Hirdetés

Mit tud a Windows májusi frissítése?



|

Májusi frissítés aranyat ér? Ki tudja, a PC-k világára is alkalmazható-e a közmondás, de mivel lassan mindenki gépére felkerült az update, utánanéztünk, mit tud.

Hirdetés

Továbbra is tartja magát a Microsoft ahhoz az elhatározásához, hogy a Windows 10 kipofozására fordítja fejlesztői erőforrásait, és ismét eljött az idő, hogy az elmúlt félévben elkészített funkciók a teljes felhasználói bázishoz eljussanak. A májusi frissítés dugig van hasznos extrákkal és fontos újdonságokkal, amelyeket cikkünkben alaposabban bemutatunk. A cikk készítésekor még csupán az 19H1_release kódnevet viselő Insider Preview állt rendelkezésünkre, ez alapján szereztük meg az első benyomásokat a legfrissebb verzióról, amely az Insider program legkülső körébe tartozó felhasználók számára április közepén vált elérhetővé. Az előzetesben található újdonságokat azonban véglegesnek tekinthetjük, és ha nem is kerül bele mindegyik gépen minden a frissítésbe, későbbi "pótlások" során még megtörténhet.

Hirdetés

Szembeötlő módosítások

Az első és talán a leglátványosabb újítás a világos téma megjelenése, amelyet a Gépházon belül található [Személyre szabás] menüpont [Színek] opciójának kiválasztását követően egy legördülő menü segítségével élesítheted. A fehérre festett tálca, Start menü és műveletközpont elegáns kinézetet kölcsönöz a Windowsnak, az új kinézettel érkező módosított dizájnelemek (Start gomb, ikonok) pedig tökéletesen idomulnak ehhez a friss változathoz. Természetesen a váltás nem kötelező, továbbra is választhatod az egyedi színösszeállítással elkészített témákat, extra opcióként azonban egyetlen kattintással világosra vált a rendszer.

A hófehér téma mellett a Start menü egy kicsit komolyabb, háttérben zajló változtatást is kapott. A Windows-gomb lenyomására felugró menü mindeddig a rendszerfolyamatokkal egybeégetve szerepelt a Feladatkezelő aktuálisan futtatott alkalmazásainak listájában, az érkező frissítést követően azonban végre dedikált folyamatszálat kap ez a funkció. Ezzel a lépéssel - a Microsoft ígérete szerint - egy sokkal gördülékenyebb felhasználói élményt kapunk, és a rendszerfolyamatok esetleges hibái a Start menü működését többé nem befolyásolják. Ezenkívül a csempéket is megritkította kissé a fejlesztőcsapat: friss telepítést követően sokkal kevesebb feleslegesen elhelyezett hivatkozást találsz majd közöttük. Sőt a bloatware-mentesítést tovább fokozva a Microsoft az új verzióban végre lehetővé teszi, hogy megszabadulj néhány, a korábbiakban kiirthatatlannak tűnt - egyébként sohasem használt - alkalmazástól is.

Az új verzióban a Microsoft szeparálta a tálca keresősávját és a Cortana asszisztensét is, igaz, e változás csak azoknak a felhasználóknak lesz kiemelten fontos, akik a Microsoft digitális asszisztensét valamilyen formában használták; nem észlelnek viszont változást azok, akiknek ez a funkció eddig letiltva szerepelt az eszköztárában. A szétválasztást követően a keresési mezőt a rendszerben található állományok átvizsgálására használja majd a felület, míg a mellé kerülő, kör alakú ikonra kattintva hívhatod segítségül a Microsoft digitális asszisztensét.

Élesített homokozó

Bár sokan kétkedve fogadták, hogy a szolgáltatás készen áll a startra, a Microsoft a Sandbox módot is aktiválja a májusi frissítésben, tehát a tavaly ősszel bemutatott tesztkörnyezet végre minden felhasználó számára élesíthető opcióként jelenik meg a menüjében. A Sandbox segítségével lényegében egy teljesen zárt, ideiglenes környezetet kínál fel a felhasználóknak a Windows 10, ez a virtuális felület pedig az ablak bezárásával teljes egészében megszűnik anélkül, hogy a szimulált események bármilyen hatással lennének számítógépünk működésére. Az alkalmazás elsősorban a fejlesztők és a biztonsági szakemberek számára kínál tökéletes játszóteret, de a számítógépet csupán a mindennapi feladatokra bevető felhasználók is profitálhatnak a szoftver képességeiből. A gyanús csatolmányok megnyitása például ebben az izolált környezetben kockázatmentesen megejthető, emellett pedig egy teljesen új inkognitómód is kipróbálható a Sandboxon keresztül.

Szabályozott frissítések

Az elmúlt időszakban néhányszor hiba csúszott a Microsoft számításaiba, és globálisan is elérhetővé tett olyan frissítéseket, amelyek káros hatással voltak a rendszer működésére. Éppen ezért a soron következő update élesítését követően a Microsoft lehetővé teszi már a Home változattal rendelkező felhasználóknak is, hogy maximum 35 napra felfüggesszék a programcsomagok telepítését. Ennyi idő után garantáltan olyan rendszer érkezik majd számítógépükre, amely a felhasználók nagy részénél már bizonyított. Sajnos némi árnyoldallal is számolhatnak az új verziót installáló felhasználók, ezentúl ugyanis a rendszerfrissítések számára 7 GB-nyi extra tárterületet követel a rendszer, amire érdemes mindenkinek felkészülnie, akinek a Windowst tartalmazó partícióján limitált a szabad hely mérete.

Apró figyelmességek

Természetesen a nagyobb változtatások mellett számos, kevésbé szembetűnő funkcióval is kiegészül a Windows 10 a May Update telepítését követően. Egy ideje például lehetőséget kínál a Windows okostelefonok csatlakoztatására, és úgy tűnik, hogy a friss verzióban a rendszerhez kötött androidos készülékek opciói között a képernyőtükrözés lehetőséget is választhatjuk. Jelenleg ez a funkció csak bizonyos Samsung telefonokkal kompatibilis, ám ezt a listát vélhetően kicsit bővíti a Microsoft az éles változat indulására.

Az emojikat is fejlesztette egy kicsit a Microsoft; a Windows- és a pontgomb egyidejű lenyomásával már a kaomojik (elfordítás nélkül is értelmezhető arcemoji) is előhívhatók. Tehát ha véleményünket egy szöveges mezőben így ¯\_(ツ)_/¯ szeretnénk kifejezni, nem kell többé hosszasan kutatnunk.

Már korábban is igyekezett kicsit feldobni extra információval a kék halál során megjelenő hibaüzeneteket a Microsoft, egészen eddig azonban a legtöbb ilyen rendszerösszeomláskor még a QR-kódok beolvasását követően is csak egyre több kérdés merült fel a felhasználókban. Az új változatban - az ígéretek szerint - a megjelenő felület igyekszik magyarázatot adni a történtekre, emellett pedig javaslatokat is kínál a probléma elhárítására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.