Hirdetés

Új év, új Windows 10: ezt tudja a tavaszi frissítés



|

Ígéretéhez híven a Microsoft ismét új funkciókkal bővíti Windows 10-es rendszerét. Megmutatjuk, miért érdemes ingyen váltani a friss verzióra.

Hirdetés

Sok cég tanulhatna a Microsofttól, már ami az ígérgetést illeti: ismét az előre meghatározott időben, menetrendszerűen érkezik a legújabb, ingyenes Windows 10-es frissítőcsomag, amely a rendszer bemutatásakor beharangozott fejlesztési stratégia része. Az új, tavaszi alkotói frissítés (Spring Creators Update) több újdonságot is hoz, ezeket mutatjuk be most.

Hirdetés

Kozmetika

A kezelőfelületet érintő újdonságok fő célja, hogy a Windows 10 Fluent dizájnnyelvét még több helyen érvényesítsék, ezáltal egységes platformot kapjunk. Sok változást persze célirányosan kell keresni, mert az alapkinézet és az elrendezés nem változott, de például a modern előtűnésanimáció (reveal effect) még több helyen látható (Start menü-csempék, programlista, értesítési panel stb.). A színek minden egyes gombnál, minden egyes menüben igazodnak az aktuális, általunk beállított témához, és az is csak használat közben fog feltűnni, hogy egyedi elmosáseffektet kapott a tálca mögötti rész. Fontos előrelépés, hogy mindezt azonnal lekapcsolja a rendszer, amint akkukímélő módba vált a laptop, ezzel kitolva az üzemidőt.

Látványos újdonság az angolul jól csengő Timeline, amit magyarul kissé szerencsétlenül "Tevékenységelőzmények"-nek fordítottak. A [Win+Tab] gombokkal hívható elő, és azonnal megmutatja, hogy milyen applikációkat futtattunk akár napokkal korábban, és azokkal miféle feladatokat végeztünk el. A Windows képes ezt is - mint megannyi mást - akár a felhőn keresztül egyéb eszközeinkkel is párosítani. A Tevékenységelőzményeknek persze nem fog mindenki örülni, de sebaj, könnyen letiltható.

A Redstone 4-es frissítés egyik fő újdonsága az alaposan átszabott, effekttel feldobott Gépház. Sajnos még mindig nem került át ide minden, klasszikus beállítópanel a Vezérlőpultból, de egyre több az újdonság, és szépen halad a régi szolgáltatások Gépházba integrálása is. Újdonság, hogy a rendszerrel induló applikációkat, a fontokat, a kijelzőt, a hangbeállításokat, a tárhelysegédet is itt találjuk mostantól, ráadásul mindegyik előnyére fejlődött az előző megoldásokhoz képest.

Apró, de hasznos

Általában csak alkalmazás közben derül ki, hogy nagyon hasznos tud lenni egy-egy új menüpont, jól elhelyezett ikon vagy akár csak egy egyszerű átnevezés. A tavaszi frissítés telepítését követően a modern applikációk helyi menüjéből például azonnal az alkalmazásbeállításokhoz juthatunk. A Start menüben a bal oldali gombokhoz került a Dokumentumokra és Képekre mutató gyorslink. Sajnos Cortana még mindig nem beszél magyarul, de kapott néhány kiegészítést, amelyek főként eszközeink összekapcsolását segítik. Szintén gőzerővel fejlesztik a Tálcára tűzhető Kapcsolatok menüpontot, ahol már tíz ismerősünket rögzíthetjük, sőt,ó egyre több alkalmazást és tevékenységet kezelhetünk innen.

Az otthoni csoport funkció a Windows 7 egyik hálózatos újdonsága volt (HomeGroup), nagyon kevesen használták azonban, így a tavaszi frissítéssel megszűnik. Az adatmegosztás és a tevékenységjelentés sokakat zavar a Windowsokban, ezért a Microsoft a rendszertelepítést követő első indításkor sokkal markánsabban, érthetőbb leírásokkal jeleníti meg ezeket a beállítópaneleket, hogy mindenki egyértelműen eldönthesse, mit oszt meg a gyártóval, és mit nem.

A tavaszi frissítés ugyan nem hoz feltűnő és forradalmi változásokat, sőt ha a Timeline funkciót nem használjuk, valójában apróságokat kapunk. Ezek az apróságok azonban fontosak, és néhány napig tartó, korai tesztünk közben világossá vált számunkra, hogy az irány jó, az új funkciók pedig jobbá teszik a Windows 10-et. Ugyanakkor itt lenne már az ideje a merészebb változtatásoknak is, amit sokan az ősszel érkező Redstone 5-csomagtól várják. Sajnos ezúttal nem kaptuk meg például a füleket a Fájlkezelőben, a Gépház végre teljesen átvehetné a Vezérlőpult összes feladatát, az Edge böngészőre is ráférne egy nagy generál, és - bár sejtjük, hogy túl nagy kérés - Cortana végre megtanulhatna magyarul is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.