Hirdetés

Úgy tűnik, elkaszálták a HoloLens 3-at, a rajta dolgozó csapat felháborodott



|

A Microsofton belül sincs teljes egyetértés azt illetően, mi legyen a HoloLens projekt jövője, ami több munkatársat felháborított.

Hirdetés

Mikor a Microsoft először bemutatta a HoloLens kiterjesztett valóság headsetet, úgy tűnt, a technológia a legvadabb sci-fik elképzeléseiből is egy keveset a valóságba csempészhet, és az üzleti felhasználásra koncentráló első modell és HoloLens 2 ebből az ígéretből valamennyit be is váltott. Az átlagos felhasználókig viszont nem igazán jutott el a technológia, és lehet, hogy a Microsoft berkein belül már nem is fog, sőt, megeshet, hogy véget is ér a projekt.

A Business Insider beszámolója szerint ugyanis rendkívül nagy a bizonytalanság a vállalaton belül is a HoloLens termékcsalád kapcsán. Eredetileg az volt a terv, hogy a korábbi modellekre építve egy új modellt, a HoloLens 3-at készítik el a Microsoftnál, a lap forrásai szerint viszont ezt a tervet 2021 közepén ejtették.

Hirdetés

Ennek egyik oka az lehetett, hogy a beszámoló szerint a Microsoft a Samsunggal kötött megállapodást, hogy közösen hozzanak létre egy kevert valóság headsetet, ami a redmondiak belső, a projekten dolgozó csapatát rendkívül felháborította.

Ráadásul  a cikk szerint ez a partnerség sem indult zökkenőmentesen, először a Microsoft hezitált, hogy átadja-e a HoloLens kijelzőjének technológiáját a Samsungnak. Később (talán emiatt is) a koreaiak inkább azt javasolták, hogy az amerikai cég inkább csak a szoftvert készítse, míg a hardverért teljes mértékben a Samsung felelne.

A nagyjából húsz dolgozó, aki a cikk szerzőinek nyilatkozott, arról számolt be, hogy a Microsofton belül továbbra is különböző elképzelések vannak, milyen irányba kéne tovább fejlődnie a HoloLensnek. Így vannak, akik szerint továbbra is a vállalkozások, illetve például a hadsereg kiszolgálása kéne, hogy a projekt fő célja legyen, saját hardverrel, míg mások úgy érzik, a metaverzum és a szélesebb fogyasztói rétegek felé kellene nyitniuk.

Az eltérő vélemények a vezetőségben is megjelennek, a Microsoft marketingvezetője állítólag bevétel szempontjából a "kerekítési pontatlanság" jelzővel illette a HoloLens eszközöket, amiknek a legnagyobb haszna, hogy a promóciós videóikban jól néznek ki. A lap szerint az ügyvezető, Satya Nadella, is hasonló állásponton van, szerinte a Microsoftnak attól függetlenül kell szoftvereket készítenie a metaverzumhoz, hogy ki gyártja az adott headsetet, ahogy azt a Windows-zal teszik a PC-k esetén.

Velük szemben viszont például Frank Shaw azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy elkötelezettek a HoloLens termék és annak további fejlesztése iránt. A véleménykülönbség egyébként abból is eredhet, hogy míg korábban minden nyomás nélkül fejlődhetett a HoloLens, a vezetőség lassan kimutatható eredményeket vár a projekttől.

A bizonytalanság állítólag a HoloLensen dolgozó szakemberek közül is volt már, akiket a cégtől való távozásra ösztönzött, az eszközzel foglalkozó, magasabb beosztású munkatársak közül ketten is a Metához igazoltak, hogy a rivális projektjén dolgozzanak tovább.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.