Hirdetés

SSD-kkel gyorsítaná a videokártyákat az Nvidia



|

Az AMD egyszer már próbálkozott valami hasonlóval, az a projekt azonban hamar a kukában végezte.

Hirdetés

Akik szeretnek mélyen elmerülni a technológiai újdonságokban és kedvelik a radikálisan új megoldásokat, biztosan emlékeznek az AMD Radeon Pro SSG-re. Akiknek nem ismerős, eláruljuk, egy 2017-es GPU-ról van szó, ami tulajdonképpen egy Vega 64-es, csupán a 8 GB helyett itt 16 GB HBM2-es memóriát pakoltak a lapra.

A különlegessége abban rejlett, hogy a hűtés alatt négy darab M.2-es csatlakozó is megbújt, amit az AMD fel is töltött, így 2 TB SSD tárhelyet is biztosított a videokártya. Az írási sebességük ezeknek az OEM Samsung SSD-knek elképesztő volt, hiszen PCIe-n keresztül kommunikáltak a rendszerrel, hiába csak 3. generációs sebességre voltak képesek.

Hirdetés

Hiába hangzik azonban szuperül, hogy a GPU egyenesen a tárhellyel kommunikál, ehhez egy jól működő, széles körben elterjedt API-ra is szükség van, ez pedig sajnos nem állt rendelkezésre a Radeon Pro SSG esetében.

Öt évvel később, most az Nvidia szeretne valami hasonlóval próbálkozni. Az ő kísérletük a Big Accelerator Memory fantázianevet kapta, röviden BaM. Az eljárás célja, hogy a GPU a processzort megkerülve egyenesen a tárhellyel kommunikálhasson, ezzel felgyorsítva az adatok áramlását, miközben a CPU-ról is sok teher lekerülne.

A hivatalos beszámoló szerint az Nvidia egyel tovább ment, és úgy képzeli el a BaM működését, hogy annak még egy implementált API-ra se legyen szüksége.

"Még saját API-ra sincs szükség, mint mondjuk a Microsoft DirectStorage megoldása. Helyette a GPU az adatok továbbítására PCIe-t, RDMA-t és Linux kerner drivert használ majd."

Ha az Nvidia sikerrel jár, és a BaM elterjed, az mindenkinek nagy előrelépés lehet. Ugyan minden bizonnyal a játékosok is élvezhetik majd a teljesítménynövekedést, a technológia igazán a komolyabb munkafolyamatok alatt villan majd meg, amikor előjön, hogy a GPU közvetlenül tud kommunikálni akár több TB-nyi tárhellyel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.