Hirdetés

Kimaxolták az alufóliás WiFi-erősítő trükköt



|

Amíg sokan még mindig azon kattognak, vajon nettó hülyeség-e a WiFi routert alufóliás barkács-antennával felturbózni, valakik már tovább is vitték az ötletet.

Hirdetés

Azt talán sokan tapasztaltátok már, hogy a WiFi router elhelyezésén és a lefedett terület egyes tulajdonságain nagyban múlhat a csatlakoztatott eszközök által észlelt hálózat minősége. Ha például a routert a lakás egyik csücskében helyezi el a szolgáltató, mi pedig egy emelettel és három betonfallal odébb próbálunk kapcsolódni, gyakran "egypálcikás" jelet is alig kapunk.

Hirdetés

Ezért aztán nagy sikere van azoknak a videóknak és egyéb tutorialoknak, amelyek szerint a WiFi-jeleket igenis fel lehet turbózni azáltal, hogy egy ügyenes összehajtogatott alufólia-lapot teszünk a router antennája mögé, vagy akár közvetlenül rá. Ez a módszer elviekben képes arra, hogy a barkács-antenna által beállított irányban kicsit erősítsen a jeleken.

Hogy mennyire működik a dolog, magunk is kipróbáltuk, az eredmény pedig a nyomtatott PC World szeptemberi számában olvasható. A tapasztalatunk egyébként az volt, hogy az alábbi módon elkészített "erősítő" egy megadott irányban tényleg srófol valamicskét az eredeti jelszinten, de azért csodát nem szabad várni a dologtól (ráadásul az antenna mögötti területen pont visszaesik a jelerősség).

Mindenesetre van, aki nálunk is elhivatottabban és profibban állt hozzá a kérdéshez. A Darmouth College munkatársai 3D nyomtató segítségével készítették el a szerintük legoptimálisabb terelőlemezt. Először egy helyiségben részletesen feltérképezték a jelerősség változásait, majd az így kapott adatok alapján a saját fejlesztésű WiPrint alkalmazásban megtervezték azt a terelőformát, ami a legjobban képes felturbózni a rádiójeleket.

Persze a 3D-nyomtatóban használt műanyag önmagában nem igazán alkalmas WiFi-jelek pattogtatására, ezért a terelőlemezt végül bevonták alufóliával, majd ez került a routerre.

A művelet mindössze 35 dollárba került, amiből persze simán kijött volna egy második router vagy egy jelerősítő, de sebaj, a lényeg a kimaxolt sufnituning. Ráadásul a feltalálók szintén észrevették, hogy a terelőlemez mögötti terület pont veszít a jelerősségből, ezért a hálózatunkra ráakaszkodó hívatlan vendégek, szomszédok és járókelők ellen is segíthet ez a megoldás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.