Hirdetés

Szoftverek, amelyekért érdemes kinyitni a pénztárcánkat



|

Összeszedtük azokat a szoftvereket, amelyek tulajdonságaikkal, extráikkal vagy támogatottságukkal elérik, hogy költsünk rájuk.

Hirdetés

Belénk van kódolva, hogy megemelkedjen az endorfinszintünk az ingyenes szó láttán/hallatán, amire örömmel játszanak rá a marketingesek. Egyes szolgáltatások előszeretettel élnek vele, hogy így növeljék felhasználóbázisukat (kiváló példa erre az ajándék videójátékokat osztogató Epic Games Store).

Nincs ez másként a szoftverek esetében sem, több kategóriát is megkülönböztethetünk. Egyrészt akadnak teljesen ingyenes vagy nyílt forráskódú programok, másrészt népszerűek a kalózok által közzétett, illegális kópiák, harmadrészt pedig ott van az elterjedt freemium üzleti modell, amely ugyan ráfordítást nem igénylő hozzáférést kínál, az extrákért azonban már költséget számol fel. Utóbbiak sokszor önmagukban is elég munícióval rendelkeznek egy átlagfelhasználó számára, a prémium változat megvásárlásával viszont jelentős előnyöket garantálnak.

Ebben az összeállításban olyan szoftvereket gyűjtöttünk össze a teljesség igénye nélkül, több felhasználási területet is érintve, amelyeknek ugyan léteznek díjmentes alternatívái vagy korlátozott kiadásai, de mégis inkább az eredeti, teljes verzió beszerzését javasoljuk a költségkímélő helyett.

Hirdetés

Helló, Microsoft!

Számítógépünk legfontosabb szoftvere maga az operációs rendszer, erre épül minden más. Való igaz, egyre népszerűbbek a B tervnek is beillő ingyenes Linux-disztribúciók, a Windowsnak azonban még mindig jobb a szoftverellátottsága, és korlátlanul lehet játszani rajta. A Windows 10 alapverziója a rengeteg kényelmi megoldással felvértezett Home, létezik azonban egy drágább csomag is, a Pro, amelynek legfőbb erőssége a biztonság. Ennek egyik fontos összetevője a BitLocker (amely teljes meghajtótitkosítást kínál), de említésre méltó a Windows Defender Alkalmazásőr (az Edge böngészőt teljesen izolált, virtuális környezetben indítja el), a távoli asztalelérés, a Linuxot is futtatni képes Hyper-V nevű virtualizációs platform és a késleltetett frissítések is. A vállalati előnyökről (mint a csoportházirend, a Windows Update for Business és a megosztott bejelentkezést lehetővé tevő Azure Active Directory) nem is beszélve.

A redmondiak termékei közül kiemelendő a Microsoft 365, amit voltaképp kiválthatnánk a LibreOffice-szal és más opcionális programokkal, az amerikai vállalat szoftverkollekciója viszont értékes felhozatalt tömörít egy csomagban.

Az alapszintű élményhez elég egy Microsoft-fiókkal rendelkeznünk, így korlátlan ideig használhatjuk a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote webes verzióit (akárcsak iOS- és Android-alapú társaikat), kapunk 15 GB-os Outlook és 5 GB-os OneDrive tárhelyeket, tarthatunk Skype-on megbeszélést ötven főig, valamint létrehozhatunk Forms űrlapokat, a fizetős verziók ugyanakkor széles körű funkcionalitást és még teljesebb kínálatot ígérnek. Tartalmazzák a legújabb Office-kliensek legerősebb változatait, 1 TB-os prémium OneDrive és 50 GB-os Outlook tárhelyet, fejlett megosztási lehetőségeket, a naptár- és egyedi domainintegrációt, sőt Skype-on havi 60 percnyi ingyenes hívást vezetékes és (meghatározott országokban) mobilszámok esetében is.

A családi ajánlat még ennél is vonzóbb lehet, hiszen meghatszorozza a profilok és a személyes tárhelyek számát, az üzleti pakk pedig olyan vállalati szolgáltatásokat vonultat fel, mint az egységes, akár 300 fős kommunikációt is kínáló Teams (ingyenes változatában 60 percre van korlátozva az értekezletek maximális időtartama) vagy a csapatwebhelyek készítésének utat engedő SharePoint. De bármelyik csomagról is legyen szó, jár hozzájuk az adatok biztonsági mentése és az éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálat.

Adobe-vallás

Sokan használják az Adobe fejlesztéseit is, és nem ok nélkül. Az Acrobat talán a legismertebb PDF-menedzselő, amelynek ugyan vannak kihívói (például a Foxit Reader), de profizmusával nehéz felvenni a versenyt. A próbaidőszaka csupán egy hétig tart, ezalatt viszont korlátlanul tesztelhetjük, és dönthetünk a kedvezőbb árcédulájú Standard vagy az drágább Pro változatok közül. Bár mindkettővel magas szinten űzhetjük a PDF-fájlok kezelését, létrehozását, szerkesztését és megosztását, a Pro-variáns mégis többet nyújt: többek között lehetővé teszi két fájlverzió összehasonlítását, a beszkennelt dokumentumok PDF-é alakítását, a mobileszközökön használható speciális szerkesztőfunkciókat, a fájlok érvényességének ellenőrzését és kijavítását, továbbá az objektumok távolságának, területének és kerületének mérését.

Ezenkívül támogatja a MacBook Pro touch bart, műszaki PDF-dokumentumokat készíthetünk vele, bizalmas információkat takarhatunk ki, fájlméretet csökkenthetünk optimalizálással, szövegeket és képeket adhatunk hozzá/szerkeszthetünk táblagépen és mobilon, valamint hangot, videót és interaktív objektumot is beszúrhatunk.

Hasonló a helyzet a képszerkesztők királyának tartott Photoshoppal is, ami a helyettesítőjének tartott GIMP-pel szemben csak egy hétig hajlandó ingyen az életünk részévé válni, az Adobe azonban többfajta árkalkulációt is megszabott. Így a 20 GB-os fotós csomag - amit akár 1 TB-ossá is lehet bővíteni - például magában foglalja a teljes asztali és mobilos Photoshopot, a Lightroomot és a Lightroom Classicot, a közösségi grafikák, videók és weblapok létrehozására való Sparkot, a betűtípusokat felsorakoztató Adobe Fontsot és a saját webhely létrehozásához kínált Portfoliót is, míg a szimpla Photoshop-előfizetés ugyanilyen, de 100 GB felhőtárhelyű és a Lightroom nélküli konstrukciót takar. Ugyanez elmondható a vállalat más szolgáltatásaival kapcsolatban is.

A trial időszakok után ajánlott lecsapni sok más mellett a vektorgrafikákat és illusztrációkat alkotó Illustrator legújabb kiadására (amely immáron továbbfejlesztett felhőalapú dokumentumokkal, intelligens karakterjel-igazítással, továbbfejlesztett gépeléssel és a színtémák automatikus kinyerésével van felszerelve), de megérdemlik figyelmünket a nyomtatott és digitális kiadványokat szerkesztő InDesign újdonságai (mint a szöveg-körbefolyatás egy téma alapján, a HSB-támogatás, az új szintre emelt véleményezés és a felhőalapú dokumentumok beágyazása) is.

Nem szabad megfeledkezni a Premiere Pro innovációiról sem, mivel a szelektív fényelés továbbfejlesztése, az intelligens formátumváltás, az eredeti szerkesztési pontok automatikus felismerése és az Adobe Stock-zenék egyszerű menedzselése minden eddiginél gyorsabbá teszi a videók szerkesztését, vágását.

Már csak a legújabb, professzionális funkciók miatt is érdemes őket választani az ingyenes alternatívák helyett, ráadásul a diákok és a tanárok 60 százalékkal olcsóbban szerezhetik be a komplett szoftvercsomagot több platformra, részletes oktatóanyagokkal, ingyenes sablonokkal és projektötletekkel kiegészítve.

Nem fájl semmi, ha vigyázunk

Az operációs rendszer, valamint a szöveg- és képszerkesztők mellett a különböző biztonsági szoftverek sem maradhatnak el. A PC World minősítése és független értékelések alapján is a Bitdefender az egyik legjobb védelmi csomag a világon, ám az ingyenes verzió csupán a vírusok és az adathalászat elleni védekezést, továbbá az automatikus frissítéseket foglalja magában. A "családi kiszerelésben" is elérhető Bitdefender Total Security viszont adatcsomag-alapú hálózatvédelmet, intelligens tűzfalat, kéretlen levelek szűrését, a zsarolóvírusok elleni preventív fellépést és automatikus profilkezelést kínál, míg az extra modulok között lajstromba vehetjük a Wi-Fi-védelmet, a hálózati álcázást, az online bankoláshoz védett SafePay felületet, böngészőbeépülőt, szülői felügyeletet, fájlmegsemmisítőt és egy napi 200 MB forgalmat kínáló VPN segédprogramot is.

Meglepő, de még ez sem fedi le a Total Security teljes fegyverarzenálját, elvégre vannak olyan, hasznos és hosszú távon kifizetődő kiegészítései is, mint a rendszerkarbantartó eszközök, a laptopokhoz szánt lopásgátló és multiplatform elérhetősége (Macre, Androidra és iOS-re is telepíthető).

Igaz, hogy a Bitdefender is szolgál opcionális jelszókezelővel, a legbiztosabb az, ha dedikált felelősünk van erre a feladatra is. A PC World tesztgyőztese, a nyílt forráskódú Bitwarden ár-érték arányban magasan veri a mezőnyt, alapkiadása viszont fapados a prémiumhoz képest. Noha az előbbi is ellátja az alapvető teendőket, utóbbi köröket ver rá: a felhőben AES-256 és PBKDF2 SHA-256 titkosítással tárolja az adatokat, többlépcsős bejelentkezést nyújt, és saját szerver létrehozásakor sem szeppen meg, 1 GB tárhelyet kínál, jelszóellenőrzést végez, fájlcsatolmányok hozzáadását teszi lehetővé, és támogatja a hardveres kulcsokat (például a YubiKey-t), emellett képes autentikátorként is működni, helyzetjelentéseket küldeni, vészhozzáférést generálni, és kiemelt támogatással patronál.

A Bitwarden is kiterjeszthető a teljes famíliára, ebben az esetben hat felhasználó részesülhet az előfizetők privilégiumaiból, amit korlátlan megosztás és fejenként 1 GB-os, titkosított széf egészít ki.

Természetesen nem csupán jelszavaink, hanem fájljaink védelméről is tanácsos időben gondoskodni. Adataink épségét rendszeres biztonsági mentéssel szavatolhatjuk, a Softland Backup4all Professional pedig kezeskedik a rengeteg funkcióért és a kényelemért. Míg a Lite verzióban csak külső adathordozót és merevlemezt adhatunk meg, addig a nagy testvér az összes profi mentési típust ismeri, felhőtárhelyek és szolgáltatások armadáját (Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box, Azure stb.) kezeli zökkenőmentesen, AES-titkosítással ellátva. Ha nem a fájlok túlélése, hanem eltávolításuk a cél, akkor komoly segítség lehet az IObit Uninstaller, amelynek gazdaságos változata decensen elvégzi a munkáját, a Pro viszont segít megszabadulni a makacsabb programoktól, a különféle nem kívánatos plug-inektől, automatikusan törli a fájlszemetet, egy kattintással frissít minden fontos szoftvert, és nonstop technikai támogatást nyújt.

Hasonlóan praktikus a XenArmor All-In-One Key Finder Pro is, amely a licenckulcsokat őrzi meg. Több ezer felhasználói szoftverből és játékból képes kinyerni és megóvni a kódot, beleértve a cikkben szereplő Microsoft és Adobe termékeket is. Jóllehet az All-In-One Key Finder Pro - Personal Edition több mint 2000 szoftverrel és 100+ videójátékkal elboldogul, az Enterprise és Unlimited Editionök lehetőségeit ez meg sem közelíti. Mindkettő adatbázisa 6300+ programmal és 2000+ játékkal büszkélkedhet, minden formátumban tudnak jelentést készíteni (a Personal csak HTML-ben), nem csak lokálisan képesek begyűjteni az adatokat (távoli gépről, külső HDD-ről/SSD-ről is), és vásárlóik legalább egy évnyi kiemelt szakmai támogatást élvezhetnek. Az Unlimited további előnye, hogy korlátlan számú PC-n használható, és USB-n keresztül is futtatható telepítés nélkül.

Rendszerünk naprakészen tartása sem maradhat el, az IObit Driver Booster 8 e terület egyik éllovasa. Nem muszáj fizetni érte, anélkül is feltérképezi a gépet és igyekszik frissíteni a drivereket, a Pro képében viszont egy olyan hatékony fegyvert köszönthetünk, amelyhez 0/24-es ügyfélszolgálat jár, világhálóra nem kapcsolódó gépen is be lehet vetni, biztonsági mentést készít a lecserélendő meghajtóprogramokról, és az eszközhibák megoldásában, a beragadt registrybejegyzések törlésében is segédkezet nyújt.

Grátiszként a gamerek dolgát is megkönnyíti, a szükségtelen folyamatok szüneteltetésével és a Játékgyorsítás opcióval elősegíti a lehető legzavartalanabb játékélményt.

Ember tervez, szoftver végez

Persze más területeken is találunk gazdaságos opciókat. Amennyiben például jegyzetelőalkalmazásra vágyunk, az Evernote adja magát. Ha nulla forinttal futunk neki, akkor két eszköz szinkronizálásával, 25 MB-os maximális jegyzetmérettel és 60 MB-nyi havi feltöltési limittel kell beérnünk, a mobilokra is felkúszó Premium viszont bármennyi kütyüvel elbánik, offline is hozzáférhetünk vele irományainkhoz, PDF-eket is kijegyzetelhetünk általa, a méretlimitek pedig 200 MB/jegyzetre és 10 GB/havi feltöltésre nőnek.

Amennyiben időnk beosztása mellett a projektek tervezése is a célok között van, úgy a Toggl lehet a leghatékonyabb társ: már a Free modell is kecsegtet feladatokkal, mérföldkövekkel és határidőkkel, a Standard-modell azonban tízszer nagyobb fájlmérettel, visszatérő feladatokkal, multitaskinggal, testreszabással, éves áttekintéssel és a hasonló területen mozgó Toggl Track-integrációjával erősít. A Business még erre is képes rátromfolni az érzékeny adatok védelmével, azok exportjával és az ügyfélszolgálat kitüntetett figyelmével.

A fájlzsonglőrködések és projektmenedzselések által felgyülemlett stresszt többfajta módon is oldhatjuk. A zenék streamelésének piacán nagy a harc, de a Spotify bebetonozta magát. Nyilvánvalóan hallgathatjuk akár ingyen is a dalok Mekkájának tartott platformot, de akkor el kell viselnünk a reklámokat, a kötelező online kapcsolatot, és azt is, hogy nem tetszés szerint játszhatjuk le a számokat. Ehelyett klasszisokkal rokonszenvesebb az Egyéni előfizetés, ami reklámmentességet, offline zenehallgatást és szabad lejátszást kínál egy mozijegy áráért cserébe, amire a Duo-csomag két prémium fiókkal és közös műsorlistákkal licitál rá.

Az érzékszerveink kényeztetésének kategóriájában nem mehetünk el szó nélkül az Xboxra is elérhető Game Pass szolgáltatás mellett, amely több mint száz videójátékkal szórakoztat PC-n mindösszesen pár száz forintért, és még kedvezményeket is ad a tagoknak. Mégsem az alap, hanem az Ultimate előfizetés lehet bankszámlánk szívének csücske, hiszen ez további ingyenes előnyöket, androidos játéklehetőséget, Xbox Live Gold-tagságot és impozáns címekkel telített EA Play szolgáltatást is felvonultat.

Ha szeretnél további tippeket kapni, szerezd be a 2021/03-as PC World magazint, amelyhez ráadásul értékes szoftverek és PC-s játék járnak ajándékba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.