Hirdetés

Másodkézből magabiztosan: így vásárolj használt számítógépet

|

Nem csak újonnan lehet jó PC-ket, laptopokat és egyéb eszközöket vásárolni, néha a használtcikk-piacon is rábukkanhatunk csodákra. Viszont ilyenkor érdemes jobban odafigyelni, ha tényleg jó vételre vágysz.

Hirdetés

Közhelyszámba megy a használt autók piacán az a figyelmeztetés, hogy egy szót se higgyünk el abból, amit a járgányok adatlapjára ráírnak, de horrorsztorikat PC-vásárlással kapcsolatban is hallhattunk eleget. Például, hogy a hibátlanként hirdetett gépben egyszer csak elfüstölt valami, két nap múlva már ordítva csikorogtak a ventilátorok, vagy épp tojást lehetett sütni az alkatrészek tetején.

Nem csak tiszta forrásból

Alapvetően minden használt árucikk adásvételének van rizikója, mert nem egy, a gyárból frissen kikerült, nullkilométeres, tesztelt, becsomagolt, patyolattiszta eszközt kapunk, amely mellé ráadásul gyári garancia is jár. Ez utóbbira még külön is visszatérünk, most maradjunk annál a kitételnél, hogy ha valakitől használtan veszünk gépet, akkor már a nevében is benne foglaltatik, hogy azt nem csak a polcon tárolta, és néha óvatosan megsimogatta. Egy gamer-PC-ről jogosan gondolhatjuk, hogy a processzor, a GPU és a RAM sokszor erejét megfeszítve pörgött, hogy korábbi gazdájának pár extra fps-t nyújtson játék közben, míg egy olyan gépben, amelyben több merevlemez, grafikus kártya és egyéb belső eszköz zsúfolódik össze, a tápegységnek lehet kalandos története.

Épp ezért a legfontosabb szabály, ha másodkézből vásárolunk: tesztelni kell, ráadásul nem két percen keresztül. Ha a legkisebb lehetőségünk is van arra, hogy személyesen vegyük át a megvásárolt gépet, találjunk módot arra, hogy azt még az eladónál kipróbálhassuk, és nem csak annyi időre, amíg feltűnik a Windows háttérképe. Már 10-15 perc működés alatt is előjöhetnek olyan hibák, amelyek egy gyors be-ki kapcsoláskor még nem látszanak, a túl forró processzortól a betegen kerregő merevlemezen át a pár perc után sivítani kezdő hűtőventilátorokig. Nem árt, ha pendrive-on viszünk magunkkal olyan diagnosztikai programokat, benchmarkokat, amelyekkel egyrészt részletesen át tudjuk nézni a gép alkatrészeit, másrészt valós terhelés alatt is előbukkanhatnak apróbb hibák.

Hirdetés

Laptopokon érdemes megvizsgálni azt is, mit bír az akkumulátor, hiszen ez tipikusan olyan alkatrész, amely két-három év alatt elveszíti tényleges kapacitásának jelentős részét (főleg akkor, ha nem figyeltek oda az akkukímélő töltésre és használatra). Ezért jó, ha notebookokat is úgy tudunk kipróbálni, hogy van időnk megfigyelni akkumulátoros üzemmódban a százalékok csökkenésének gyorsaságát. Egy egybeépített gépházzal rendelkező modellben nemcsak drága, de macerás is az akku cseréje, ezért ha agyonhasznált, és villámgyorsan lemerül, inkább érdemes átgondolni a vásárlást. Ugyanígy figyeljünk a mechanikus tulajdonságokra: lötyög-e a kijelző zsanérja, rendesen járnak-e a gombok, hibátlanok-e a portok, jól érzékel-e mindent a tapipad. Az efféle külső átvizsgálást olyan PC-ken is érdemes elvégezni, amelyeket perifériákkal együtt vásárolunk; nézzük meg a billentyűzetet, próbáljunk végig minden gombot, teszteljük az egeret. Ha pedig monitor is jár a konfigurációhoz, alaposan nézzük át pixelhibák vagy beégett elemek után kutatva. Tudjuk, kicsit macerás a dolog, és kényelmetlen is lehet mindez az eladó szeme előtt, de hosszú távon mindenképp megéri a pár percnyi extra kukacoskodás.

Pénztártól való távozás után

Fontos az is, hogy bár sokan ennek ellenkezőjét hiszik, a magánszemélytől vásárolt használt árucikkekre is vonatkoznak kötelező jótállási szabályok. Még ha az eladó nem is tud róla, igenis vonatkoznak rá olyan törvényi szabályozások, amelyek minket védenek még akkor is, ha jóval a vásárlás után bukkanunk rá valamilyen furcsaságra.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint használt termék vásárlásakor is minden esetben megilleti a vásárlót az úgynevezett szavatossági jog. Ez azt jelenti, hogy az eladónak szavatolnia kell, hogy a terméknek nincs olyan hibája, amely a vevő számára nem ismert, illetve ha a vásárlástól számított egy évig ilyen hiba lép fel (amellett, hogy az új tulajdonos a rendeltetésének megfelelően használja), akkor azért felelősséget vállal. Ennek keretében a vevő kérheti a termék kicserélését (ez ilyen ügyletekben nem jellemző), megjavíttatását vagy a javítás költségeinek kifizetését, illetve ha a termék hibája másképp nem orvosolható, a vételár visszafizetését.

Hirdetés

Tisztában kell azzal is lenni, hogy mivel a legtöbb esetben az ilyen jellegű adásvétel szóbeli megállapodás alapján történik, egy esetleges hiba fellépésekor, vitás helyzetben a szóbeli megállapodás tartalmának bizonyítása komoly nehézségekbe ütközhet. Az ilyen szerződésből eredő egyedi jogviták eldöntésére kizárólag bírósági úton van lehetőség, tehát érdemes elővigyázatosnak lenni. Ezek alapján a hatóság azt tanácsolja, hogy amennyiben a felek bizonytalanok, vagy úgy ítélik meg, hogy fennáll a kockázata annak, hogy a garázsvásáron megvásárolni kívánt termék nem megfelelő, vagy a megfelelőségéről csak hosszabb használat során bizonyosodhatnak meg, írásos megállapodásban rögzítsék az adásvétel tényét és az arra vonatkozó lényeges információkat (eladó személye, címe, egyéb elérhetőségei, termék ára, adásvétel időpontja).

Jó tudni persze azt is, hogy ha mondjuk a vásárlás után néhány hónappal a gép valamilyen hibát produkál, vagy akár teljesen tönkremegy, nem rohanhatunk rögtön teljes kártérítést követelve az eladóhoz. Az adásvételi szerződésekben az eladó felelősségét csakis a termék olyan hibája alapozza meg, amely hibának az oka már megvolt a termékben a vásárlás pillanatában is, csak akkor még nem volt felismerhető (ezért nevezik rejtett vagy gyártási hibának). Az eladó kellékszavatossági felelőssége független attól, hogy tudta-e, hibás terméket adott el, vagy sem, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben.

Ezért jó másodkézből vásárolni

A használt gépek vásárlása valóban jó ötlet, ha pénzszűkében vagyunk, vagy így egy-két kategóriával erősebb PC-t zsákolhatunk be ugyanazért a pénzért, amit újra költhetnénk. Fontos emellett azt is észben tartani, hogy sokkal jobb a környezetnek is, ha egy használt számítógép vagy egyéb elektronikai cikk hosszabb élettartamot futhat be azáltal, hogy valaki máshoz kerül, nem pedig rögtön a szeméttelepre. Mondhatnánk úgy is, hogy ha használt gépet veszel, a természet szemszögéből mindenképp hős vagy (ahogy akkor is, ha a te régi gépeidet és alkatrészeidet nem csak simán kivágod a szemétbe, de ez már a történet másik oldala).

Hirdetés

Mindegy is, hogy pénzügyi okokból, a jobb ár-érték arány vagy épp a környezetvédelem miatt döntesz a használt gép vásárlása mellett, a lényeg, hogy figyelj oda az intő jelekre, vizsgáld meg körültekintően a kiszemelt árut, és lehetőleg papírozz le mindent - ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a valaki más által már megunt PC a te legjobb barátodként folytatja tovább karrierjét.

Használtat boltból?

Természetesen nem csak magánszemélytől lehet használt eszközöket vásárolni. Több számítástechnikai bolt fókuszál részben vagy akár teljesen a használtcikk-piacra, és általános műszaki kereskedésekben vagy bizományi üzletekben is rá lehet bukkanni jó vételekre. Ha boltban vásárolsz, annak az az előnye, hogy hivatalos számlát és jótállást kaphatsz, ráadásul az igényesebb helyeken külön jelzik, ha eladás előtt megvizsgálták, kipucolták, újratelepítették a gépeket, tehát egy "generálozott" darabot vihetsz haza. Ezekben a boltokban ráadásul az is előfordulhat, hogy egy szélesebb készletből találhatod meg a neked legjobban megfelelő modellt, és akár helyben megoldhatod egyes alkatrészek bővítését vagy cseréjét, szintén ellenőrzött körülmények között.

Használtcikk-piaci útmutató

Foglaljuk tehát össze néhány rövid pontban, mire kell a leginkább odafigyelni, ha használt számítógép vásárlásában gondolkozol.

1. Legyenek meg a papírok!

Hirdetés

Mindegy, hogy a gép már nem garanciális, akkor is jó, ha látod, mikor és hol vásárolták egészben vagy alkatrészenként. Így nem fordulhat elő, hogy később a hatóság rád tör, és lefoglalja azt mint lopott árut.

2. Próbáld ki helyben!

Bármilyen kellemetlen is a túlzott vizsgálódás, szánj időt arra, hogy működés közben vizsgálhass meg mindent a gépen. Vigyél magaddal benchmarkot, tesztprogramot, nézd meg, milyen gyorsan merül a laptop akkuja, forrósodnak-e az alkatrészek. Nyisd ki a gépházat, nézd meg, milyen szinten volt karbantartva, tisztítva a hardver - ha például olyasmit látsz, mint az alábbi hépen, kezdhetsz gyanakodni.

Hirdetés

3. Postai küldéskor legyél extrán elővigyázatos!

Ilyenkor a legnagyobb az átverés veszélye, ezért igyekezz minden szinten biztosra menni. Kérj telefonszámot az eladótól, esetleg az igazolványainak másolatát vagy bármilyen más biztosítékot, nehogy kamufiókkal hirdető csalóval akadj össze.

4. Figyelj a túl jó árakra!

Nem csak PC-vásárláskor érvényes, hogy ha az ár kedvezőbb a hihetőnél, akkor ott valami gond van. Senki sem ad el 50 ezer forintért egy 9. generációs, i7-es gépet RTX 2080 Ti-vel. Az ehhez hasonló ajánlatok jó eséllyel átverések.

Hirdetés

5. Ne dőlj be egy becsapós extrának!

Leginkább a gépre telepített szoftverekkel szokták felpörgetni az érdeklődőszámot, de érdemes megnézni, jogtiszta-e a Windows, működőképesek-e a játékok. Ráadásul sokszor a géppel együtt így vírusokat is nyerünk.

6. Nézd meg az új kínálatot is!

Sokan hajlamosak addig keresgélni az apróhirdetések között, amíg teljesen elvesznek a használtcikk-piaci árak között. Pedig lehet, hogy a boltokban minimálisan nagyobb összegért már új, garanciális, megbízható gépet lehet kapni.

Hirdetés

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.