Hirdetés

Élet a Windows 7 után: mi lesz a Windows 10-zel?



|

Eleget foglalkoztunk már a Windows 7-tel, aki bújt, aki nem, vége. De mire lehet számítani a Windows 10-zel kapcsolatban, hová tart a rendszer, mi várható utána? Összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet.

Hirdetés

A Windows 7 életciklusa hivatalosan véget ért, január 14-e után nem érkezik hozzá újabb javítás és frissítés, valamint megszűnt a terméktámogatás is. A rendszert érdemei elismerése mellett mi is elbúcsúztattuk szépen, és azt is megnéztük, mi lesz azokkal, akik a figyelmeztetések és veszélyek ellenére úgy döntöttek, hogy nem cserélik le más rendszerverzióra vagy -típusra. Így hát most ideje előre tekintenünk és azt megvizsgálni, mi vár a Windows 10 felhasználókra, mikor jön el például majd számukra ugyanez a korszak, amikor ez a kiadás is befejezi a pályafutását.

Hirdetés

Majdnem örök élet

A Windows 10 már csak annyiban is különbözik a korábbi Microsoft rendszerverziótól, hogy a gyártó szerint egyértelműen nem lesz több Windows. Ez persze nem azt jelenti, hogy még a 3000-es években a hiperhajtóműves űrhajókban (vagy épp a sivataggá vált bolygón a három megmaradt ősi számítógépen) is Windows 10-et lehet majd használni, hanem azt, hogy a Microsoft is látja, hogy lassacskán óhatatlanul másfajta számítástechnikai korszak köszönt be, ahol a hagyományos Windows megközelítés már nem fog működni, ezért a következő rendszerük, amit hívhatnak majd Doorsnak, vagy akár ugyanilyen eséllyel Kovács Lajos Systemnek is, valami teljesen más alapra épített megoldás lesz. Viszont ez még nem most várható, és nem is néhány év múlva.

Addig viszont marad a Windows 10, amit ha egyszer megvásárol valaki, jó ideig biztos lehet a támogatás fenntartásában, hiszen kissé összevissza ütemben, de nagyjából féléves időközönként érkeznek a nagyobb frissítőcsomagok, amelyekben új funkciók, átalakított rendszerelemek is megjelennek a heti biztonsági frissítéseken felül.

Hogy ezek meddig érkeznek - azt csak a Microsoft tudhatja, sőt egyelőre talán még a Microsoft sem. Ami teljesen hivatalos szempontból előre jelezhető, az annyi, hogy jelenleg a Windows 10 otthoni változatainak, valamint nagyvállalati verziójának támogatása 2025. október 14-ig tart, de ehhez az a megjegyzés tartozik, hogy mivel a rendszer egy folyamatosan frissített, és ezáltal tulajdonképpen "görgetett indulási dátummal" rendelkező entitás, ezért a támogatási időszak a fent említetten is túlnyúlhat.

"Annyi minden változik, nem biztos semmi sem"

A folyamatos frissítésekkel tehát a Windows 10 alapjai ugyan megmaradnak, de kicsit olyan érzetet kelt, mintha ugyanazon a néven, de valójában Windows 10.1, Windows 10.2 és hasonló verziókra váltanánk automatikusan. Ennek megfelelően időről időre kikerülnek elavult vagy más kevéssé használt rendszerelemek és segédprogramok, és bekerülnek újak (lásd például az ősidők óta velünk lévő Paint kálváriáját). Emellett vannak olyan elemek, amelyek ugyan régi nevükön és megszokott kinézetükkel mennek tovább, de a burkolat alatt sok minden átalakul, erre jó példa a héten érkező új Edge böngésző, amely a Microsoft saját motorját most cseréli le véglegesen Chromium alapúra.

Ilyen változások továbbra is várhatóak, ahogy a Microsoft igyekszik a rendszert szinten tartani a folyamatosan változó hardveres és szolgáltatási környezethez igazítva. Pont ezért érkezik majd egy külön rendszerverzió is Windows 10X néven, amely nem egy teljesen új kiadás, csupán a kezelőfelületet és vezérlést faragják át benne valamelyest a hajtogatható kijelzős és dupla megjelenítős eszközök kezelésére optimalizálva. Esélyesen ez a rendszer nem is lesz külön megvásárolható, csak a kompatibilis eszközökre előre telepített formában jelenik meg, funkcionalitásában pedig gyakorlatilag megegyezik a normál Windows 10 aktuális állapotával.

Amiről eddig még nem esett szó

Ne felejtsük el persze, hogy a Windows 7 elestével még maradt olyan konzumer Windows verzió, amelyre van élő támogatás és frissítési ciklus, ez pedig a Windows 8.1, amely ugyan viszonylag csekély részesedést birtokol az otthoni és vállalati PC-ken, de tény, hogy egyelőre ugyanúgy aktuális maradt. Az otthoni normál, Pro, N és Enterprise kiadásokra egyaránt 2023. január 10-éig érvényes a kiterjesztett támogatás, ahogy a Windows RT 8.1 is eddig kapja a frissítéseket és a terméktámogatási szolgáltatásokat. Ha ez a dátum időközben nem tolódik ki, innentől ezek tulajdonosai számára hivatalosan szintén csak a Windows 10-re történő frissítés (vagy valamilyen teljesen más operációs rendszerre váltás) lehetősége marad.

De mégis, mi jöhet a Windows 10 után?

Egyelőre ez egy nagyon jó kérdés. A legtöbb szakértő csak odáig jut a következtetésekben, hogy egyelőre ilyesmire még legfeljebb elméleti szinten koncentrál a Microsoft, hiszen a jelenlegi informatikai trendek alapján még egy ideig tökéletesen elegendő lesz a Windows 10 aktualizálgatása, az egyetlen extra a 10X megjelenése marad. Mivel a redmondi vállalat már többször hivatalosan kifejtette, hogy a mai értelemben vett Windows 11-re vagy hasonlóra nem érdemes számítani, de mit is takar mindez?

Nagyjából azt, hogy mire tényleg odáig jutunk, hogy a Windows 10 a folyamatos fejlesztgetés mellett sem lesz elég az aktuális rendszerek, szolgáltatások és igények kiszolgálására, nagy valószínűséggel már teljesen megváltozik a számítástechnikai ökoszisztéma. Érdemes belegondolni, mennyi minden alakult át az elmúlt tíz évben, a tabletek és hibridek megjelenésétől a hang alapú, mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseken át a streamelt szoftverekig. Simán elképzelhető, hogy a Microsoft 5 év (vagy ki tudja, mennyi idő) múltán már egy olyan környezetre fejleszt egy következő operációs rendszert, ahol nem is a kliensgépeken fut minden, hanem távoli szerverparkokból streamelik számunkra az összes funkciót valamilyen okoskijelzőre, ráadásul a vezérlés terén is csak a sokadik választás lesz a billentyűzet, mivel a legtöbb alapvető funkciót hanggal és gesztusokkal irányítjuk majd. De addig még megmarad a Windows 10, és persze bizonyára abban a korszakban is lesznek majd olyan alternatív rendszerek, amelyek kitartanak a kliensgépes végrehajtás mellett. És persze az is előfordulhat, hogy közben a klímakatasztrófa vagy egy újabb háború miatt botokkal piszkáljuk a tüzet egy barlang mélyén a társadalomból megmaradt pár ezer túlélő társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.