Hirdetés

Memória és tárhely is lehet egyszerre az UltraRAM



|

A kutatók által publikált újdonság ráadásul a jelenlegi RAM modellekhez képest századannyi energiát fogyaszt, és hosszú évek elméleti fázisa után gyártásra kész.

Hirdetés

Az Egyesült Királyságban található Lancaster Egyetem kutatói egy újfajta, "univerzális memóriát" fejlesztettek ki, amelynek fő előnye az, hogy nem csak hagyományos RAM, de tárhely formájában is képesek működni. Az UltraRAM névre keresztelt technológiáról egy részletes kutatási dokumentációt már nyilvánosságra is hoztak, ez alapján nemsokára komolyan megváltozhat ez a terület a telefonoktól a PC-kig minden szinten. A dokumentáció alapján az UltraRAM egyszerre hordozza a flash tárolás és a DRAM technológia előnyeit. Míg az SSD és a HDD egyelőre jóval olcsóbb a fajlagos egységnyi adat tárolására a DRAM-oknál, jelentősen lassabbnak is számít - főleg a hagyományos merevlemezek természetesen, de sebesség terén értelemszerűen az SSD-k is lemaradnak a DRAM-hoz képest. Viszont a RAM ugyebár csak addig tárol adatot, amíg áramot kap, kikapcsolás után olyan lesz, mint az átlagos aranyhal, és mindent elfelejt.

Hirdetés

Az úgynevezett Non-volatile RAM (NVRAM) már képes az adatokat folyamatos áramellátás mellett is megőrizni, ellenben még nem volt komolyan vehető megoldás ezek használatával sem arra, hogy a memóriák sebességét a tárhelyek szintjére is emeljék. Ugyan egyes esetekben ezt megpróbálták, de az NRAM, az STT-MRAM és a ReRAM is sok területen még gyenge eredményeket produkált. Az UltraRAM egyfajta NVRAM, de míg a DRAM-hoz képest 100-szor kevesebb energiát használ, a működési sebessége legalább ugyanakkora. Az ötlet persze nem új, már évek óta foglalkoztatja a kutatókat elméleti szinten a dolog, de a jelek szerint most már gyártásra is készen áll.

A fejlesztők szerint úgy képes összeházasítani a memória- és tárolási technológiát, hogy egyik téren sem kell semmilyen kompromisszummal számolni. Az UltraRAM egyébként a felhasznált anyagok (indium-arzenit és alumínium-antimonid) miatt tudja elérni, hogy az állapotot váltó elektronok ne tudjanak "megszökni", így a tárolt információ a folyamatos áramellátás után is megmaradhat. Az alkalmazott technológia a kutatók szerint egyértelműen arra teszi alkalmassá az UltraRAM-ot, hogy kezdetektől a több gigabájtos, és ne pedig a több megabájtos chipek gyártásában lehessen gondolkodni.

Persze azért van rossz hír is ezzel kapcsolatban, de ez valamilyen szinten ugyanígy rossz hír minden egyéb új fejlesztés esetében is. Bárki is kezdi ugyanis sorozatgyártásban előállítani ezeket az újfajta hibrideket, először csak óvatos mennyiségeket tud szállítani, és az első években ezért kifejezetten drágának számítanak majd a boltokba (vagy a számítógép- és mobilgyártókhoz) kerülő darabok. Aztán jó esetben úgy néz ki majd az árgörbe, mint ahogy az SSD történetében is tapasztalhattuk, amelyek első körben még hihetetlenül drágák voltak a HDD-khez képest, aztán évek alatt szépen átlagos konzumer-szinten is vállalhatóra csökkent az áruk, ahogy egyre többen és egyre többet gyártottak belőlük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.