Hirdetés

Titokban lophatja az adataid egy androidos kártevő



|

Több száz ingyenes appot fertőzött meg a Xavier kártevő.

Hirdetés

Az androidos okostelefonok tulajdonosai jobb, ha vigyáznak, ugyanis a Xavier nevű kártevő adatokat lop, és több mint 800 ingyenes appot fertőzött meg a Google Play Áruházban. 

Hirdetés

A Trend Micro szakemberei szerint a malware számos ingyenes androidos alkalmazásban van benne, képszerkesztőkben, háttérképes appokban és még egyebekben is. Több millió alkalommal töltötték le ezeket. 

A Xavier egyébként úgy épül be az ingyenes appokba, hogy lehetővé teszi a reklámozást a fejlesztők számára, ezért bevételi forrást jelent. Adware-nek is nevezhetnénk. 

Azonban míg a két évvel ezelőtti felbukkanásakor a Xavier viszonylag ártalmatlan volt, addig most veszélyes és kifinomult kártevővé változott át. 

A malware képes megkerülni a biztonsági szoftvereket, ezért egyik sem fedezi fel. Emiatt észrevétlenül hajtja végre a távolról kiadott kódokat, valamint lopja az információkat, úgy mint e-mailcímeket, eszköz-ID-t, modellszámot, rendszerverziót, országadatot, szolgáltatónevet, gyártót, felbontást és a telepített appok listáját. 

A legtöbben Ázsiában érintettek, de Amerika és Európa sem maradt ki a fertőzésből. 

Bár a kártevő nem a történelem legrosszabbja, a trend annál aggasztóbb: márciusban windowsos malware-rel fertőzött appok (több mint 100) kerültek a Google Play Áruházba, májusban pedig 36 millió eszközt érintett a Judy malware. 

A biztonság érdekében mindenki maradjon a Play Áruháznál, de csak ismert és elismert fejlesztők appjait töltse le, olvassa el a véleményeket, és tartsa naprakészen az eszközét és appjait. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.