Hirdetés

Szándékosan emelhettek árakat a memóriagyártók



|

Amerikában csoportos keresetet indítottak a Samsung, a Micron és az SK Hynix ellen, amiért azok 2016 és 2017 között állítólag manipulálták a vételárakat.

Hirdetés

A jogi kérdésekkel foglalkozó Hagens Berman Kaliforniában csoportos keresetet indított a Samsung, a Micron és az SK Hynix ellen. A vállalat nyomozása és vádja szerint a három nagy DRAM-gyártó közös megegyezés alapján úgy döntöttek, hogy 2016 és 2017 között korlátozzák a DRAM chipek készleteit, abból a célból, hogy felverjék az árakat. 

Hirdetés

A szakértők csak 2017-ben 47 százalékos áremelkedést figyeltek meg a DRAM-piacon, ami az elmúlt 30 év legnagyobb növekedését jelenti. Tavaly a globális szektor 96 százalékát mondhatta magáénak a Samsung, a Micron és az SK Hynix. 

Az ügyvédek szerint a három óriás viselkedése és stratégiája alapvetően változott meg, amikor a kínai kormány ármanipuláció miatt indított vizsgálatot. Nem sokkal azután egyébként egy megállapodás is következett

A mostani csoportos kereset azokat az amerikai fogyasztókat érinti, akik 2016. július 1. és 2018. február 1. között vásároltak valamit, amiben DRAM van. A jogászcsapat szerint a piac döntő többségét birtokló néhány vállalat kartellezett. Ahelyett, hogy a szabályok szerint játszottak volna, a sarokba szorították a fogyasztókat, és a lehető legtöbb nyereséget akarták kipréselni a piacból. 

Érdekesség, hogy a Hagens Berman 2006-ban 300 millió dollárt szerzett a fogyasztóknak, akik akkoriban túl magas árakat kényszerültek fizetni DRAM-ért. Akkor a Samsung és az SK Hynix 731 millió dolláros büntetést voltak kénytelenek fizetni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.