Hirdetés

Asus ROG Zephyrus G14 teszt: Viszlát Intel, hello AMD



|

Hiába a vadonatúj Intel processzorok, az Asus új, kompakt Zephyrusát egy Ryzen CPU repíti, a játékokról pedig egy GeForce GPU gondoskodik. De nem csak emiatt különleges az új ROG masina.

Hirdetés

Nagy, batár méretben már eddig is készítettek bivalyerős és látványos notebookokat (többet közülük az Asus például), de az igazi kihívás az, amikor az erőből a legtöbbet megtartva minél kisebb méretben készítik el a gamerlaptopot. Az új ROG Zephyrus nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, látszik, hogy a mérnökök nem életük első gépét pakolták össze, de azért mi ízekre szedtük és megnéztük, valójában miért lehet kedvelni vagy éppen passzolni a G14-es gamernotebookot.

 

Hirdetés

Kicsi a ROG, de szép

Amikor decemberben elsőként vehettük kézbe zárt ajtók mögött a ROG Zephyrus G14-et, teljesen elájultunk, hogy itt bizony 2020-ban eljön a gamermennyország, pedig akkor még a teljesítményét ki sem próbálhattuk. Persze az Asus és a mi számításainkat is némileg keresztülhúzta a járvány, de végül csak sikerült egy közel végleges, tesztelhető G14-et szereznünk.

A gép számozásából már kitalálhattad, hogy 14 colos modellről van szó, amely mindössze 18 mm vastag és 1,6 kg. Ez már egy irodai igáslótól is jó eredmény lenne, azonban jelen esetben erőtől duzzadó gamerlaptopról beszélünk, amelynek a háza teljes egészében ujjlenyomat-taszító magnézium-alumínium ötvözetből készült (ez persze az ujjlenyomat-olvasós ki/bekapcsológombra nem igaz).

A gépből egy speciális, AniMe Matrix kijelzővel szerelt fedlapos verzió is készül, amelynél 6536 pontot fúrtak a fedlapra, mögötte pedig 1215 mini LED bújik meg. Ezek animációk, fontos információk, vagy csak egy szimpla üzenet megjelenítésére is alkalmasak. A tesztpéldányon ez még nem volt kipróbálható, és bár elég egyedi, illetve érdekesen hangzik, azért felárral jár és nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van rá (mi például nem hiányoltuk).

Kicsi a ROG, de erős

Ennél fontosabb a gép belseje, amitől a Zephyrus G14 igazi kis vadóccá válik: az AMD Ryzen 7 4800HS processzor nyolcmagos és 16 programszállal bánik el egyszerre - ez arra elég, hogy a teszteken az Intel Core i7-es CPU-kat mind egy szálig maga mögé utasítsa. A produktivitástesztek mellett persze a játékok alatti teljesítmény is roppant fontos, sőt, talán a legfontosabb egy ilyen, prémium kategóriás gépnél. Szerencsére az AMD processzora itt sem hagy cserben és nagyon jó teljesítményt nyújt. Érdemes megnézned méréseinket a cikk végén.

A játékok indításakor a CPU-ba integrált, Vega GPU azonnal lekapcsol, helyét pedig átveszi a GeForce RTX 2060 GPU, ami még nem a Super-verzió, ennek ellenére a legtöbb játékot vígan futtatja 60-100 fps-sel, ráadásul maximális részletesség mellett.

A legjobb GPU-CPU párost is meg tudja fojtani egy összecsapott körítés, de ettől ez esetben nem kell tartanod. A 16 GB DDR4-3200-as RAM tökéletes választás és az 1 TB-os SSD is ideális. Az mondjuk már kevésbé, hogy utóbbi egy Intel modell és nem kínálja éppenséggel azt a felső kategóriás csúcssebességet, amit elvárnánk egy ilyen laptopnál (2800-3200+ MB/s szekvenciális tempó).

És ha már fanyalgás, térjünk rá a hálózatos részre: az Intel Wi-Fi 6 vezérlő 2020-ban már kötelező (bár a Killer Wi-Fi 6 modul sem rossz), azonban gamernotebookon szerintünk még lenne helye egy RJ45-ös LAN csatlakozónak. Persze USB-s átalakítóval ezt áthidalhatod, de azért egy integrált megoldásnak örültünk volna.

Na de vissza a jó tulajdonságokra. A Zephyrus G14 hangzása meglepően jó: melegen, kellő hangerővel és torzítás nélkül szól, nem olyan, mint egy múltból ideteleportált Sokol rádió. A másik tényező, ami miatt könnyen meg lehet kedvelni a G14-et, az a billentyűzet. Taktilis tulajdonságai szuperek, a gombok úthossza ideális, nem túl lapos, emellett az elrendezés is jó, a kurzorvezérlők pedig szépen elkülönülnek a többi gombtól. Természetesen a háttérvilágítás, N-Key rollover és az egyéb extrák sem hiányoznak. Ami roppant furcsa, hogy a lapkezelő billentyűknek (PgDn/PgUp/Home/End/Ins) ellenben nyomuk sincs, még Fn gombbal sem tudod előcsalogatni, pedig ezek munkánál igen hasznos vezérlőgombok.

Extraként a felső régióban négy speciális vezérlőgombot találsz, amelyekkel kezelheted a hangerőt, a mikrofont és indíthatod az Asus speciális programját. A ROG Armoury Crate-ben minden fontos paramétert beállíthatsz, ami a géppel, annak teljesítményével és szolgáltatásaival kapcsolatos, sőt, a frissítéseket is ellenőrizheted.

Ettől jobbra találod az ujjlenyomat-olvasós ki/bekapcsolót, a billentyűzet alatt, a szokásos helyen pedig egy átlagos (de azért kellőképpen pontos) touchpadet. Portokból csak a legszükségesebbek kerültek a gépre, ám a Type-C nem szimpla adatport, a gépet - mint minden más, új ROG Zephyrus laptopot - töltheted 65 wattos Type-C PD töltővel is.

Felfelé haladva a káva természetesen nagyon vékony és elegáns, de a felső részről hiányzik a webkamera. Nem csupán azért nem találod itt, mert a leleményes mérnökök máshol rejtették el - egyszerűen nem jutott erre a gépre kamera. Hogy ez pozitívum vagy negatívum, az ma már erősen szubjektív tényező (szerintünk nem árt, ha van, de jó, ha letakarható).

A kijelző a tesztelt modellben egészen különleges. A full HD felbontás helyett WQHD-t kapsz (2560×1440), amihez 100%-os sRGB színtér-lefedettség, jó fényerő és kiváló betekintési szögek járnak. Ez mind szép és jó, de tekintve, hogy gamer jelzővel büszkélkedik a G14, már nem hangzik olyan szépen, hogy csupán 60 Hz-es rátával dolgozik az adaptív frissítésre képes kijelző.

Érvek-ellenérvek csatája

A ROG Zephyrus G14 merész húzás volt az Asus részéről és nagy dicséret illeti azért, hogy megalkotta. A kompakt, hordozható, munkára is befogható gép masszív, mégis könnyű, nagyon erős, mégis meglepően sokáig bírja egy töltéssel, külseje pedig egyszerre vagány és kulturáltan visszafogott.

A gép teljesítményével meg voltunk elégedve: a Ryzen 7 4800HS és az RTX 2060 jó kombináció. A RAM elegendő, az SSD viszont lehetne egy fokkal gyorsabb is. A rendszerindulás kicsit lassú, de ezen egy BIOS-frissítés is segíthet.

A G14 hűtése szélzajos, vagyis nem visít, de jól hallható és teljes, tartós terhelésnél bizony hallani, hogy sok dolga akad. Amit hiányoltunk, hogy nyugalmi állapotban sem álltak le a ventilátorok.

A töltésnél a gyorstöltés és a Type-C PD-töltés is üdvözlendő extrák, az üzemidő pedig kiemelkedően jó, pláne úgy, hogy gamerlaptopról van szó. A 76 Wh-s akkumulátor megléte igazi mérnöki bravúr egy 1,6 kg-os, vékony gépnél (feláldozták érte a 2,5 colos meghajtó helyet).

A kijelző szép színeket és éles képet ad, de sajnos rossz tulajdonságai fájóbbak ennél. A 60 Hz nem méltó egy csúcskategóriás gamernotebookhoz, emellett pedig a gép árát is borzalmasan megdobja. Szerencsére FHD-s, 120 Hz-es kijelzővel is beszerezheted saját G14-edet, amivel már önmagában tetemes összeget spórolsz. Az AniMe Matrix fedlap szerintünk nem olyan extra, amire a felhasználók többségének szüksége lesz, ráadásul az árat még feljebb tornázná.

 

Verdikt

A ROG Zephyrus G14 szuper jó gamerlaptop, mert kompakt és könnyű, mégis masszív és erős. Nagyon masszív, nagyon erős. Ugyanakkor az Asus vastagon elkéri a prémiumárat ezért a gépért, ami a tesztelt konfigurációra kiemelten igaz. A nagyjából 710 ezer forintos vételár szédítő, pláne annak tudatában, hogy a hasonló 4800H+RTX2060-as, jelentősen olcsóbb TUF Gaming A15 gép is hozta ezt a teljesítményt játékok alatt (kicsit még jobbat is).

Ha a WQHD kijelző helyett 120 Hz-es FHD-t választasz és 512 GB-os SSD-vel is "beéred", máris jelentősen sokat, nagyjából 150 ezer forintot spórolhatsz, ami rögtön fel is javítja az ár/érték arányt. Ha hordozható, de erős gamergépre van szükséged, ami strapabíró, könnyű és sokáig bírja, mindenképpen vess egy pillantást a Zephyrus G14-re: jól nézd meg a konfigurációt, de az AMD miatt egy pillanatig se aggódj. Ha "csak" egy jó teljesítményű gamerlaptopot keresel, mindenképpen Asus gépet szeretnél (a konkurencia sem maradt tétlen, náluk is találsz vonzó Ryzen-GeForce duóval szerelt gépeket), valamint nem baj, hogy kicsit nagyobb és nehezebb, a TUF-szériában találsz kiváló ajánlatokat.

Asus ROG Zephyrus G14

Ár: 709 990 Ft
Kicsi, könnyű, pofás és még erős is - ehhez már nem feltétlenül kell Intel CPU-hoz ragaszkodnod, sőt, a G14 csak AMD-vel rendelhető - és ez milyen szerencse!
  • AMD Ryzen 7 4800HS nyolcmagos CPU
  • AMD Radeon Vega iGPU + GeForce RTX 2060 Max-Q 6 GB GDDR6; 975-1185/11 000 MHz
  • 2×8 GB DDR4-3200/1 TB NVMe SSD
  • 14", WQHD, VA, 60 Hz, matt
  • 2×Type-C, 2×USB 3.2 Gen1
  • 76 Wh akkumulátor
  • Windows 10 Home
  • Type-C PD töltés, gyorstöltés
  • 5557 pont PCMark 10
  • 5556 pont 3DMark Time Spy
  • 1709/3825 pont CineBench R15/R20
  • 1953/1769 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
  • 291 perc üzemidő (PCM8)
  • 29,1 s rendszerindulás
  • ujjlenyomat-olvasó
  • HDMI port
  • Intel Wi-Fi 6
  • 60 fps Gears 5 FHD
  • 73,1 fps Deus Ex: MK FHD
  • 5547/2384 pont FFXV FHD/4K
  • 3276/4430 pont Unigine SuperPosition 1080ex/4Kop
  • 68 fps Shadow of the Tomb Raider FHD
  • 45,5 fps Borderlands 3 FHD
  • 78 fps Far Cry 5 FHD
  • 89 fps Strange Brigade FHD
  • 324x222x17,9 mm, 1,6 kg
PRO
  • vonzó, modern és új dizájn
  • masszív, mégis kompakt, könnyű gép
  • erős CPU és jó GPU
  • elegendő RAM és SSD
  • kiváló üzemidő, Wi-Fi 6, jó hangzás
  • WQHD kijelző, éles kép 100% sRGB-vel
Kontra
  • csak 60 Hz-es kijelző
  • a GPU lehetne erősebb
  • lassan indul
  • nincs auto stop a hűtőventilátoroknál, se LAN vezérlő
  • hiányoznak a lapvezérlő gombok (PgUp/PgDn/Home/End/Ins)
  • csak közepesen gyors SSD, drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7008
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ROG Zephyrus G14
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-05-15 15:14:03
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/Laptops/ROG-Zephyrus-G14/
    [gameinfo_tags] => Asus, ROG, Zephyrus gaming, gamer, laptop, teszt, ryzen, amd, nvidia, geforce, rtx, G14
    [gameinfo_url] => asus-rog-zephyrus-g14
    [gameinfo_pro] => vonzó, modern és új dizájn
masszív, mégis kompakt, könnyű gép
erős CPU és jó GPU
elegendő RAM és SSD
kiváló üzemidő, Wi-Fi 6, jó hangzás
WQHD kijelző, éles kép 100% sRGB-vel
    [gameinfo_kontra] => csak 60 Hz-es kijelző
a GPU lehetne erősebb
lassan indul
nincs auto stop a hűtőventilátoroknál, se LAN vezérlő
hiányoznak a lapvezérlő gombok (PgUp/PgDn/Home/End/Ins)
csak közepesen gyors SSD, drága
    [gameinfo_data] => AMD Ryzen 7 4800HS nyolcmagos CPU
AMD Radeon Vega iGPU + GeForce RTX 2060 Max-Q 6 GB GDDR6; 975-1185/11 000 MHz
2×8 GB DDR4-3200/1 TB NVMe SSD
14", WQHD, VA, 60 Hz, matt
2×Type-C, 2×USB 3.2 Gen1
76 Wh akkumulátor
Windows 10 Home
Type-C PD töltés, gyorstöltés
5557 pont PCMark 10
5556 pont 3DMark Time Spy
1709/3825 pont CineBench R15/R20
1953/1769 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
291 perc üzemidő (PCM8)
29,1 s rendszerindulás
ujjlenyomat-olvasó
HDMI port
Intel Wi-Fi 6
60 fps Gears 5 FHD
73,1 fps Deus Ex: MK FHD
5547/2384 pont FFXV FHD/4K
3276/4430 pont Unigine SuperPosition 1080ex/4Kop
68 fps Shadow of the Tomb Raider FHD
45,5 fps Borderlands 3 FHD
78 fps Far Cry 5 FHD
89 fps Strange Brigade FHD
324x222x17,9 mm, 1,6 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
            [1] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 709 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Kicsi, könnyű, pofás és még erős is - ehhez már nem feltétlenül kell Intel CPU-hoz ragaszkodnod, sőt, a G14 csak AMD-vel rendelhető - és ez milyen szerencse!
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-zephyrus-g14-7008.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => vonzó, modern és új dizájn
            [1] => masszív, mégis kompakt, könnyű gép
            [2] => erős CPU és jó GPU
            [3] => elegendő RAM és SSD
            [4] => kiváló üzemidő, Wi-Fi 6, jó hangzás
            [5] => WQHD kijelző, éles kép 100% sRGB-vel
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak 60 Hz-es kijelző
            [1] => a GPU lehetne erősebb
            [2] => lassan indul
            [3] => nincs auto stop a hűtőventilátoroknál, se LAN vezérlő
            [4] => hiányoznak a lapvezérlő gombok (PgUp/PgDn/Home/End/Ins)
            [5] => csak közepesen gyors SSD, drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.