Hirdetés

Vásárolj okosan, tesztelj a boltban!

|

Tanácstalan vagy, hogy mit vásárolj? Nézd meg személyesen! Ha felkészülten érkezel a boltba, könnyen leleplezheted a gyenge minőségű termékeket, megtalálva a legjobb vételeket.

Hirdetés

Televízió, multimédia

Mire lehet szükség?
- Pendrive, saját tesztfelvételekkel
- Bluetooth-képes okostelefon
- Saját zenetár
- Fogyasztásmérő
- Feltöltött powerbank

Hirdetés

Külső adathordozó

Képeid, filmjeid egyszerű átviteléhez szükséged lesz egy USB-csatlakozóval rendelkező pendrive-ra. Nem érdemes már USB 2.0-s változatot vásárolni, az OTG-képesség viszont erősen javallott. Ha van lehetőséged valós tesztelésre akár a boltban, akár a bolton kívül, szerezz be egy OTG-kábelt, valamint egy sebességmérésre alkalmas mobilapplikációt is (például Android esetén Disk Speed Test). Ha ez nem áll rendelkezésedre, egy szimpla másolási művelettel és stopperrel is eldönthető, hogy melyik modell a gyorsabb.

Bluetooth-kapcsolat

Hirdetés

Egy komolyabb, 15-20 ezer forintos Bluetooth-hangfalat már érdemes a helyszínen kipróbálni, pláne, hogy erre a legtöbb esetben lehetőség is van. Másold fel a telefonodra néhány kedvenc számodat, majd azokkal nézd meg az eszközök tudását. Bátran tekerd fel a hangerőt, hogy ellenőrizd a tiszta, torzításmentes hangképet. A mobilos tesztelés azért is hasznos, mert már a boltban kiderülhet, hogy a telefonod tudja-e a kütyüvel stabilan tartani a kapcsolatot. Amennyiben a hangfal lemerült, saját energiabankodat is bevetheted.

Hangrendszer

Jobb hangrendszerekkel érdemes telefonodat jackcsatlakozóval összekötni, majd így kezdeni a tesztelést. Vess be akusztikus, klasszikus zenéket is napjaink popslágerei mellett - lehetőleg MP3 helyett FLAC formátumot használva -, és olyan műveket keress, amelyekben a magas hangok is előtérbe kerülnek. Hallgasd meg a rendszert magasabb hangerővel is, akár mélyek nélkül is ellenőrizd a frontokat. Keresd az esetleges torzítást és alapzajt. Ha van lehetőséged, akkor ne a kiállítótérben, hanem egy szobában hallgasd meg a terméket.

Fényerő

A kiállítóterekben megtalálható tévéket az esetek 90 százalékában áruházi üzemmódba kapcsolják, amely előhozza a tévékből a legharsányabb színeket, hogy lehetőleg minél feltűnőbbek legyenek. Szerencsére vannak objektív mérések, amelyeket így is elvégezhetsz. Érdemes például ellenőrizni, hogy egy homogén, fehér vetített tesztkép megjelenítése során milyen magas fényerőn tud a tévé üzemelni, és az mennyire jelenik meg másként a képernyő közepén és a széleken. Ehhez számos Android és iOS rendszeren futó nitmérő applikáció bevethető. Habár nem teljesen pontos egyik sem, és nem vetekedhetnek a profi képkalibrálók tudásával, összehasonlításra mégis alkalmas lehet ez a módszer.

Pixelhibák

Mindenképpen tájékozódj a garancia pontos feltételeiről, azaz a megengedett maximális hibaszámról, ami gyártónként eltérő is lehet. A legbiztosabb akkor lehetsz, ha viszel magaddal néhány homogén fekete és fehér tesztképet, és teljes képernyős módban levetíted azokat. A teszt során keresd a világító, majd sötét pixeleket, viszont a téves végeredmény elkerülése érdekében tisztítsd meg előtte a kijelzőt.

Hirdetés

Képminőség

Már megfizethető szintre süllyedt az UHD-tévék, 4K-monitorok, OLED-megjelenítők ára, ám egy új tévékészülék vásárlása még mindig nagy befektetésnek számít. Ne higgy a puszta számoknak, és ne az alapján dönts, hogy ki készített jobb demóvideókat. Ha megoldható, kérd el az adott tévé távirányítóját, majd lépj ki az áruházi üzemmódból, és állíts be legalább egy sztenderd képprofilt. Ezt követően vizsgáld meg a kiszemelt példány látószögét ülésmagasságból. Vizsgáld meg a horizontális és vertikális színtorzulásokat is. Érdemes ehhez saját tesztfelvételeket magaddal vinned, és egyszerre több tévén is ellenőrizned azokat. Figyeld a részleteket, és a felskálázómodulokat is vizsgáztasd, értelemszerűen egy alacsony felbontású forrást használva.

Csatlakozás

A kiállított tévéken, monitorokon gyakran nincsenek feltüntetve a csatlakozók. Lesd meg a készülék hátulját is, keress legalább két-három HDMI-t, nézd meg, mennyi USB-csatlakozó van, és azok milyen sebességűek (a színük árulkodik), keresd az SD-kártya-foglalatot, illetve a CI/CI+ foglalat helyét, ami a kábeltévéseknek lehet lényeges. Nem csak a csatlakozók megléte, a helye is fontos információt hordoz, hiszen könnyen lehet, hogy egy leendő fali konzol miatt azok elérhetetlenek lesznek. Ellenőrizd emellett a tápkábel hosszát is, hogy biztos elegendő legyen, illetve, hogy a tévé rendelkezik-e ízléses kábelvezetővel, a talpa mennyire illeszkedik a nappalid bútorához.

Hirdetés

Formátumok

Sokadik tanácsunk a saját pendrive és tesztfelvételek meglétét hangsúlyozza - nem véletlenül, hiszen ma már a legolcsóbb tévé is rendelkezik valamilyen beépített médialejátszóval, amit nagyon nagy eséllyel te is gyakran fogsz majd használni. Éppen ezért annak formátumtámogatását is érdemes szemügyre venned, azaz hogy mit játszik le, és mit nem, mi az, ami ugyan elindul, de láthatóan kodekhibával küszködik. Ehhez sok mozgókép kell, lehetőleg eltérő kodeket, konténert, képfrissítést használva. Sőt a feliratok kezelésére is érdemes külön kitérni, a magyar ékezetek kezelése sok gyártónak problémát jelent. S ha már a menüben vagy, az elérhető okostévéappokat is mindenképpen vizsgáld meg.

Oldalak: 1 2 3

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.