssel. Scott Morrison miniszterelnök a napokban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hónapok óta tartó online támadások intenzitása az elmúlt hetekben már minden eddiginél komolyabbra fokozódott, és főként a kontinensnyi ország ipari létesítményeit, infrastruktúráját és politikai szereplőit vette célba.

Hirdetés

Morrison szerint azt is tudják, honnan érkeztek ezek a támadások, de a diplomáciai háborúskodás elkerülése érdekében nem nevezte meg az országot, amely felelős a különféle betörésekért. A hivatalos vizsgálat eredménye az, hogy "kifinomult, állami szintű" szereplő áll az akciók mögött, de egyelőre a legtöbb próbálkozás során csak viszonylag csekély számú adatot tudtak megszerezni a célba vett rendszerekről.

Támad a vírus, elfogy a sör

A legújabb hír viszont talán azoknak is érzékletes lehet, akik csak kormányok közötti geek játszadozásként fogják fel ezt az egészet. Adott ugyanis a Lion nevű ausztrál sörgyár, amelyet ugyan Magyarországon talán kevesen ismernek a távolság miatt, de a helyi gazdaság egyik motorja, évente több mint ezer milliárd forintnyi ausztrál dollárral járul hozzá a helyi gazdasághoz.

A sörgyár a koronavírus miatti karanténhelyzet idején erősen visszafogta termelését, hiszen a kereslet is megcsappant, és épp most kezdték volna a normális szintre visszahúzni a gyártott mennyiséget, azonban a fenti támadássorozat részeként a teljes rendszerüket megfertőzte egy zsarolóvírus, amely ugyan adatokat nem szolgáltatott a bűnözőknek, de azt elérte, hogy a hálózatba kötött termelési rendszer egy része teljesen leállt, a többit pedig izolálni kellett, hogy azokra ne terjedhessen át a vírus.

Épp ezért a társaság kénytelen volt bejelenteni, hogy egyelőre képtelen visszaállni a normál életmódhoz megfelelő sörmennyiség előállítására, az egyes gyártási helyszínek el vannak vágva egymástól, nem tudják összehangolni a logisztikai feladatokat sem, ezért amíg a vizsgálat és a rendszerek helyreállítása tart, a Lion sör bizony hiánycikk marad.

Erősödő vírusháború

Ugyan hivatalosan nem mondták ki soha, de a támadások mögött egyértelműen Kínát sejtik: az incidensek azután kezdődtek, hogy az ausztrál miniszterelnök még tavasszal azt javasolta, nemzetközi szinten vizsgálják ki, hogyan terjedhetett el Kínából a koronavírus, milyen felelőssége van a kommunista állam kormányának és egyes kutatóintézeteknek, egészségügyi szerveknek. Mit ad az ég, hetekkel később megindultak az összehangolt víruscsapások a legfontosabb ausztrál célpontok ellen, csak ezúttal már nem korona-, hanem zsarolóvírusok, trójaik, adatgyűjtők és egyéb kifinomult módszerek formájában.

A támadók célja itt csak másodlagosan az adatszerzés, inkább a kulcsfontosságú iparágak, cégek, az infrastruktúra és a politikai, gazdasági vezetők megbénítására törekednek. Peking természetesen már a ki nem mondott vádakat is tagadja, de az is tény, hogy a kiberbiztonsági szakértők szerint Kína az egyik legerősebb szereplő az informatikai háborúskodásban, államilag támogatott hackercsapatok tömkelege dolgozik folyamatosan az épp aktuális célpontok becserkészésén. Kína mellett egyébként Oroszország, és legújabban az eddig számítástechnikai téren lesajnált Észak-Korea is kifejezetten gyakran szerepel a hírekben, mint az "államközi kiberhadviselés" agresszorai.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.