Hirdetés

Wi-Fi 6 teszt - csak jól hangzik vagy tényleg minden jobb lett?



|

Új fejezet nyílik a Wi-Fi világában a legújabb szabvánnyal, amely stabilabb vételt és nagyobb sebességet kínál egyszerre rengeteg eszköz számára is. Leteszteltük, hogy ezúttal tényleg hihetünk-e az ígéreteknek.

Hirdetés

Kevés kuszább és átláthatatlanabb technológia van az IT-iparban, mint a Wi-Fi. Rengeteg számmal és betűvel jelölik a különböző szabványokat, több frekvencián dolgoznak az eszközök, sok gyártó egyedi megoldásokat alkalmaz, és a sok szakzsargon sem segít azon, hogy könnyen kiismerhető és szerethető legyen a Wi-Fi.

Ezt a szabványért felelős, számos gyártót tömörítő Wi-Fi Alliance szövetség is belátta, és cselekedett, aminek első jeleit már élvezhetjük is. Fontos lépés volt, hogy a 802.11 a/b/g/n/ac/ax elnevezést leváltották, és megjelent az egyszerű, számokkal való jelölés, továbbá végleges szabványként megjelent a Wi-Fi 6, amely elődei leggyengébb pontjait hivatott kijavítani. Már többször írtunk a Wi-Fi 6 (802.11ax) szabvány előnyeiről és ígéreteiről, most azonban elérkezett az idő, hogy egy Asus RT-AX92U routert beüzemelve mérésekkel is megvizsgáljuk, valóban elhozza-e a stabil és megbízható WLAN-kapcsolatot az új generáció.


Határtalan kompatibilitás

A 802.11ac szabványt váltó Wi-Fi 6 a már meglévő WLAN-technológiákat emeli új szintre, emellett pedig néhány olyan szolgáltatást is alapértelmezetté­ tesz, amelyek eddig csak elvétve, egy-egy gyártó extrájaként voltak elérhetők. A frekvencia ezúttal is maradt a szokásos, sőt, a Wi-Fi 5 után a Wi-Fi 6 ismét dolgozik 2,4 GHz-en is, ám az igazi áttörést 5 GHz-en tapasztalhatod meg. A Wi-Fi 6 routerek elméleti sebessége ezúttal is széles határok között mozoghat, az olcsóbb modellek lassabbak, ám azt fontos megjegyezni, hogy a készülékek sebességjelölése ismételten az összes sávon elérhető maximális adatátviteli teljesítmények összegét mutatja. Vagyis egy 6000-esnek vagy 11 000-esnek jelölt router valójában nem képes egyetlen kapcsolaton ekkora sávszélességre. Ez bevett trükkje a gyártóknak, azonban még így is jelentősen nő a sávszélesség. A tesztünk során használt Asus RT-AX92U például 6100-as hálózati központként hirdeti magát, valójában azonban 5 GHz-en maximálisan 4804 Mb/s-ra képes. Ez is kiváló teljesítmény, ráadásul ehhez még kapcsolódik számtalan hasznos szolgáltatás.

A Wi-Fi 6 akkor mutatja meg igazi erejét, ha rengeteg eszköz kapcsolódik rá

A sebesség persze nem minden, sőt, sokan a stabil jelet és nagy lefedettséget ennél is többre tartják. A Wi-Fi 6 ezen a területen még nagyobb előrelépést ígér, köszönhetően az olyan technológiáknak, mint például az OFDMA vagy a kétirányú MU-MIMO technológiák. Ezek leginkább több eszköz használatakor jelentenek előnyt, ugyanis optimalizálják az egyes eszközöknek küldött adatcsomagok kiosztását, hogy minél több készülékkel kommunikálhasson egyszerre, párhuzamosan a router. Szintén Wi-Fi 6-klienssel kihasználhatod a TWT technológiát (Target Wake Time), amely a kliens üzemidejét hosszabbítja meg azáltal, hogy csak akkor ébreszti fel vételi módba a Wi-Fi-modult, amikor számára címzett adatcsomag érkezik a router felől. Sűrűn lakott területeken, társasházakban és panellakásokban hatalmas segítség a Wi-Fi 6 Spatial Frequency Reuse (SFR vagy BSS Coloring), amely "megszínezi" az azonos csatornán kommunikáló, idegen hálózathoz tartozó adatcsomagokat. Ezáltal az egymástól elszeparált WLAN-hálózatok nem zavarják egymás kapcsolatát.
A Wi-Fi 6 technológia extra újdonságait kizárólag Wi-Fi 6-klienssel használhatod ki teljes mértékben, ám az új routerek tökéletesen kompatibilisek régebbi eszközeiddel is, így visszamenőleg a 802.11.a/b szabványokig mindent támogatnak.

Sebességteszt

A topkategóriás routerek világában megmosolyogtatóan kisméretű az Asus RT-AX92U modellje, amelynek tetejéből négy antenna hajtható ki. Ezeket két darab belső antenna egészíti ki, így a manapság egyik legfontosabb szolgáltatásra, a mesh rendszerre is előkészítették a modellt (olyannyira, hogy akár kettesével egy dobozba csomagolva is megvásárolhatod). Ehhez a csúcskategóriában megszokott módon egyedi, 5 GHz-es backhaul csatornát biztosít az AX92U, így a több központ közti kommunikáció nem terheli az általad használt Wi-Fi-csatornát. Szintén a felsőpolcos modellek kiváltsága, hogy 1 Gb/s-nál gyorsabb internetkapcsolatot is támogat a router (WAN Aggregation megoldással), továbbá 4 GbE LAN port, több USB és temérdek extra funkció is a rendelkezésedre áll. Az Asus routerek közül itt mazsolázhatsz széles ár- és felszereltséghatárok között.

Tesztünkhöz egy ilyen RT-AX92U hálózati központot állítottunk be fix helyre, majd három, tipikus távolságban mértük meg többféle alkalmazással is az adatkapcsolatok teljesítményét. A sebességméréskor a Wi-Fi 5 és Wi-Fi 4 technológiákkal hasonlítottuk össze az új szabványt, ugyanis rengeteg háztartásban még mindig 802.11n kapcsolatot használnak. Az Intel AX201-es Wi-Fi 6 modullal dolgozó notebooknál fontos megemlíteni, hogy 2×2 konfigurációban üzemel, vagyis elméleti maximális sebessége 1201 Mb/s, ám hiába támogatja a 2402 Mb/s-os adatátvitelt biztosító 160 MHz-es csatornaszélességet, ezt nem sikerült aktiválnunk a teszt során az Intel AX201 modul limitációja miatt (ez egyelőre nem támogatja a 80+80 MHz-es leosztást).

Közel: A routerrel azonos szobában mind­három Wi-Fi szabvány remekelt, de ahogy a mérésekből jól látható, a Wi-Fi 4 vagy régebbi nevén Wi-Fi n jelentősen lemaradt a mezőnytől. Az internetkapcsolat sebességét is leteszteltük (mindig azonos távoli szerverrel); érdekes adat, hogy már maga a Wi-Fi-kapcsolat is rengeteget ront az elméleti 1 Gb/s sebességen (kábelesen 900 Mb/s feletti értékeket mértünk azonos laptopon), viszont a Wi-Fi 5 ennél a tesztnél ugyanazt a sebességet nyújtja, mint az újabb Wi-Fi 6.

Távol: Két fallal távolabb mindegyik­ Wi-Fi-kapcsolat vesztett sebességéből, de szakadást, megbízhatatlan adatátvitelt egyik esetben sem tapasztaltunk. A Wi-Fi 6 itt is 400 Mb/s feletti teljesítményt hozott, és az internetkapcsolat sem lassult, ami igen jó teljesítmény. A Wi-Fi n gyenge pontjai már ilyen távolságban is megmutatkoznak, az iPerf3 és Speedtest eredmények megfeleződtek.

Szintkülönbséggel: A födém, illetve a több, tégla és/vagy beton válaszfal a legnagyobb ellensége a Wi-Fi-tech­nológiának. A Wi-Fi 6 ennek ellenére 1201 Mb/s-os kapcsolatot tudott felépíteni, igaz, a valós sebesség ennél jelentősen szerényebb volt. A Wi-Fi 5 szintén magas elméleti sebességen volt képes kapcsolódni (650/650 Mb/s), bár a Windows 10 Wi-Fi-szintjelzője már nem mutatott maximális jelerősséget. Ennek ellenére a 802.11ac szabványt használva Wi-Fi 6 közeli eredményeket sikerült mérnünk. A különbség internetkapcsolat során nőtt, itt a Wi-Fi 6 érezhetően jobb volt elődjénél. A Wi-Fi 4 teljesítménye egészen gyenge ilyen távolságból, és ugyan az értékekből ez nem derül ki, a mérések során többször is megszakadt a kapcsolat.

Extra routerfunkciók

A közép-felsőkategóriás routerek számos egyéb, igen hasznos szolgáltatást nyújtanak, amelyekből az összes kliens profitál.

Vendéghálózat: A főhálózattól elszeparált Wi-Fi, amelyre limitált sávszélességgel vendégek csatlakozhatnak ideiglenesen.

WPA3: A legújabb Wi-Fi-titkosítási protokoll, amely a jelenleg elterjedt WPA2 számtalan hibáját orvosolja, és korábbi Wi-Fi-eszközökkel is kompatibilis.

Szülői felügyelet: Már a routeren kiszűrheted, hogy mely kliens milyen tartalmakat nézhet meg, illetve erről részletes jelentést is küld számodra a router.

Játéküzemmód: A megjelölt klienseid online játék során prioritást élveznek, így alacsonyabb lesz a késleltetés és nagyobb a sávszélesség.

Tűzfal és vírusirtó: Fejlett betörés és behatolás elleni védelem kerül a drágább route­rekbe, amelyek számtalan támadástól megvédenek.

Mobilapp: A mai routerekhez barátságos mobil­­applikáció is tartozik, amely távoli elérést biztosít, és a mesh hálózat kiépítésében is nagy segítség.

VPN: A routeren aktivált Virtual Private Network segítségével bárhonnan a világból biztonságosan kapcsolódhatsz otthoni hálózatodhoz.

USB-alkalmazások: A router USB 2.0/3.0 portjára kapcsolt nyomtatót vagy adattárolót megoszthatod a hálózaton, illetve 4G-modemet csatlakoztathatsz, ami akár fallback kapcsolatként is szolgálhat.

Érdemes váltani?

Egyetlen Wi-Fi-klienssel végzett méréseinkből is látszik, hogy a Wi-Fi 6 szabvány javulást hoz sebességben és jelstabilitásban egyaránt. A Wi-Fi 5-höz mérten alacsony különbség egyik oka, hogy a 160 MHz-es csatornaszélesség nem aktiválódott, a másik pedig, hogy a Wi-Fi 6-ot nem egyklienses helyzetekre fejlesztették ki.

A Wi-Fi 6 akkor mutatja meg igazi erejét, ha rengeteg, akár 100-nál is több kliens kapcsolódik rá. Persze ehhez megfelelő számítási teljesítmény is kell a router esetében, ám az Asus RT-AX92U-val ez nem lesz szűk keresztmetszet. Egy ilyen routert csatasorba állítva ahogy szaporodnak majd Wi-Fi 6-os eszközeid, úgy lesz egyre jobb, egyre kiegyensúlyozottabb otthoni hálózatod, és a sok kliens ellenére is mindvégig zavartalanul nagy sebességet és alacsony késleltetést élvezhetsz minden eszközödön.

További előnye a Wi-Fi 6-ra váltásnak, hogy kiváló fejlesztési lehetőségeket tartogat. Az RT-AX92U támogatja a mesh kiépítést, vagyis több routert is összekapcsolhatsz dedikált backhaul hálózattal, emellett megkapod a WPA3 biztonságát, és az 1 Gb/s-nál gyorsabb internetelérés esetén sem kell majd leváltanod hálózati központodat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.