Hirdetés

Csendben elindult a Google új keresője

|

Persze nem fogja leváltani a jelenlegit, legalábbis még egy ideig biztosan nem. Viszont máshogy és máshol keres, mint a mai versenytársak.

Hirdetés

A Google az elmúlt években nagyszabású projektbe fogott, amelynek során könyvek tömkelegét digitalizálta, miközben mesterséges intelligenciát fejlesztett arra, hogy ezek tartalmából a lehető legjobb hatékonysággal megtalálja azokat a részleteket, amelyek egy adott felhasználót érdekelnek. Most pedig itt a működő prototípus, a Talk to Books, ami ráadásul nem véletlenül kapta a "beszélj a könyvekhez" nevet.

Mit csinál egy internetes kereső? Nagyon olcsó poén lenne leírni, hogy az interneten keres, de igazából ez a lényege a dolognak: a webre felkerült információkat kulcsszavak, logikai kapcsolatok és egyebek alapján indexeli hatalmas, folyamatosan változó adatbázisokba, majd amikor valaki beír egy keresőkifejezést, akkor igyekszik a leginkább releváns találatokat kiadni.

Hirdetés

Ez egyrészt egy csodálatos dolog, hiszen az internet folyamatosan változik, percről percre kerülnek fel rá új tartalmak, hírek, közösségi bejegyzések és minden egyéb, ezért az ilyen jellegű keresés viszonylag hatékony és jól megszokott folyamat, használja is az egész világ - egy jó része a Google megoldásán keresztül, egy kisebb része pedig más módokon. Viszont ennek a módszernek van pár hátulütője is, amelyeket talán már meg is szokhattunk, de ettől még léteznek. Egyrészt még mindig sokkal hatékonyabb úgy keresni, hogy "narancsfa gondozás lakás", mint beírni egy olyan formulát, hogy "Hogyan gondozzak egy narancsfát a lakásban?", ha meg aztán olyasmivel próbálkozunk, hogy "Miért pusztul ki a mini narancsfám a konyhában, már a harmadik fonnyad el egy hónap alatt", akkor valószínűleg minden jelenlegi kereső értetlenül áll a szándékunk előtt.

Kérdezz-felelek

A Talk to Books ellenben végre megpróbálkozik a szemantikus szemlélettel, ami pont ezt jelenti: mi kérdezzünk úgy, ahogy valóban kérdeznénk másoktól, teljes mondatban, a Google mesterséges intelligenciája pedig igyekszik mindezt értelmezni és kiszolgálni. És ez csak az egyik előny.

A másik pedig az, hogy a találatokat nem az internetről kapjuk (mármint onnan, de nem a bárki által folyamatosan írt, szerkesztett és kavargatott nagy üstből), hanem a Google által feldolgozott könyvekből. Ezáltal a Talk to Books inkább olyan, mint egy nagyra nőtt szakkönyvtár, ahol nem nekünk kell a fenti példánál maradva megkeresni az N betűnél a Növénytermesztés szekciót, majd az Otthon alkategóriában kimazsolázni egy kapcsolódó kötetet, hanem a Google rendszere dobja elénk azokat az írásokat, amelyekben az általunk feltett kérdésre legvalószínűbb, hogy megtaláljuk a választ.

Hirdetés

Ez persze azt jelenti, hogy a Talk to Books-t nem is pont ugyanarra tudjuk majd igazán jól hasznáni, mint a megszokott keresőket. Azok továbbra is sokkal jobb forrásnak számítanak az aktuális hírekkel, friss eseményekkel, általános fotókkal, videókkal kapcsolatban. Viszont ha kőbe, vagy legalábbis könyvbe vésett tudásra vagyunk kíváncsiak, érdemes megpróbálkozni ezzel az újdonsággal.

Milyen volt bétasága

Az, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatékonysággal találja meg az általunk valóban keresett információkat, talán mindig is béta verziós marad abban az értelemben, ahogy az ember is folyamatosan tanul. Az öntanuló algoritmus az ígéretek szerint folyamatosan fejlődik majd épp azáltal, hogy az emberek használni kezdik, valamint a kérdéseik nyomán egyre több infformáción rágja át magát. A Talk to Books-t egyébként épp a téma szakértője, a mesterséges intelligenciával és gépi szövegértelmezéssel foglalkozó futurológus, Raymond Kurzweil mutatta be, aki szerint a rendszer "okossága" napról napra nő majd.

Másrészt azért azt is jó tudni, hogy jelenleg százezres nagyságrendű könyves adatbázisban keresgél a friss megoldás, ami elsőre ugyan soknak hathat, de ha belegondolunk, hogy a könyvnyomtatás feltalálása óta nagyjából 130 millió könyvet adtak ki, ráadásul a felgyorsult világ okán évente már 750 ezer új kötet jelenik meg, ez azért elég szerény kezdet. Viszont a Google Books projektben már 25 millió digitalizált könyvnél tartanak, tehát esélyes, hogy a Talk to Books-t erre a nagy adatbázisra is "ráeresztik" majd, csak még nem tudni, mikor.

Szóval tessék nyugodtan próbálgatni, természetesen egyelőre csak angolul. Ha még nem is ad minden téren átfogó és komplett segítséget, de már jól kiegészítheti a hagyományos kereséssel elérhető információkat, akár ajánlhat is érdekes irodalmat a minket érdeklő témakörökben, és akár fel is készíthet minket arra a világra, amikor már tényleg normál beszédben, valós kérdésekkel kommunikálunk a keresőkkel.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.