Hirdetés

Megújultak a tévék: itt a HDR10+



|

Újabb nagy dinamikatartományú formátum jelent meg a tévépiacon. Kérdés, hogy a HDR10+ mennyire tudja meggyőzni a gyártókat arról, hogy jobb, mint a már ismert Dolby Vision.

Hirdetés

Újabb nap, újabb HDR (High Dynamic Range) formátum - írták a szakértők, amikor áprilisban a Samsung és az Amazon bejelentette, hogy új nagy dinamikatartományú szabványon dolgoznak. Szeptemberben a berlini IFA-n a Panasonic és a 20th Century Fox is csatlakozott az összefogáshoz, a Samsung novemberi közleménye szerint a 2018 januári CES-re pedig már minőségtanúsítvánnyal és logóval is rendelkezni fog a technológia.

Hirdetés

A HDR alapvetően egy kiváló eszköz a szín- és részletgazdag tévézéshez, mivel a formátumot támogató tévéket a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány jellemzi. A hagyományos és a HDR tartalom különbsége, hogy a HDR-felvételen több részlet látszik a nagyon sötét és nagyon világos részeken, így a kép a korábbiaknál természetesebbnek hathat, legalábbis elméletben. Ám a HDR10, a Dolby Vision, a Hyrid Log Gamma és az Advanced HDR változatok miatt a HDR a szabványok vadnyugatává vált, és egyre nehezebben kezelhető, mert gyártóktól és forgalmazóktól függően nem minden tévé támogatja mindegyik fajtát, és nem minden film érhető el mindegyikben. Erre a piacra szeretne betörni a HDR10+, amely Yuki Kusumi, a Panasonic menedzsere szerint hamarosan az egyetlen hivatalos HDR formátum lesz.

Mit tud a HDR10+?

A HDR10 és a plusszal jelzett változat között a metaadatok kezelésében van különbség. Ez az információcsomag közli a tévével, hogy a tartalom lejátszásához milyen nagy dinamikatartományt kell használnia. Míg a HDR10 statikus, a HRD10+ dinamikus metaadatokkal dolgozik, így előbbinél az egész film alatt ugyanolyanok maradnak a beállítások, a HDR10+ esetében viszont nagymértékű finomhangolásra van lehetőség. A filmkészítők jelenetről jelentre vagy akár képről képre eldönthetik, hogyan nézzen ki a mozi a tévében. A HDR10+ ugyanis jelenetenként automatikusan optimalizált fényerejű, színű és kontrasztú képminőséget nyújt minden képernyőn. A Samsung vezette összefogás gyártói esküsznek a dinamikus Tone Mapping élénk színeire és képminőségére. Ahogy Danny Kaye, a 20th Century Fox ügyvezető elnökhelyettese fogalmaz: "a HDR10+ egy technológiai előrelépés, amely a következő generációs képernyőkön optimalizálja a képminőséget", és ezáltal a tévénézők közelebb kerülhetnek a filmkészítők megálmodta képekhez.

Titánok harca

A probléma, hogy a HDR10+ "innovációját" a Dolby Vision is tudja, igaz, licencdíj fejében. Ezt a Samsung és társai nem szeretnék kifizetni, így a HDR10+ ingyenes, és az ígéretek szerint tartalomgyártók és -szolgáltatók, illetve a tévégyártók nyugodtan tovább is fejleszthetik, még tovább javítva a nézőknek nyújtott képélményt. A HDR10 és a Dolby Vision azonban már széles körben elterjedt a tartalom- és készülékgyártók között. Az LG, a Loewe, a Sony és a Vizio is használja tévéiben, illetve találni megfelelő ultra HD Blu-ray-lejátszókat is. A 20th Century Fox az egyetlen nagy hollywoodi stúdió, amelyik otthoni felhasználásra már korábban sem adott ki Doby Vision-filmeket.

Jelenleg tehát a legfontosabb kérdés a megfelelő tartalom rendelkezésre bocsátása. Az Amazon Prime Videóval ugyan a szövetség megtette az első lépést, de ez csak egy a számos streamszolgáltató közül, és arról sincs hír, hogy a jövőben kiadott Blu-ray-korongok támogatni fogják-e az új formátumot. Ezzel együtt a Samsung legújabb tévéi már fogadják a HDR10+-os streamtartalmakat, bár a HDMI-csatlakozáson keresztül még nem működik a formátum. A Panasonic nemrég bejelentette, hogy minden 4K Pro-tévéje kezeli majd HDR10+ szabványt. A szövetség reméli, hogy mivel a HDR10+ a Dolby Visionnél szabadabban használható, idővel a többi gyártó is csatlakozik, a tartalom-előállítók pedig élni fognak a formátum ingyenességével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.