Hirdetés

Idén PC-kbe is megérkezik az ultragyors USB 3.2



|

Műszakilag már egy ideje készen áll az új szabvány, de idén már működés közben is láthatjuk a még gyorsabb csatlakozókat.

Hirdetés

Az USB-IF szabványokért felelős testület hivatalosan is bejelentette, hogy 2019-ben megérkezhetnek az első 3.2 kompatibilis USB kontrollerek - ez pedig nagyjából azt jelenti, hogy mivel a dedikált kontrollerek a PC-kre jellemzőek leginkább, nemsokára jöhetnek az első olyan gamer laptopok, PC alaplapok, amelyeken egy teljesen átlagos csatlakozón keresztül másodpercenként 20Gbps sebességgel zúdulhatnak át az adatok.

Hirdetés

A szakértők szerint nagyjából az év végére várhatóak az első USB 3.2 kompatibilis hardverek megjelenése, mivel a PC alkatrészek gyártói általában az év közepén frissítik a kínálatukat. Az igazi elterjedésük pedig 2020-ban kezdődhet meg.

Tény persze, hogy mennyire számít mindez hatalmas előrelépésnek, hiszen az USB-C csatlakozókkal kompatibilis Tbunderbolt 3 szabvány már 40 GBps felső határnál jár, de az ilyen portok még mindig viszonylag ritkák és a drágább gépekben találkozhatunk velük, ezeken belül is főleg az Apple kínálatában.

A szabványként már 2017-ben bejelentett USB 3.2 három átviteli sebességgel lesz elérhető és ehhez mérten három néven lesz megkülönböztetve:

- USB 3.2 Gen 1 (átviteli sebesség: 5 Gbps, közismert név: SuperSpeed USB)
- USB 3.2 Gen 2 (átviteli sebesség: 10 Gbps, közismert név: SuperSpeed USB 10GBps)
- USB 3.2 Gen 2x2 (átviteli sebesség: 20 Gbps, közismert név: SuperSpeed USB 20Gbps)

Elvileg ez a három besorolás arra szolgál, hogy a vásárlók és felhasználók egyértelműen be tudják azonosítani, milyen képességű USB dolgozik az általunk kiválasztott eszközben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.