Hirdetés

Veszélyben az életünk az ipari robotok hackelése miatt



|

Könnyű feltörni azokat a robotokat, amelyek az autóinkat, repülőgépeinket vagy számítógépeinket gyártják.

Hirdetés

Az ipari robotok felelnek majdnem minden készülék és eszköz gyártásáért, amelyeket manapság használunk. Ide sorolhatjuk az autókat, a repülőgépeket, a számítógépeket és az okostelefonokat is. Éppen ezért olyan aggasztó a hír, hogy a Trend Micro szerint ezeket az ipari robotokat nagyon könnyen tudják manipulálni a hackerek. 

Hirdetés

Elegendő, ha a gyártás során a robotnál elérik, hogy néhány millimétert tévedjen egy kulcsalkatrésznél - egy autó ezután a balesetben másképp viselkedik, esetleg épp a gyártási hiba idézi elő a gondot és a balesetet. 

A kutatók az öt legnagyobb gyártó robotjait (ABB, Fanuc, Mitsubishi, Kawasaki, Yaskawa) vizsgálták. Az utóbbi években egyre több gyár köti ezeket a robotokat az internetre, hogy távolról figyelhesse és frissíthesse a gyártást. Sajnos emiatt a hackerek számára is nyílt lett a terep, és sikerrel is módosították a tesztek során a gépeket. Amikor a robotnak egyenes vonalat kellett húznia, sikeresen térítették el 2 milliméterrel - ez az autó- és repülőgépiparban egyenlő a katasztrófával. 

A biztonsági rések sorát többek között nem biztosított hálózati kapcsolatok és jelszó nélküli bejelentkezés és konfigurációs lehetőségek is gyarapították. Mindegyik gyártó érintett volt, de a teszteléshez csak az ABB nyújtott segítséget. 

Bár sok rést könnyű befoltozni, van olyan is, ami alapvető fontosságú a robotok működéséhez - amelyeket eleve nem internetképesnek terveztek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.