Hirdetés

Egy helyben topognak a PC-s eladások



|

Amerikában a Microsoft felküzdötte magát az öt legnagyobb PC-s gyártó közé. Globálisan viszont teljesen más az összkép.

Hirdetés

A Microsoft még 2012-ben kezdett el saját PC-ket gyártani, azonban a Lenovo, a HP, a Dell, az Acer és az ASUS számára nem igazán kellett aggódni az új rivális miatt, elvégre a Surface szériás táblagépek, laptopok és egyéb gépek csak meglehetősen szűk vásárlókört érdekeltek, ráadásul a Microsoft kissé furcsa ellátási stratégiája miatt nem is lettek elérhetőek a világ minden területén.

Hirdetés

A Gartner előzetes adatai szerint azonban Amerikában immáron az öt legnagyobb PC-s gyártó listájára is felfért a Microsoft. Az az ötödik hely persze elég távoli, mindössze az amerikai piac 4 százaléka van a redmondi cég kezében. Amerikában a HP vezet, a Dell csak kicsivel marad le. Ezután az Apple, majd a Lenovo folytatja a sort. 

A globális helyzet már merőben eltérő. Világszinten a Lenovo és a HP a meghatározó gyártók, ezeket a Dell, az Apple, az Acer és az ASUS követik. A Microsoft a fent említett okok miatt ezen a szinten már nem fér be a top 5-be. A piac egyébként az idei harmadik negyedévben 0,1 százalékos növekedést mutatott éves szinten, vagyis alapvetően stagnált. Ebből mondjuk önmagában nem lehet hosszabb távú következményeket levonni, mivel hagyományosan a nyár nagy részét magába foglaló időszak elég gyenge szokott lenni, sokan inkább az év végi időszakban vásárolnak PC-ket a karácsony előtti hajrában, vagy épp a Black Friday és hasonló akciós napok miatt.

Az jó kérdés, hogy összességében az idei év milyen lesz a PC-piac szempontjából, mindenesetre tavaly hat év után sikerült ismét növekedni, ezzel egy kicsit elhallgattatva azokat, akik évek óta a PC-korszak végéről huhognak. 

Érdemes hozzátenni, hogy a Gartner bevonta a jelentésébe a Surface táblagépeket, azonban a Chromebookokat és az iPadeket nem - pedig mostanában egyre jobban elmosódik a határvonal ezek között az eszközök között. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.