Hirdetés

Ügyes trükköt tud a Maru OS operációs rendszer



|

Okostelefonon Android 8.1-et kínál a Maru OS, de monitorhoz csatlakoztatva már Debian 9 lesz belőle.

Hirdetés

Manapság a legtöbb feladatot okostelefonról is meg lehet oldani, de vannak dolgok, amikhez még mindig nem árt a nagy kijelző és a normál billentyűzet. Éppen ezért az utóbbi időben többen kísérletet tettek arra, hogy egy okostelefont több helyzetben is bevethessünk. 

Hirdetés

Bár a Canonical már nem akar Ubuntu Edge okostelefont és Ubuntu Touch operációs rendszert fejleszteni, a külsős fejlesztők még életben tartják az álmokat. Az egyik legjobb asztali módot a Samsung DeX rendszere kínálja, de érdekes megoldás Preetam D'Souza 2016-ban indított Maru OS rendszere is. 

Ez egy olyan egyedi ROM, ami Androidot futtat az okostelefonon, de azonnal asztali linuxos környezetre vált, ha az eszközhöz kijelzőt csatlakoztatunk. Nemrég megérkezett a Maru 0.6 Okinawa, komoly frissítésekkel, bővített eszköztámogatással és vezeték nélküli képernyőstreaminggel. A billentyűzetek és egerek támogatása is fejlődött, Bluetooth-alapú és USB-s eszközök is kezelhetőek. 

Az új rendszer immáron Android 8.1 Oreo és Debian 9 Stretch alapokat használ, illetve Chromecast-támogatás is van. A HDMI és a Miracast adapterek is bevethetőek elvileg. Az Android pedig már LineageOS alapú. 

Míg korábban csak a Google Nexus 5 volt hivatalosan támogatott, addig mostanra a Nexus 5X-hez is van képfájl. A jövőben talán nem csak Google eszközökhöz és nem csak régi modellekhez lesz hivatalos támogatás, a fejlesztők már a Galaxy S9-re is elkezdték írni a Maru OS-t. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.