Hirdetés

Új kezelőfelületet kap az Android 12, íme az első képek



|

A legfrissebb képek alapján markáns változásokra készülhetnek a keresőóriás operációs rendszerét használók.

Hirdetés

Fejlesztői és felhasználói oldalon is szép lassan elfogadottá vált, hogy évente érkezik egy-egy főverzió frissítés az Android operációs rendszerhez. A tavalyi év a 11-es verzió megjelenéséről és újításairól szólt, a nagyobb okostelefongyártók pedig lassan, de biztosan haladnak aktuális kínálatuk felfrissítésével.

Az Androidot fejlesztő csapat azonban gőzerővel dolgozik jelenleg is a 12-es kiadáson, ami pl. a korábban kiszivárgott applikáció-hibernációs újításon felül megújulást hoz a kezelőfelületen is. Ez pedig némileg váratlan, ráadásul az okostelefongyártók nagy része előszeretettel használja a saját felületét, ami a megszokás és ragaszkodás érzetét keltheti felhasználók tömegénél.

Hirdetés

A Google Pixel telefonok azonban szinte biztosan az alábbi képernyőmentéseken látható dizájnban jeleníthetik meg a kezdőképernyőt, illetve annak egyes, korábban még nem alkalmazott elemeit. A letisztultabb hatás mellett könnyedén észrevehető a kijelző tetején megjelenő aprócska figyelmeztetés, ami arról tájékoztatja a felhasználót, hogy egy alkalmazás épp használja a mikrofont és/vagy a kamerát is. Az iOS-rendszerek használói ezt már ismerhetik, és most a Google is beépíti ezt a jelzést az alap rendszerbe az új adatvédelmi igényeknek, elvárásoknak megfelelően.

A felhasználó kibontva a figyelmeztetést egy érintéssel tilthatja a kamera és a mikrofon használatát, illetve innen további, alkalmazásszintű engedélyeket is beállíthat, módosíthat. Ez a gyorsbeállítást mutató felület várhatóan az összes egyéb márkájú androidos készülékben is meg fog jelenni, kvázi kötelező elem lesz a Google partnerei számára.

Úgy tűnik, az értesítési sáv megjelenésén is változtatnának, a teljes méretre lehúzott felületen kevesebb, de jobban kiemelt ikon kapna helyet, melyek formája és színe is változhat attól függően, hogy ki- vagy bekapcsolt állapotú-e az adott funkció. Mi sem vagyunk biztosak abban, hogy ez így a végleges elrendezés lenne, a bétatesztek során várhatóan csiszolódni fog ez a rész.

Ami viszont egészen határozott döntésnek tűnik, az az új Widgetek megjelenése a kezdőképernyőn. Új gyűjtőfelületen jelennek meg a nem fogadott hívások, a legutóbbi üzenetek és az állapotkijelzések, míg a többi mini app stílusa igazodik az új kinézethez.

Több kép tanúsága szerint a kameraalkalmazásban is lesznek változások, ám legközelebb akkor fogunk többet tudni, amikor megjelenik a rendszer első Developer Preview kiadása. Ha a Google a tavalyi menetrend szerint halad idén is, akkor a fejlesztők 2-3 héten belül letölthetik az Android 12 első, tesztelésre szánt verzióját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.