Hirdetés

Ti mondtátok: itt az Intel-AMD szavazás eredménye!



|

Egy hete elindítottunk egy olyan szavazást, ami a mai PC-s világ alapvető hitvitájának számít. Intel vagy AMD? Mondjuk, mi lett az eredmény.

Hirdetés

Ahogy minden korszaknak megvannak a maga hitvitái (Skoda vagy Dacia? Commodore 64 vagy ZX Spectrum? PC XT vagy Amiga? PlayStation vagy Xbox?), de a konzumer számítástechnikában jó ideje a processzorok rajongói között pattog a legerősebb ellentét az Intel- illetve az AMD-hívők érveivel. Szóval beleálltunk a dologba, és egyszerűen feltettük a kérdést: ha processzor, akkor Intel vagy AMD?

Hirdetés

Nem szőröztünk azzal, hogy elkezdjünk mindenkit befolyásolni a részletekkel: hogyan volt annak idején nagy feltörekvő az AMD, aztán miért maradt le az egyre biztosabban vezető Intel mögött, és most hogy újult ki megint a soha meg nem szűnő harc a friss AMD chipek megjelenésével és az Intel kapkodós válaszával.

Itt is a szavazás jelenlegi állása, amiben az arányok tökéletesen látszanak. Eme cikk írása pillanatában jóval tízezer fölötti szavazó értékelését láttuk, ami már szép merítésnek számít (ha anno szavaztál, és csak egy "Köszönjük a részvételt" feliratot látsz, bökj a bal oldali kis nyílra, hogy az aktuális állást lásd).

Az állás nagyjából azt tükrözi, amire számítottunk: a gyártókat egyértelműen preferálók között magasan az Intel vezet, ami még akkor is igaz, ha az összképet nézzük, de itt azért már van egy szép adagnyi olyan válaszadó is, aki nyitott minden megoldásra. Nézzük csak:

Az egyértelmű nyertes olvasóink között az Intel, a szavazók közel fele egyértelműen állította, hogy történjen bármi, ő mindenképpen Intel processzoros gépekben hisz. Az AMD-hívők a várakozásoknak megfelelően jóval kevesebben vannak, valamivel 20 százalék alatt. Viszont szerencsére (leginkább az AMD szerencséjére, vagy távolabbról nézve a teljes piac és a fenntartható versenyhelyzet szerencséjére) nagyjából 36 százalék, tehát a szavazók kicsit több mint harmada azt mondja, ő bizony előre nem teszi le a garast egyik gyártó mellett sem, tessék őket szépen meggyőzni, és aki egy jobb, erősebb, hatékonyabb, vagy épp jobb ár-érték arányú megoldást villant, az lesz a nyertes.

Az eredmény tehát egyrészt igazolja az eddig történteket - az AMD valóban jó ideig lemaradt nagy vetélytársától, de az elmúlt időszakban valóban turbó fokozatra kapcsoltak, ezért az Intel vezető helye se meglepő, de az AMD 20 százaléka is indokolt. A 36 százaléknyi meggyőzhető pedig talán pont azért maradt ezen az állásponton, mert végre újra valódi versenyhelyzet látszik kibontakozóban, amikor bármelyik fél villanthat akár valami tényleg meglepőt.

Érdemes a szavazós cikk hozzászólásait is végigböngészni, néhány trollkodástól eltekintve teljesen érdekes viták alakultak ki okos és megfontolandó érvekkel mindegyik oldal részéről. Most pedig jöhetnek ide a kommentek: ilyen eredményt vártatok? Elégedettek vagytok vele? Titeket igazolt az állás?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.