Hirdetés

Már idén jöhetnek a biztonságosabb Wi-FI routerek



|

Eddig a WPA2 volt a legbiztonságosabbnak tartott titkosítási mód a Wi-Fi routerekben, de egyre több volt rajta a repedés, még idén jön az utódja.

Hirdetés

A vezeték nélküli hálózati technológiákat összehangoló szövetség, a Wi-Fi Alliance hivatalosan is bejelentette, hogy még idén elkezdhetik bevezetni a WPA3 protokollt, amely sokkal nagyobb biztonságot nyújt a routereknek.

Hirdetés

Amikor beszerzel egy Wi-Fi routert, vagy épp a szolgáltatód az internet bekötésekor üzembe h4lyez neked egyet, az egyik legelső dolog, amit be kell állítanod, hogy milyen biztonsággal ruházod fel az eszközt, és ezáltal saját hálózatodat. Jelenleg a WPA2 a legerősebb az elérhető megoldások közül - ezzel ugyebár csak a megfelelő jelszóval lehet csatlakozni a Wi-Fi hálózatra, és ha ez a jelszó kellően nehezen kitalálható, akkor bizony hiába próbálkozik a szomszéd azzal, hogy a mi kapcsolatunkon keresztül torrentezzen.

De a Wi-Fi routereknek nem csak ártalmatlanul próbálkozó amatőrök ellen kell védekeznie, egyre több ugyanis az olyan támadás, ahol hackerek vagy épp vírus-programozók igyekeznek beférkőzni a routerbe, és ezáltal a felhasználók hálózatába, hogy adatokat lopjanak, lehallgassák az internetes kommunikációt, vagy hasonló randaságokat műveljenek. Az elmúlt időszakban egyre több ilyen kísérlet rogyasztotta meg a WPA2 teljes biztonságába vetett hitet, szóval ideje volt a frissítésnek.

A Wi-Fi Alliance szerint a WPA3, amelynek működésében egyébként a felhasználók nem éreznek majd változást, hiszen ugyanúgy jelszavas módszerről van szó, még az idei évben publikussá válhat. A szabvány legfontosabb újítása, hogy ebben már a routeren áthaladó minden egyes adatcsomag külön titkosítást kap, ezért még nehezebb lesz "ráakaszkodni" a hálózatra és gyűjtögetni az információkat.

Az még nem egyértelmű, melyik gyártók melyik készüléke kapja meg utólag, tehát letölthető firmware frissítés formájában a WPA3-képességet, ezeknél mindenesetre könnyebb lesz az átállás, egyszerűen csak át kell állítani az új titkosítási módszerre, megadni egy jelszót, és minden mehet tovább. Viszont biztosan lesznek olyan routerek (tyaníthatóan a régebbi típusok), amelyek már nem kapnak WPA3-at, ezért érdemes lesz lecserélni őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.