Hirdetés

Vigyázz: lelassítja a gépedet az új Messenger vírus!



|

Senki ne nyisson meg Messengerben küldött videókat, csak akkor, ha már ötször ellenőrizte, hogy biztonságosak. Aztán még kétszer. Sőt.

Hirdetés

Szerencsére a vírusok egy része még mindig csak úgy tudja megfertőzni az eszközeinket, hogy ehhez nekünk is tennünk kell valamit. Épp ezért mindig számít az elővigyázatosság, sokszor ugyanis mi magunk nyitjuk ki a gépünk ajtaját valami randa kártevő előtt. Ilyen a Digimine nevű új Messenger vírus is.

Hirdetés

Nézzük először is, hogyan terjed! Első látásra ártalmatlanul, ugyanis valamelyik ismerősünk nevében érkezik egy Messenger üzenetben, mindenféle szöveges körítés nélkül egy videó formájában. A videó neve általában video_[xyz].zip (az xyz helyeén sokféle szó vagy karaktersor található véletlenszerűen). Ha rákattintunk, hogy lejátsszuk illetve kicsomagoljuk, a kártevő először telepít egy kiegészítőt a Chrome böngészőhöz (naná, gondolja a gyanútlan felhasználó, biztos ez játssza majd le a videót), majd a rendszerbe férkőzve gyorsan "felzabálja" a teljes facebookos kontaktlistánkat is, és elkezdi továbbküldözgetni magát a nevünkben az ismerőseinknek.

A fiúk a bányában dolgoznak

Ezután pedig már nem is észlelünk semmi gyanúsat egy ideig - ekkor ugyanis a Digimine letölti azokat a fájlokat, amelyek egy Monero nevű kriptopénz bányászásához szükségesek, végül elindítja azokat úgy, hogy ezek később minden rendszerindításnál automatikusan újra működésbe lépjenek. Ettől viszont egy idő után elkezd lelassulni a gépünk, mivel a háttérben futó program mások számára "bérbe adja" a gépünk erőforrásait, hogy a távoli gép(ek)et segítve mi bányásszuk számukra a digitális fizetőeszközt.

Tehát a gépünk akkor is maximum-közeli teljesítménnyel pörög, ha épp nem csinálunk vele semmit, vagy épp csak egy weboldalt olvashatunk. Ha pedig valami komolyabb alkalmazást próbálnánk futtatni, azt tapasztaljuk, hogy élvezhetetlenül lassú lesz a játék, akad a videólejátszás, vagy hasonló idegesítő dolgok történnek, miközben a hálózati forgalmunk is az egeket verdesi.

Ne fogadj el idegentől édességet

Miután a Trend Micro azonosította a Digimine kártevőt, elvileg a Facebook letiltotta a fertőzött fájlhoz való hozzáférést, de ez nem jelenti azt, hogy már nyugodtan kattintgathatunk bármire, a vírus írói ugyanis könnyen módosíthatják a belső linket. Épp ezért továbbra is élnek az alapvető biztonsági figyelmeztetések: egyrészt legyen frissített rendszer a gépünkön egy szintén frissen tartott vírusirtóval, de ami a legfontosabb: ha valami furcsa vagy ismeretlen nevű videót kapunk, még akkor is először gyanakodva fogadjuk, ha tényleges ismerősünktől érkezik. Kérdezzünk rá tőle, hogy valóban szándékosan küldte-e, és egyáltalán tud-e a dologról. Ezután mi védve maradunk, ha nem kattintjuk le a hivatkozást, ő pedig elkezdheti a gépe kipucolását.

Az eddigi információk szerint a Digimine csak PC-ken fertőz, okostelefonos rendszerekre nem káros, de attól még mobilon is odafigyel majd mindenki, ugye???

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.