Hirdetés

Több napot is bírhat a következő laptopod, ha az új Qualcomm chip kerül bele



|

A Qualcomm a 2020-as IFA kiállításon mutatta meg a Snapdragon 8cx Gen 2 5G rendszerchipjét, amit ARM-alapú Windows 10-es laptopokba szán. Volt már ilyesmire próbálkozás, de most komoly hátszelet is kaphat a projekt - a konkurenciától.

Hirdetés

A Qualcomm korábban úgy próbált betörni a PC-s piacra, hogy a Snapdragon 855-ből csinált egy Snapdragon 8cx-et, ARM-alapú windowsos laptopokba. Most ennek debütált a 2020-as IFA alkalmából az utódja, a Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Ennek technológiai újdonságait nem annyira részletezte még a gyártó, inkább arra koncentrált, hogy gyorsabb 5G-t és nagyobb teljesítményt hoz. Ami azt illeti, a gyártó szerint a Snapdragon 8cx Gen 2 5G-vel szerelt laptop gyorsabb és erősebb, mint egy tizedik-generációs Intel Core i5 processzorral szerelt változat. Tovább a Lakefield chipeket is elveri állítólag, pedig azt az Intel pont a Qualcomm megoldása ellen találta ki.

Hirdetés

A Snapdragon 8cx Gen 2 5G ezen felül jobb, sőt, több napos üzemidőt ígér. Az ilyen lapkával szerelt laptopok egy feltöltéssel, szünet nélkül akár 25 óránál is hosszabb ideig használhatóak. A chip egyébként támogatja a WiFi 6-ot és a Bluetooth 5.1-et, továbbá két 4K felbontású, 60 fps képfrissítésű külső monitort.

A jelek szerint hamarosan megindul a nagy harc az 5G-s laptopok piacán, és a Qualcomm is szeretne a szektor csúcsára kerülni. Az ARM-alapú windowsos alkalmazások támogatásával ugyanakkor továbbra is elég nagy a baj, és abban sem vagyunk biztosak a mobilpiaci trendeket alapul véve, hogy mindenki rohan majd egy drága 5G-s laptopot vásárolni.

Az persze a mérleg másik serpenyőjént nyomhatja meg, hogy az Apple is ARM alapú chipekre vált, és most már minden jel arra mutat, hogy tényleg idén érkeznek az első ilyen MacBookok - márpedig, ha az Apple kiad valamit, az esélyesen sikeres lesz még akkor is, ha az adott termék korábban már létezett (lásd iPhone, iPad és társai). Az első notebookok Snapdragon 8cx Gen 2 5G chippel mindenesetre még idén befutnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.