Hirdetés

Wi-Fi 6 teszt - csak jól hangzik vagy tényleg minden jobb lett?

|

Új fejezet nyílik a Wi-Fi világában a legújabb szabvánnyal, amely stabilabb vételt és nagyobb sebességet kínál egyszerre rengeteg eszköz számára is. Leteszteltük, hogy ezúttal tényleg hihetünk-e az ígéreteknek.

Hirdetés

Kevés kuszább és átláthatatlanabb technológia van az IT-iparban, mint a Wi-Fi. Rengeteg számmal és betűvel jelölik a különböző szabványokat, több frekvencián dolgoznak az eszközök, sok gyártó egyedi megoldásokat alkalmaz, és a sok szakzsargon sem segít azon, hogy könnyen kiismerhető és szerethető legyen a Wi-Fi.

Ezt a szabványért felelős, számos gyártót tömörítő Wi-Fi Alliance szövetség is belátta, és cselekedett, aminek első jeleit már élvezhetjük is. Fontos lépés volt, hogy a 802.11 a/b/g/n/ac/ax elnevezést leváltották, és megjelent az egyszerű, számokkal való jelölés, továbbá végleges szabványként megjelent a Wi-Fi 6, amely elődei leggyengébb pontjait hivatott kijavítani. Már többször írtunk a Wi-Fi 6 (802.11ax) szabvány előnyeiről és ígéreteiről, most azonban elérkezett az idő, hogy egy Asus RT-AX92U routert beüzemelve mérésekkel is megvizsgáljuk, valóban elhozza-e a stabil és megbízható WLAN-kapcsolatot az új generáció.


Határtalan kompatibilitás

A 802.11ac szabványt váltó Wi-Fi 6 a már meglévő WLAN-technológiákat emeli új szintre, emellett pedig néhány olyan szolgáltatást is alapértelmezetté­ tesz, amelyek eddig csak elvétve, egy-egy gyártó extrájaként voltak elérhetők. A frekvencia ezúttal is maradt a szokásos, sőt, a Wi-Fi 5 után a Wi-Fi 6 ismét dolgozik 2,4 GHz-en is, ám az igazi áttörést 5 GHz-en tapasztalhatod meg. A Wi-Fi 6 routerek elméleti sebessége ezúttal is széles határok között mozoghat, az olcsóbb modellek lassabbak, ám azt fontos megjegyezni, hogy a készülékek sebességjelölése ismételten az összes sávon elérhető maximális adatátviteli teljesítmények összegét mutatja. Vagyis egy 6000-esnek vagy 11 000-esnek jelölt router valójában nem képes egyetlen kapcsolaton ekkora sávszélességre. Ez bevett trükkje a gyártóknak, azonban még így is jelentősen nő a sávszélesség. A tesztünk során használt Asus RT-AX92U például 6100-as hálózati központként hirdeti magát, valójában azonban 5 GHz-en maximálisan 4804 Mb/s-ra képes. Ez is kiváló teljesítmény, ráadásul ehhez még kapcsolódik számtalan hasznos szolgáltatás.

A Wi-Fi 6 akkor mutatja meg igazi erejét, ha rengeteg eszköz kapcsolódik rá

A sebesség persze nem minden, sőt, sokan a stabil jelet és nagy lefedettséget ennél is többre tartják. A Wi-Fi 6 ezen a területen még nagyobb előrelépést ígér, köszönhetően az olyan technológiáknak, mint például az OFDMA vagy a kétirányú MU-MIMO technológiák. Ezek leginkább több eszköz használatakor jelentenek előnyt, ugyanis optimalizálják az egyes eszközöknek küldött adatcsomagok kiosztását, hogy minél több készülékkel kommunikálhasson egyszerre, párhuzamosan a router. Szintén Wi-Fi 6-klienssel kihasználhatod a TWT technológiát (Target Wake Time), amely a kliens üzemidejét hosszabbítja meg azáltal, hogy csak akkor ébreszti fel vételi módba a Wi-Fi-modult, amikor számára címzett adatcsomag érkezik a router felől. Sűrűn lakott területeken, társasházakban és panellakásokban hatalmas segítség a Wi-Fi 6 Spatial Frequency Reuse (SFR vagy BSS Coloring), amely "megszínezi" az azonos csatornán kommunikáló, idegen hálózathoz tartozó adatcsomagokat. Ezáltal az egymástól elszeparált WLAN-hálózatok nem zavarják egymás kapcsolatát.
A Wi-Fi 6 technológia extra újdonságait kizárólag Wi-Fi 6-klienssel használhatod ki teljes mértékben, ám az új routerek tökéletesen kompatibilisek régebbi eszközeiddel is, így visszamenőleg a 802.11.a/b szabványokig mindent támogatnak.

Sebességteszt

A topkategóriás routerek világában megmosolyogtatóan kisméretű az Asus RT-AX92U modellje, amelynek tetejéből négy antenna hajtható ki. Ezeket két darab belső antenna egészíti ki, így a manapság egyik legfontosabb szolgáltatásra, a mesh rendszerre is előkészítették a modellt (olyannyira, hogy akár kettesével egy dobozba csomagolva is megvásárolhatod). Ehhez a csúcskategóriában megszokott módon egyedi, 5 GHz-es backhaul csatornát biztosít az AX92U, így a több központ közti kommunikáció nem terheli az általad használt Wi-Fi-csatornát. Szintén a felsőpolcos modellek kiváltsága, hogy 1 Gb/s-nál gyorsabb internetkapcsolatot is támogat a router (WAN Aggregation megoldással), továbbá 4 GbE LAN port, több USB és temérdek extra funkció is a rendelkezésedre áll. Az Asus routerek közül itt mazsolázhatsz széles ár- és felszereltséghatárok között.

Tesztünkhöz egy ilyen RT-AX92U hálózati központot állítottunk be fix helyre, majd három, tipikus távolságban mértük meg többféle alkalmazással is az adatkapcsolatok teljesítményét. A sebességméréskor a Wi-Fi 5 és Wi-Fi 4 technológiákkal hasonlítottuk össze az új szabványt, ugyanis rengeteg háztartásban még mindig 802.11n kapcsolatot használnak. Az Intel AX201-es Wi-Fi 6 modullal dolgozó notebooknál fontos megemlíteni, hogy 2×2 konfigurációban üzemel, vagyis elméleti maximális sebessége 1201 Mb/s, ám hiába támogatja a 2402 Mb/s-os adatátvitelt biztosító 160 MHz-es csatornaszélességet, ezt nem sikerült aktiválnunk a teszt során az Intel AX201 modul limitációja miatt (ez egyelőre nem támogatja a 80+80 MHz-es leosztást).

Közel: A routerrel azonos szobában mind­három Wi-Fi szabvány remekelt, de ahogy a mérésekből jól látható, a Wi-Fi 4 vagy régebbi nevén Wi-Fi n jelentősen lemaradt a mezőnytől. Az internetkapcsolat sebességét is leteszteltük (mindig azonos távoli szerverrel); érdekes adat, hogy már maga a Wi-Fi-kapcsolat is rengeteget ront az elméleti 1 Gb/s sebességen (kábelesen 900 Mb/s feletti értékeket mértünk azonos laptopon), viszont a Wi-Fi 5 ennél a tesztnél ugyanazt a sebességet nyújtja, mint az újabb Wi-Fi 6.

Távol: Két fallal távolabb mindegyik­ Wi-Fi-kapcsolat vesztett sebességéből, de szakadást, megbízhatatlan adatátvitelt egyik esetben sem tapasztaltunk. A Wi-Fi 6 itt is 400 Mb/s feletti teljesítményt hozott, és az internetkapcsolat sem lassult, ami igen jó teljesítmény. A Wi-Fi n gyenge pontjai már ilyen távolságban is megmutatkoznak, az iPerf3 és Speedtest eredmények megfeleződtek.

Szintkülönbséggel: A födém, illetve a több, tégla és/vagy beton válaszfal a legnagyobb ellensége a Wi-Fi-tech­nológiának. A Wi-Fi 6 ennek ellenére 1201 Mb/s-os kapcsolatot tudott felépíteni, igaz, a valós sebesség ennél jelentősen szerényebb volt. A Wi-Fi 5 szintén magas elméleti sebességen volt képes kapcsolódni (650/650 Mb/s), bár a Windows 10 Wi-Fi-szintjelzője már nem mutatott maximális jelerősséget. Ennek ellenére a 802.11ac szabványt használva Wi-Fi 6 közeli eredményeket sikerült mérnünk. A különbség internetkapcsolat során nőtt, itt a Wi-Fi 6 érezhetően jobb volt elődjénél. A Wi-Fi 4 teljesítménye egészen gyenge ilyen távolságból, és ugyan az értékekből ez nem derül ki, a mérések során többször is megszakadt a kapcsolat.

Extra routerfunkciók

A közép-felsőkategóriás routerek számos egyéb, igen hasznos szolgáltatást nyújtanak, amelyekből az összes kliens profitál.

Vendéghálózat: A főhálózattól elszeparált Wi-Fi, amelyre limitált sávszélességgel vendégek csatlakozhatnak ideiglenesen.

WPA3: A legújabb Wi-Fi-titkosítási protokoll, amely a jelenleg elterjedt WPA2 számtalan hibáját orvosolja, és korábbi Wi-Fi-eszközökkel is kompatibilis.

Szülői felügyelet: Már a routeren kiszűrheted, hogy mely kliens milyen tartalmakat nézhet meg, illetve erről részletes jelentést is küld számodra a router.

Játéküzemmód: A megjelölt klienseid online játék során prioritást élveznek, így alacsonyabb lesz a késleltetés és nagyobb a sávszélesség.

Tűzfal és vírusirtó: Fejlett betörés és behatolás elleni védelem kerül a drágább route­rekbe, amelyek számtalan támadástól megvédenek.

Mobilapp: A mai routerekhez barátságos mobil­­applikáció is tartozik, amely távoli elérést biztosít, és a mesh hálózat kiépítésében is nagy segítség.

VPN: A routeren aktivált Virtual Private Network segítségével bárhonnan a világból biztonságosan kapcsolódhatsz otthoni hálózatodhoz.

USB-alkalmazások: A router USB 2.0/3.0 portjára kapcsolt nyomtatót vagy adattárolót megoszthatod a hálózaton, illetve 4G-modemet csatlakoztathatsz, ami akár fallback kapcsolatként is szolgálhat.

Érdemes váltani?

Egyetlen Wi-Fi-klienssel végzett méréseinkből is látszik, hogy a Wi-Fi 6 szabvány javulást hoz sebességben és jelstabilitásban egyaránt. A Wi-Fi 5-höz mérten alacsony különbség egyik oka, hogy a 160 MHz-es csatornaszélesség nem aktiválódott, a másik pedig, hogy a Wi-Fi 6-ot nem egyklienses helyzetekre fejlesztették ki.

A Wi-Fi 6 akkor mutatja meg igazi erejét, ha rengeteg, akár 100-nál is több kliens kapcsolódik rá. Persze ehhez megfelelő számítási teljesítmény is kell a router esetében, ám az Asus RT-AX92U-val ez nem lesz szűk keresztmetszet. Egy ilyen routert csatasorba állítva ahogy szaporodnak majd Wi-Fi 6-os eszközeid, úgy lesz egyre jobb, egyre kiegyensúlyozottabb otthoni hálózatod, és a sok kliens ellenére is mindvégig zavartalanul nagy sebességet és alacsony késleltetést élvezhetsz minden eszközödön.

További előnye a Wi-Fi 6-ra váltásnak, hogy kiváló fejlesztési lehetőségeket tartogat. Az RT-AX92U támogatja a mesh kiépítést, vagyis több routert is összekapcsolhatsz dedikált backhaul hálózattal, emellett megkapod a WPA3 biztonságát, és az 1 Gb/s-nál gyorsabb internetelérés esetén sem kell majd leváltanod hálózati központodat.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.