Hirdetés

Tovább csúszhat az Ethereum régóta várt frissítése|

Régóta készül az Ethereum frissítése, amitől sokan a kriptovaluták piacának alapos átalakulását várják, de nem biztos, hogy megérkezik a várt időpontban.

Hirdetés

Ugyan a befektetők körében növekvő népszerűségük miatt rengeteg figyelemnek örvendtek az utóbbi években a kriptovaluták, sokan még mindig úgy tartják, a decentralizált fizetési rendszerek a fejlődésük kezdeti szakaszában járnak. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy a legnépszerűbb és legismertebb valuták mögött álló blokkláncok még mindig a rendkívül sok energiát és számítási kapacitást elpazarló, illetve nem is igazán hatékony proof of work módszert alkalmazzák arra, hogy eldöntsék, a hálózat melyik tagja érvényesíthet egy-egy tranzakciót.

A népszerűségben a Bitcoin mögött nem sokkal elmaradó Ethereum fejlesztésén dolgozó programozók régóta ígérik, hogy ezt a rendszert lecserélik a proof of stake szisztémára, ahol az dönti el, ki érvényesíthet egy tranzakciót, hogy kinek mennyi van a tulajdonában a blokklánc alapértelmezett kriptovalutájából, az etherből. Az ehhez szükséges szoftverfrissítés hónapok óta készül, és ugyan soha nem volt konkrét dátum, amit becéloztak volna a projekten dolgozó szakemberek, a saját várakozásaikhoz képest komoly késésben vannak. A héten viszont tartottak egy tesztet az eddig elkészült módosításokkal, amit követően egészen optimistán nyilatkoztak a résztvevők.

Hirdetés

Az Ethereum Alapítvány egyik munkatársa arról számolt be Twitter-fiókján, hogy a héten tartott tesztben egy, a fő Etehreum blokkláncot másoló (de arra semmilyen hatással nem bíró) mellékágon próbálták ki az új, proof of stake-re épülő változatot, és eközben elsőre csak "látszólag kisebb" problémákat fedeztek fel.

Ezt a próbakört április 22-én egyébként egy újabb teszt követi majd, ami tisztább képet adhat arról, mikor is érkezhet el a The Merge néven emlegetett frissítés élesítésének ideje, ami a kísérleti, proof of stake módszerre épülő láncot egyesíti a tranzakciókat eddig ténylegesen kezelő, proof of worköt használó adatbázissal. Tim Beiko, a fejlesztés egyik vezetője válaszolt egy, az ether bányászata iránt érdeklődő Twitter-felhasználó kérdésére is, amiben azt is elárulta, mikorra várják jelenleg a váltást.

"Erősen javaslom, hogy most már senki ne fektessen további bányászfelszerelésbe. [Az átállás] nem júniusban fog megtörténni, hanem valószínűleg néhány hónappal később. Nincs még konkrét dátumunk, de az Ethereum láncon minden bizonnyal a proof of work utolsó fejezetében járunk"

- írta.

Abban senki sem biztos, hogy milyen hatásai lesznek a frissítésnek, ugyanis a proof of stake módszer minden bizonnyal hatékonyabbá teszi majd tranzakciók bonyolítását az Ethereum láncon, viszont lehet, hogy a bányászat lehetőségének megszűnésével sok befektető elveszíti az érdeklődését, és ez az ether értékének csökkenését okozza majd. Abban viszont sokan reménykednek, hogy a hardveres készlethiányokat enyhíti, ha az ether miatt nem éri meg többé bányászgépeket összerakni és fenntartani.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.