Hirdetés

Filléres konfigurációk: így építs olcsó PC-t



|

Nem csak a csúcsgépek szerelmeseinek éri meg a PC-építés: az alsóbb szegmensben is rengeteget spórolhatsz, ha saját konfigurációt állítasz össze, de tartaléknak, szülők internetezős gépének is jó lehet egy ilyen.

Hirdetés

Egyértelmű, hogy egy gamerszámítógépbe saját kezűleg válogatod össze az egyes komponenseket, a belépőkategóriában azonban sokkal komolyabb kihívást jelent egy elfogadható minőségű PC-t építeni. Mi most ebben segítünk: körülnéztünk a piacon, hogy kiderítsük, mennyit kell költened, ha egy olyan új, olcsó konfigurációt szeretnél összeállítani, amelyben aztán szükség esetén cserélgetheted a komponenseket, ha fejlesztenél. A bemutatott konfigurációtól ne várj csodákat, az csupán böngészéshez és alapvető irodai folyamatokhoz (szövegszerkesztés, táblázatkezelés) ajánlott, de ezek garantáltan nem okoznak neki problémát, sőt sokkal jobb teljesítményt kapsz, mint egy jelentősen drágább laptop esetében.

Hirdetés

Útválasztás

Mivel gépépítéskor alapvetően két irányba indulhatsz el, egy Intel és egy AMD alapokra épülő megoldást is elkészítettünk. Startpontként a különféle számítástechnikával foglalkozó áruházak belépőszintű konfigurációit ajánljuk átböngészni, ezeket az összeállításokat azonban nem árt fenntartásokkal kezelni, mivel könnyen előfordulhat, hogy kedvező árral találkozol, a PC azonban azért ilyen olcsó, mert az alkatrészek minősége messze elmarad a vállalható szinttől. Ha szeretnél a kompatibilitással is biztosra menni, keresd fel a pcpartpicker.com/list oldalt, ahol egészen hasznos információkat találhatsz arról, milyen kombinációkat érdemes kialakítanod az egyes komponensekből. Nézzük tehát, miként alakult a saját összeállításunk.

Alaplap

Mivel azt szerettük volna elérni, hogy később is bővíthető maradjon a konfiguráció, úgy választottuk meg az alaplapot, hogy bőven kínáljon lehetőséget a terjeszkedésre, kompatibilitást a friss komponensekkel, valamint megfelelő mennyiségű csatolófelületet. Választásunk AMD-s vonalon az MSI A320M Pro-E alaplapjára esett, amely két DDR4-es memóriamodul kezelésére képes (vagyis a RAM akár 32 GB-ig is bővíthető), emellett már Ryzen-alapú processzorokat is hozzácsaphatsz. Persze az alaplap külső csatlakozóegységeket is szép számmal kínál, találsz 12 USB-portot, RJ45-csatlakozót, valamint DVI-D- és VGA-portot is a felületén. Amennyiben inteles vonalon kívánod elindítani a konfigurációt, a ASRock H310M-HDV alaplapjával jól jársz: már a 8. és 9. generációs Intel processzorokat is képes kezelni, és csatlakozókínálatban is igencsak széles skálát vonultat fel.

Processzor

A legköltségesebb elem a processzor a PC-összeállításokban, ezzel a komponenssel nem is szabad fukarkodni, mert sok fejfájást okoz a túl gyenge központi egység. Az AMD-s gépépítők a belépő szegmens egy újoncával, az AMD Athlon 200GE-vel rendkívül jó vételre tesznek szert. Konfigurációjukat egy kategóriájában kellően erős, ám kedvező árcímkével ellátott processzorral bővíthetik általa, amely már Vega 3-as grafikus képességekkel felszerelve érkezik, és ez messze lekörözi a kategória inteles versenyzőinek beépített grafikus teljesítményét. Amennyiben az Intel mellett tetted le a voksodat, a Celeron G4920-as lapkája garantálhat versenyképes teljesítményt nyújt számodra.

Tárhelyek

Memória

E téren törekedned kell az egyensúly elérésére, miközben azt is figyelembe veszed, hogy könnyen megszaladhatnak az árak, ha nem a megfelelő terméket dobod kosaradba. A kellemes teljesítmény eléréshez ne szereld 4 GB-nál kevesebb RAM-mal a számítógépet (lásd még a Memóriabővítés okosan című cikket a 32. oldalon), és a DDR4-szabványok közül is a közepesen gyorsat válaszd. Ajánlatunk a Patriot PSD44G240041 4 GB-os memóriája, amely maximálisan megfelel minden kritériumnak, és effektív 2400 MHz-en üzemel.

Merevlemez

Sokáig kizárólag a HDD-k jelentettek megfelelő opciót annak, aki belépőkategóriás számítógépet kívánt összeszerelni, ma már azonban elérhető áron hozzájuthatsz egy elegendően nagy kapacitású SSD-hez is. Összeállításunkba a Kingston A400-as típusú, 240 GB tárhellyel rendelkező SSD-je került, amely mindkét konfigurációban tökéletes partnereddé válhat. Ha mégis több tárterületre vágynál, HDD-vel is szerelheted a konfigurációt (vagy később akár a fejlesztések során ötvözheted is a két megoldást), ekkor pedig a Toshiba 3,5 DT01ACA050-es típusú merevlemeze jöhet szóba, amely 7200 rpm-es fordulatszámmal és az említett SSD-vel fillérre megegyező árazással kínál 500 GB-nyi pakolófelületet.

További kellékek

A komponenseket végül össze kell állítanod egy számítógépházban, és bár ezen a téren is hamar el lehet rugaszkodni a valóságtól, törekedj arra, hogy a legolcsóbb, még megbízható megoldást válaszd. A Spire Maneo 1073/420W típusú gépházát azért javasoljuk, mert árában egy 420 W-os táp is helyet kapott, így ezt nem kell külön beszerezned. Természetesen hiába készült el a gép, még néhány külső komponensre is szükséged lesz megfelelő működéséhez. Használható billentyűzetet és egeret már pár ezer forintért kapsz, a monitor azonban egy kicsit komplikáltabb, és több fontos dologra is oda kell figyelned. Ha például beéred a szimpla full HD felbontással és egy kisebb képátlójú megjelenítővel, viszonylag olcsón megúszhatod, a WQHD felbontás azonban már jelentősen feláras (ha pedig extra igényeid vannak, még többet fizethetsz).

Válassz rendszert!

Most, hogy a konfigurációd összeállt, még egy fontos döntést kell meghoznod, ez pedig az operációs rendszer kiválasztása. Mivel ez esetben a költséghatékonyságra törekszel, a Windows szóba sem jöhet - a hivatalos forgalmazóktól szerzett licenc jelentősen növelné a költségeket. Éppen ezért egy linuxos disztribúció mellett a legjobb letenned a voksod. Ezek között szerencsére elég nagy mozgástér áll rendelkezésedre, és bátran kísérletezhetsz is. Ha a Windowshoz hasonló felületre vágysz, például a ZorinOS disztribúciót telepítheted, amelynek elindítását követően egészen ismerős környezet fogad majd.

Vár a használtcikk-piac

Még tovább csökkentheted a végösszeget, ha egyes komponenseket a használt termékek piacának kínálatából szerzel be. Itt sok esetben az eredeti ár töredékéért juthatsz hozzá olyan alkatrészekhez, amelyek néhány évig biztosan kiszolgálják majd igényeidet. Másodkézből származó komponens természetesen mindenből elérhető, vannak azonban olyan részei/elemei egy konfigurációnak, amelyek nagyobb terhelést kaphatnak a folyamatos használat során (mondjuk egy merevlemez), ezért ezek állapotát mindenképp ellenőrizd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.