Hirdetés

Svájc szuperszámítógépe kiütötte Amerikát



|

A top 500-as lista első két helye Kínáé, Amerika most a dobogóról is lecsúszott.

Hirdetés

A szuperszámítógépek top 500-as listáját egy ideje már Kína vezeti, sőt, az első és második hely is Kínáé. Amerikától a Sunway TaihuLight és a Tianhe-2 vették el az elsőséget, 93 és 33,9 petaflopsos teljesítménnyel. 

Hirdetés

Amerika most a dobogóról is lecsúszott, méghozzá Svájc fejlesztései miatt. A Cray XC50-alapú Piz Daint ugyanis már 19,6 petaflopsos teljesítményt tud, szemben Amerika Titan rendszerével, ami a negyedik helyen áll, 17,6 petaflopsszal. A Titant a 2012-es beüzemelése óta nem fejlesztették. 

A Piz Daint ellenben 5 helyett ugrott előre, ugyanis az NVIDIA K20X GPU-kat új, Tesla P100-as modellekre cserélték benne. Ezzel a világ leggyorsabb GPU-alapú szuperszámítógépe is egyben. 

Érdekesség, hogy mindezek ellenére a top 500-as lista nagyját Amerika adja, és 464 gép Intel alapokon nyugszik. Az IBM további 21, az AMD 6 rendszert ad. 

Leszámítva egy 1996-os esetet, amikor Japán mind a három dobogós helyet elcsípte, ez az első alkalom, hogy Amerika lecsúszott a dobogóról. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.