Hirdetés

Távozik a GPU-zseni – összeomlás előtt az Intel videokártyás terve?



|

Raja Koduri öt év után távozik a vállalattól, ami önmagában nem lenne szokatlan lépés, a processzoróriásnál látott eddigi változások miatt azonban baljós árnyak vetülnek a teljes ARC VGA-projektre.

Hirdetés

A magyar idő szerint kedd késő esti bejelentés kapcsán erős "deja vu" érzésünk támadt, a GPU-tervezésben médiahírességgé is váló Raja Koduri távozása mindig egyfajta korszaklezárásnak minősül, amiből a következő lépés erősen függ az adott vállalatvezetés víziójától, stratégiájáról és elkötelezettségétől. Utóbbit picit gondolhatod úgy, mint ami tartalmazhat némi emocionális töltetet is, avagy folytatódik-e a megkezdett út, vagy egy átmeneti időszakkal tapossák ki az új vezető és csapatának elképzeléseit.

Az AMD-s távozás után egyesek vállalati bizonytalanságot, megingást vizionáltak a teljesítményben rendre alulmaradó Radeonok kudarca miatt, ám valójában egy olyan időszak indult be a Vega-architektúrát követően, ami semmiképp sem nevezhető bukásnak, sőt, az RDNA-generációk egyre komolyabb tudást és sebességet kínálnak például az integrált szegmensben. A nagy GPU-k esetében pedig a PC gaming csak egy szelet, az általános gyorsításokért felelős lapkaverziók, illetve a konzolokba szánt grafikus egységek szépen egyben tartják az üzletágat.

Az Intelnél azonban ez a távozás súlyos következményekkel járhat, a nagynehezen beinduló diszkrét videokártyás "szárnypróbálgatás" hamarabb véget érhet, mint azt bárki gondolta volna.

Hirdetés

Mi lesz veled Intel ARC?

Végfelhasználói szempontból talán ez fontosabb kérdés, mint hogy a GPU-varázsló mennyire szépen hagyja el az Intel fedélzetét a hónap végén. Bejelentésében szoftveres startup jövőt sejtet, ami lehet akár izgalmas is, de azoknak semennyire sem vigasztaló, akik friss ARC A770 vagy A750 tulajdonosok. Sem az Intel hivatalos közleménye, sem Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója nem említ utódot, ami ugyan nem egyértelmű jelzés arra vonatkozólag, hogy akkor "ennyi volt srácok", hiszen a GPU-projektek feletti szervezeti struktúra pont tavaly év végén alakult át. Ennek köszönhetően nincs egyszemélyes irányítás, Koduri távozása leginkább ott fájhat, amikor követni kellene az eddig lefektetett terveket; ezt pedig egyelőre homály fedi.

Az Alchemist GPU-kkal találkozhatsz a boltok polcain, a Battlemage és utódjainak jövője azonban egy csapásra bizonytalanná vált.
Az Alchemist GPU-kkal találkozhatsz a boltok polcain, a Battlemage és utódjainak jövője azonban egy csapásra bizonytalanná vált.

Ugyanis nem személycsere történt, az érkező Stuart Penn az IFS-t (Intel Foundry Services), vagyis a chipgyártással foglalkozó részleget irányítja. A végfelhasználói és a szerverpiacra szánt grafikus gyorsítókra fókuszáló csapat tehát "szimbolikus vezető" nélkül maradt, ami aztán lehet, hogy csak egy pont arra a bizonyos i-re.

Folyamatosan javuló driverek, 16 GB VRAM és Intel XeSS felskálázási technológia 167 000 Ft-ért cserébe. Egyáltalán nem rossz, csak nehogy túl komolyan vegyék a
Folyamatosan javuló driverek, 16 GB VRAM és Intel XeSS felskálázási technológia 167 000 Ft-ért cserébe. Egyáltalán nem rossz, csak nehogy túl komolyan vegyék a

Az Intel ARC tervekről nagyon keveset hallani mostanság, az A750-et egyre olcsóbban kínálják a partnergyártók is, és nincs új modell vagy verzió, ami picit felrázhatná a kínálatot. Az A770 Limited Edition egy jó forintárfolyam mellett egész jó vételnek számít a 16 GB memóriáját figyelembe véve, de a bejelentés tudatában most érdemes lehet várni a vásárlással. Hat hónapja, hogy kaphatóak az Alchemist GPU-kra épülő középkategóriás variánsok, a rendszeres driverfrissítéseken túl viszont keveset hallani az utódokról. Az egyéb üzletágakban bejelentett, vagy csak pletykaszinten felmerült projekttörlések miatt itt sem számítunk túl sok jóra, de a temetési procedúrát természetesen nem mi szeretnénk elkezdeni.

Hosszú és nehéz időszak az Intelnél…

Mikor jön végre a fény az alagút végén? A befektetői bizalom megtartása miatt a kellő pillanatokban elhangzanak dátumok, hogy mikortól lesz jobb az eredményesség, vagy válik elérhetővé egy fontos fejlesztés, de azért az elmúlt negyedévek pénzügyi teljesítményéből jól látszik, hogy nehéz időszakot él meg a vállalat. Ettől még szerintünk nagy kár lenne elégetni a videokártyás terveket, hiszen az alapok egyáltalán nem rosszak, és a GPU-k használata megkérdőjelezhetetlen a jövő "computing" korszakát tekintve.

Ki tudja, lehet, hogy azoknak lesz igazuk, akik Koduri távozását pozitív jelként értékelik, mondván az AMD-nek is onnantól lódult meg a GPU-szekere, ahogy Koduri elhagyta a céget, hogy az Intelhez igazoljon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.