Hirdetés

Új riválist kapott a processzorpiacon az Intel és az AMD



|

A Zhaoxin asztali fronton szállna be a versenybe az új KX-5000 processzorával, amely részben a VIA szakembereinek köszönhető.

Hirdetés

Nagyrészt az Intel uralja a PC-s processzorpiacot, azonban egy ideje az AMD is versenybe szállt a Ryzen lapkáinak köszönhetően. Idén már a Qualcomm is ringbe száll, hiszen a mobilos SoC-k a Windows 10 ARM-alapú CPU-támogatásának hála rendes laptopokba kerülhetnek bele. 

Érdekesség, hogy egykor az x86-os asztali chipek világában az Intel és az AMD mellett a VIA Technologies is ott volt. Az elmúlt években azonban eltűnt a szemeink elől, és nagyrészt csak beágyazott chipeken dolgozott. 

A Zhaoxin (amely részben a VIA tulajdona) azonban most új processzorokkal támad az asztali CPU-k kategóriájában, és idővel az Intel és az AMD termékeivel is versenyezne. 

Azt nem tudni, hogy a VIA is segíti-e az aktív fejlesztést, azonban mivel a VIA rendelkezik licenccel az x86-os processzorokhoz, ezért a Zhaoxin is. 

Az elmúlt években több x86-os lapkát is csinált már a Zhaoxin, de a mostani KX-5000 az első, amely teljes mértékben támogatja az olyan modern technológiákat, mint a DDR4, a PCIe 3.0 vagy az USB-C (3.1). A 28 nm-es lapkák 4-és 8-magos kiadásban, maximum 2,4 GHz-es órajellel lesznek elérhetőek, integrált grafikával és 4K-támogatással. 

A KX-6000-es chipek már 16 nm-es technológiára és 3 GHz-es órajelre váltanak, míg a KX-7000 DDR5-re és PCIe 4.0-ra frissít. 

Egyelőre a Zhaoxin nem rúghat labdába az Intellel vagy az AMD-vel szemben, pláne nem a globális piacon. Kína azonban szereti a hazai alternatívákat, így nem lenne meglepő, ha ott egyre több gyártó szavazna az új processzorokra. A Lenovo például már idén piacra dobja Kínában az M6200-as PC-t, amiben KX-5000 CPU van. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.