Hirdetés

Tovább csúszhat az Ethereum régóta várt frissítése



|

Régóta készül az Ethereum frissítése, amitől sokan a kriptovaluták piacának alapos átalakulását várják, de nem biztos, hogy megérkezik a várt időpontban.

Hirdetés

Ugyan a befektetők körében növekvő népszerűségük miatt rengeteg figyelemnek örvendtek az utóbbi években a kriptovaluták, sokan még mindig úgy tartják, a decentralizált fizetési rendszerek a fejlődésük kezdeti szakaszában járnak. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy a legnépszerűbb és legismertebb valuták mögött álló blokkláncok még mindig a rendkívül sok energiát és számítási kapacitást elpazarló, illetve nem is igazán hatékony proof of work módszert alkalmazzák arra, hogy eldöntsék, a hálózat melyik tagja érvényesíthet egy-egy tranzakciót.

A népszerűségben a Bitcoin mögött nem sokkal elmaradó Ethereum fejlesztésén dolgozó programozók régóta ígérik, hogy ezt a rendszert lecserélik a proof of stake szisztémára, ahol az dönti el, ki érvényesíthet egy tranzakciót, hogy kinek mennyi van a tulajdonában a blokklánc alapértelmezett kriptovalutájából, az etherből. Az ehhez szükséges szoftverfrissítés hónapok óta készül, és ugyan soha nem volt konkrét dátum, amit becéloztak volna a projekten dolgozó szakemberek, a saját várakozásaikhoz képest komoly késésben vannak. A héten viszont tartottak egy tesztet az eddig elkészült módosításokkal, amit követően egészen optimistán nyilatkoztak a résztvevők.

Hirdetés

Az Ethereum Alapítvány egyik munkatársa arról számolt be Twitter-fiókján, hogy a héten tartott tesztben egy, a fő Etehreum blokkláncot másoló (de arra semmilyen hatással nem bíró) mellékágon próbálták ki az új, proof of stake-re épülő változatot, és eközben elsőre csak "látszólag kisebb" problémákat fedeztek fel.

Ezt a próbakört április 22-én egyébként egy újabb teszt követi majd, ami tisztább képet adhat arról, mikor is érkezhet el a The Merge néven emlegetett frissítés élesítésének ideje, ami a kísérleti, proof of stake módszerre épülő láncot egyesíti a tranzakciókat eddig ténylegesen kezelő, proof of worköt használó adatbázissal. Tim Beiko, a fejlesztés egyik vezetője válaszolt egy, az ether bányászata iránt érdeklődő Twitter-felhasználó kérdésére is, amiben azt is elárulta, mikorra várják jelenleg a váltást.

"Erősen javaslom, hogy most már senki ne fektessen további bányászfelszerelésbe. [Az átállás] nem júniusban fog megtörténni, hanem valószínűleg néhány hónappal később. Nincs még konkrét dátumunk, de az Ethereum láncon minden bizonnyal a proof of work utolsó fejezetében járunk"

- írta.

Abban senki sem biztos, hogy milyen hatásai lesznek a frissítésnek, ugyanis a proof of stake módszer minden bizonnyal hatékonyabbá teszi majd tranzakciók bonyolítását az Ethereum láncon, viszont lehet, hogy a bányászat lehetőségének megszűnésével sok befektető elveszíti az érdeklődését, és ez az ether értékének csökkenését okozza majd. Abban viszont sokan reménykednek, hogy a hardveres készlethiányokat enyhíti, ha az ether miatt nem éri meg többé bányászgépeket összerakni és fenntartani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.