Hirdetés

Thor néven érkezik az Nvidia új, önvezető autókba szánt chipje



|

A gyártó új megoldása képes egyedül vezérelni a járművet és az utastérben található szórakoztató elektronikát is.

Hirdetés

Bár az Nvidia neve elsősorban a gaming és a kriptobányászat miatt került említésre mostanában, a mesterséges intelligencia területén is nagyon fontos szerepet töltenek be. Nem csoda, hogy a GTC-t megnyitó előadásában Jensen Huang is megvillantott egy izgalmas új hardvert, az Nvidia DRIVE platform legújabb tagját, a Drive Thor chipet.

A gyártó szerint a chip képes egyesíteni azokat a funkciókat (szórakoztató elektronika, digitális műszerfal, szenzorok, parkolás segítés és önvezetés), amelyekért eddig külön-külön hardverek feleltek.

Hirdetés

A chip hivatalosan 2000 TFLOPs teljesítményre képes (fontos azonban megjegyezni, hogy fp8, nem pedig fp32-es műveletekről beszélünk, mint a videokártyák vagy konzolok esetén szoktunk, így nem feleltethetők meg egymásnak), de ha valakinek ez nem elég, az autógyártók akár két ilyen chipet is tandembe köthetnek. A chipet használó járművek egyszerre futtathatnak Linux, QNX és Android rendszert is.

Az Nvidia szerint nemcsak nyers erőben, hanem a neurális hálók precizitását tekintve is komoly előrelépés a Drive Thor. A Tensor magok mellé bekerült egy transformer engine, ami képes videóadatokat egyetlen frame-ként értelmezni, így ugyanakkora idő alatt sokkal több adatot tud feldolgozni a chip. A Drive Thort 2025-től kezdik majd el beépíteni, az Nvidia pedig már meg is találta az első partnert a Zeekr személyében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.