Hirdetés

Sosem találnád ki, miért nincs AMD-s riválisa a GeForce RTX 4090-nek



|

Az AMD elárulta, hogy miért nem álltak rajtvonalra az Nvidia legerősebb videokártyája ellen.

Hirdetés

Az AMD még az ősz során, néhány héttel az Nvidiát követően leplezte le az első új generációs videokártyáit, a Radeon RX 7900 XTX-et és a 7900 XT-t, amelyek meg sem próbálják befogni a zöld csapat zászlóshajóját, a GeForce RTX 4090-et, hanem inkább az RTX 4080-nak igyekeznek jobb ár-érték arányú konkurenciát állítani.

A legerősebb Nvidia GPU így egyeduralkodóként trónol az abszolút csúcsteljesítményű videokártyák piacán, az AMD illetékesei pedig most elárulták, miért is alakult ez így.

Hirdetés

A vállalat két alelnöke, David Wang és Rick Bergman nemrég az ITMedia nevű lapnak adtak páros interjút, ahol már a beszélgetés kezdetén elhangzott a kérdés, hogy miért hagyta ki az AMD azt a ziccert, hogy riválist állítson az RTX 4090-nek. Ha pedig hihetünk a válasznak, az ok kifejezetten prózai: egyszerűen nem akartak piacra dobni egy ilyen videokártyát.

Rick Bergman szerint ugyanis az RX 7000-es szériát hajtó RDNA 3 architektúra tökéletesen alkalmas lenne egy RTX 4090 szintű GPU létrehozására, ez azonban magas árral és magas fogyasztással járt volna, az AMD stratégiájában pedig nem kapott szerepet egy ilyen hardver. Az RTX 4090 1600 dolláros áron és 450 W-os hivatalos fogyasztással került boltokba, míg az RTX 4080-nal versengő RX 7900 XTX-ért "csak" 999 dollárt kérnek, 355 W-os fogyasztással.

"A konkurenciával ellentétben az elmúlt években nem terveztünk 1600 dolláros GPU-t a PC-s játékrajongók számára. Ehelyett egy olyan GPU tervezésére összpontosítottunk, amely az 1000 dolláros kategóriába illeszkedik, és jó egyensúlyt teremt a teljesítmény és az ár között. Nagyjából 600 dollár különbség van a két kártya [az RTX 4090 és a 7900 XTX - a szerk.] között, de úgy gondolom, hogy ha ezt a 600 dollárt más alkatrészek, például egy processzor beszerzésére fordítjuk, az jobb játékélményt eredményez."

- tette hozzá David Wang. Mindenki döntse el maga, hogy elfogadja-e az AMD hivatalos magyarázatát, de annyi bizonyos, hogy az interjú alapján később sem érdemes egy RTX 4090-szerű fenevad leleplezésére számítani a pirosaktól. A következő generációs RDNA 4 architektúrára vonatkozóan viszont az alelnökök azt ígérik, hogy sokkal nagyobb szerepet kap majd a sugárkövetés (ray tracing), és hogy igyekeznek megismételni az RDNA 2 és az RDNA 3 közötti 60%-os teljesítménybeli ugrást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.