Hirdetés

Véglegessé vált a DDR5 specifikációja



|

A DDR5-ös szabványt már most véglegesítették, de az ilyen memóriák támogatását csak jövőre hozhatja el az AMD és az Intel.

Hirdetés

A JEDEC Solid State Technology Association véglegesítette a DDR5-ös memóriaszabványt, amely új magasságokba emeli a memóriasűrűséget és az órajeleket. Az új modulok ugyanúgy 288 tűvel rendelkeznek majd, azok kiosztása azonban eltérő, tehát a DDR5-ös memóriákhoz új alaplap kell, DDR5-ös foglalattal. Egy DDR5-ös memória akár négyszer akkora kapacitással is rendelkezhet, mint egy DDR4-es modul, így akár 64 Gbites chipek is készülhetnek, minek következtében egyetlen DDR5 modul akár 128 GB-os is lehet. 

Hirdetés

Az üzleti szempontból fontosabb LRDIMM modulok kapacitása a rétegzésnek hála akár 4 TB is lehet. A DDR5-ös memóriák memória-sávszélessége is emelkedik, 1600-3200 MTps-ről 3200-6400 MTps-re. Az SK Hynix pedig már konkrétan DDR-8400-as modulokban gondolkozik. 

Feszültség terén 1,2 volt helyett 1,1 voltra számíthatunk, az egyes modulok feszültségének szabályzása pedig már nem az alaplap feladata, külön-külön oldják ezt meg a memóriák maguknak. Ez drágulást eredményez majd. A DDR5 piaci bevezetése 2021-ben kezdődhet, elsőként a szerverpiacon, majd a fogyasztói szektorban, elsőként az Intel Sapphire Rapids és az AMD EPYC Genoa processzorokkal. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.