Hirdetés

USB csatlakoztatási hiba borzolja a kedélyeket a Ryzen processzoros PC-ken



|

Gondban lehetnek az AMD chipekkel felszerelt PC-sek, ugyanis az elmúlt napokban többen is beszámoltak egy szokatlan hibajelenségről.

Hirdetés

Redditen és egyéb fórumokon számos panasz érkezett a felhasználóktól azzal kapcsolatban, hogy az USB portok nem működnek megfelelően a számítógépeiken, amelyek Ryzen processzorral vannak felszerelve. A panaszok különféle USB eszközökkel való csatlakoztatási hibákról szólnak, többek között billentyűzetkapcsolat megszakadásról, az egér megnövekedett válaszidejéről, VR és videórögzítő eszközökről. Az AMD bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet.

Még aggasztóbb lehet, hogy a külső tárolóeszközök és az USB-n keresztül működő CPU hűtők sem működnek megfelelően. Külső merevlemez vagy pendrive esetében a rossz kapcsolat adatkorrupciót eredményezhet, a nem megfelelően működő CPU hűtők esetén pedig csökkenhet a processzor teljesítménye, szerencsére az AMD chipjei önvédelmi mechanizmussal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák, hogy túlmelegedjen és ezáltal fizikailag károsodjon a processzor.

Hirdetés

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Ryzen 3000-es és 5000-es széria processzoraira korlátozódik a probléma, valamint azon belül is az 500-as sorozatú alaplapok (X570 és B550) esetében fordult elő a hibajelenség.  Néhány érintett AMD-felhasználó összeállította a hiba által érintett 78 rendszer listáját. Nem egyszerű kideríteni a hiba forrását, mert a különböző illesztőprogramok, szoftverek, operációs rendszer kódok és alaplapok firmware (AGESA) változatai vannak jelen a rendszereken.

AZ AMD folyamatosan dolgozik a megoldáson, de addig is páran azzal kísérleteznek, hogy BIOS-ban letiltják a PCIe 4.0 és PCIe 3.0 működését, valamint a root hubokat és a nem használt USB fejléceket. Illetve az USB portok eltávolítása, majd újratelepítése segíthet, de az eredmények eltérőek. Jellemzően csak csökken a problémák előfordulása, de teljesen nem szűnnek meg.

A további fejleményekről természetesen be fogunk számolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.