Hirdetés

Te sem vagy biztonságban a cryptojackingtől



|

Több mint 2500 weboldal akarja a böngészés alatt a felhasználók processzorával bányásztatni a digitális pénzt.

Hirdetés

Nagy felháborodást kavart, amikor a The Pirate Bay torrentoldal elkezdett a látogatóinak a gépével digitális pénzt bányászni, ráadásul titokban. Akkor még csak találgattuk, hogy ebből a dologból sajnos trend lesz, azonban mára már itt az új fogalom, a cryptojacking. Senki nem menekül előle. 

Hirdetés

A Javascript-alapú kriptovaluta-bányász rendszer a jövő árbevételi forrása is lehet az online oldalak számára, leváltva az online reklámokat és az előfizetéseket. Egyesek szerint ez rendben van, ha figyelmeztetik a látogatókat, hogy az ő gépük hardverével bányásznak. Mások szerint elég néhány megnyitott lap, és nem csak a villanyszámla nő meg, hanem a PC teljesítménye is egyből összerogyik. 

Az ArsTechnica jelentése szerint immáron minimum 2500 olyan weboldal van az interneten, amely beágyazott bányászmegoldással rendelkezik. Ez persze el van rejtve a felhasználók elől. Willem de Groot cyberbiztonsági szakértő szerint a dologból trend lett, gombamód szaporodik a jelenség. 

Az alapötlet egyébként a Coinhive-tól származik, ez a cég könnyen beépíthető bányászrendszert ad a weboldalak tulajdonosainak és a blogtulajdonosok kezébe. Ez viszont a blogplatformok nevét is aláássa egyben. 

Egyelőre sem a Google, sem a Mozilla nem állt elő olyan megoldással, ami mindezt blokkolná. Az Ad-block Plus már kínál olyan beépülőt, amivel ez megoldható, illetve a Kaspersky és a McAfee végpontvédelmek is értesítik a bányászokról a felhasználókat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.