Hirdetés

Változó, hogy ki mennyire érzi a Meltdown elleni frissítés hatását



|

Van akinél szinte nem is volt hatása a teljesítményre, de másoknál nagy mértékű a lassulás.

Hirdetés

Miközben az Intel nehéz napok elé néz, a felhasználók és a nagy cégek most azt találgatják, hogy a Meltdown és a Spectre elleni javítások milyen mértékben okoznak teljesítményromlást. 

Hirdetés

Szerencsére a legtöbb gyártó már kiadta a frissítéseket, így a személyes adatok ellopásának kockázata egyre kisebb. A frissítések egy része okostelefonokat, laptopokat és asztali PC-ket céloz, más patchek a szerverekre mennek, amelyekről még több adatot lophatnának a támadók. 

A javítások telepítése után elvileg a chipek védettek lesznek a biztonsági résekkel szemben, bár ennek az ára az, hogy bizonyos feladatok elvégzése közben a teljesítmény visszaesik. Az Intel ígérete szerint a legtöbb felhasználó azonban semmilyen érezhető különbséget nem tapasztal majd. 

A valóságban minden attól függ, hogy ki mire használja a PC-t. A Phoronix mérései szerint a Linux kernel 4.15-öt futtató gépeknél játékok és hasonló tevékenységek közben nincs érezhető különbség, de a Wine, virtuális gépek, Redis vagy PostgreSQL használatakor igen jelentős a lassulás. 

A CNX-Software a Windows 10-zel és az Intel Pentium N4200 Apollo Lake CPU-val végzett teszteket: ezek alapján a PCMark 10 és a 3DMark nem mutatott érdemi különbséget a patch előtt és után, és a CrystalDiskMark is csak visszafogott eltéréseket jelzett. 

A Google elhanyagolhatónak találta a javítások hatását. 

Az Epic Games ezzel szemben óriási tüskét észlelt a CPU-használatban a szervereinél - mindez váratlan problémákhoz vezetett, amik hatással voltak a Fortnite stabilitására és a bejelentkezésekre is. Nem az Epic az egyetlen, amely ilyesmit tapasztal. 

Mindezek alapján tehát igaz is és nem is az a korábbi kijelentés, hogy a teljesítmény akár 30 százalékkal is visszaeshet a javításoknak hála. Az átlagfelhasználók elvileg nem éreznek majd különbséget, bár ez függ attól, hogy konkrétan mire használják a PC-t. Egyes felhőszolgáltatóknál sincs túl nagy gond - másoknál viszont hatalmas a CPU-használat emelkedése, ami nem csak fogyasztásban, pénzben is hatással lesz a cégekre. 

Elvileg a jövőbeli csiszolások hatására ezek a kellemetlenségek csökkennek majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.